Now Reading
Semne că partenerul de cuplu are o atitudine pasiv-agresivă

Semne că partenerul de cuplu are o atitudine pasiv-agresivă

Uneori avem parte de certuri în cuplu, iar alteori tensiunea este simțită, dar mesajele nu sunt clare. Iată câteva indicii că partenerul tău are o atitudine pasiv-agresivă.

Citește și:

5 sfaturi pentru un bărbat care vrea să-și consolideze căsnicia

Ce fac femeile și reprezintă un turn-off pentru bărbați

Când vine vorba de dinamica partenerilor, privind simplist, tindem să împărțim cuplurile în două mari categorii: cele conflictuale și cele armonioase. Cu toate că ne putem aștepta să auzim de o despărțire în cazul certăreților, mare ne este surpriza atunci când neînțelegerile sau chiar separarea vine din partea partenerilor aflați în, ceea ce din afară părea, o relație armonioasă.

Unul din motivele care îngreunează funcționalitatea unui cuplu este un comportament pe care, uneori, îl trecem cu vederea prea ușor: agresivitatea pasivă.

 

Teama din spatele comportamentului

Așa cum o arată și denumirea, atitudinea pasiv agresivă, reprezintă un comportament de opoziție care apare într-o formă deghizată. Această atitudine este una de împotrivire și devine mai greu de sesizat, deoarece nu este comunicată în mod deschis.

Motivele ce stau la baza acestui comportament sunt legate de convingerea acelei persoane că îndată ce-i va comunica partenerului său ceea ce simte sau gândește, se va isca un conflict.

În alte cazuri, convingerile sunt legate de temeri privind posibile respingeri sau chiar riscul unor despărțiri.

 

Conflictul intern

De multe ori aceste temeri sunt inconștiente și dau naștere unor comportamente de autosabotare. Dacă la nivel conștient partenerul pasiv agresiv încearcă să mențină liniștea, la un nivel mai profund el trăiește un disconfort rezultat dintr-un conflict interior: cel între ceea ce simte cu adevărat și mascarea acestor emoții.

Rezultatul este transpus în acțiuni care, în mod paradoxal, vor atrage tocmai o zonă de conflict.

Un exemplu de comportament pasiv agresiv poate fi întârziatul.

În acea situație, se poate întâmpla ca partenerul să nu vrea cu adevărat să fie în acel loc din varii motive: nu-i place respectiva activitate sau persoanele implicate sau poate simți emoții negative precum rușine, teamă, invidie sau lipsa încrederii în sine.

Alte comportamente pasiv agresive sunt cele de evitare. Partenerul poate evita o anumită activitate sau discuție legată de un subiect neplăcut, nefiind disponibil pentru asta, aparent din motive ce nu pot fi controlate de el, cum ar fi lipsa timpului.

Ironia la adresa ta sau glumele la care doar partenerul râde este un alt fel de a arăta o dezaprobare, într-o manieră mascată.

Pasarea responsabilității de a lua decizii importante, urmată de o atitudine critică este un alt exemplu de agresivitate pasivă.

Pentru a putea depăși această atitudine ostilă, este necesar aportul ambilor parteneri. Cel care adoptă atitudinea pasiv-agresivă poate exersa o nouă atitudine, anume cea asertivă, comunicându-și deschis opiniile și conștientizându-și drepturile.

Partenerul său, la rându-i, poate acorda foarte mult sprijin emoțional, prin adoptarea unei atitudini empatice, încurajând exprimarea gândurilor și a trăirilor sale și conferindu-i astfel încredere.

 

De Ștefania Voia, psihoterapeut

[email protected]

Tel.: 0726.191.255

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top