Now Reading
Sfaturi pentru mamele care suferă de burnout

Sfaturi pentru mamele care suferă de burnout

Cu toții am simțit la un moment dat în viață senzația de epuizare. Pentru noile mămici, starea de burnout este cu atât mai apăsătoare. Iată câteva sfaturi utile.

Citește și:

Parenting: Recomandări pentru o acomodare mai ușoară a copilului la grădiniță

Tulburări de somn la copii și adolescenți

Universul femeilor se poate schimba considerabil după naștere, când brusc, tot timpul și energia le sunt canalizate către copilul ce crește pe zi ce trece, odată cu el crescând și nevoile sale.

În lumina acestor schimbări, devine cu atât mai important să se păstreze un echilibru între nevoile personale și nevoile micuțului.

Altfel, se poate ajunge foarte ușor la epuizarea psihică și fizică, respectiv la burnout. Iar acesta, vine însoțit de disconfort, iritabilitate, oboseală accentuată pe fondul somnului insuficient, dureri de cap, schimbări de dispoziție și sentiment de vină.

Pentru că vrem să le facem pe toate și cât mai bine, uităm, deseori, să avem grijă de noi însene. Dar putem lua câteva măsuri de precauție.

 

Comunicarea bat-o vina!

Oricât de multă încredere există în compatibilitatea dintre parteneri, nu i se poate cere soțului să citească gânduri. Nici în absența unui copil nu este o așteptare recomandată…

Este necesar ca tânăra mămică să își exprime clar dorințele, iar partenerii să își facă timp pentru ei, în care să stea de vorbă, pentru a nu ajunge la momente de tensiune sau chiar certuri, atât de indezirabile într-o astfel de perioadă.

Totodată, timpul petrecut împreună contribuie și la menținerea unei relații de cuplu sănătoase. Să nu uităm că nu suntem doar părinți, ci și parteneri de cuplu!

În egală măsură, tatăl trebuie implicat în creșterea celui mic încă de la început. Poate schimba scutece, poate legăna copilul pentru a-l adormi, îl scoate la plimbare, etc. În plus, poate prelua mai multe treburi casnice, degrevându-și astfel partenera de prea multe sarcini.

 

Timp pentru tine

Nu este dovadă de egoism păstrarea unui interval de timp zilnic doar pentru propria persoană. O tânără mamică se va simți copleșită de noua situație foarte ușor și foarte repede va avea senzația că toate evenimentele se precipită fără nici un control.

În acest caz, un moment de „time out”, o pauză chiar și de 15-20 min în care să se rupă de tot ceea ce înseamnă obligații și responsabilități, este foarte importantă pentru starea de bine.

Acest moment poate fi chiar și cafeaua de dimineață cu cartea preferată în colțul de liniște din balcon.

 

Joaca ne dă energie

Chiar dacă în relația cu cel mic ajunge să fie considerată responsabilitate, joaca este benefică la orice vârstă. Nu uitați să vă jucați și pentru voi nu doar pentru rolul benefic pe care îl are asupra copilului, pentru că la orice vârstă copilul interior își cere drepturile.

Sunt convinsă că, oricât ar fi de obosită o mămică, o poznă făcută de cel mic îi va însenina ziua, indiferent de greutatea responsabilităților cotidiene.

 

Răsfățul, o plăcere nevinovată

La fel cum timpul nu se întoarce, nu cred că vreo mămică și-ar dori ca din toată această experiență să țină minte doar cât de greu a fost. Din acest motiv, este bine ca din când în când să ne dăm voie să fim pe primul loc.

Să cerem și să primim, fie că e vorba de atenția partenerului, de un cadou sau de aprecierea celor din jur.

Încrederea în propria persoană și energia, pot fi sporite dacă ne îngăduim să primim apreciere și complimente, sub orice formă ar veni ele.

Totodată, este firesc și sănătos să cerem timp liber pentru noi însene, pentru a ne reîncărca bateriile. Fie că este vorba despre o vizită la un salon de coafură, o ședință de masaj sau o oră petrecută la sală ori la o cafea, momentele pe care ni le acordăm, ne ajută să revenim mai tonice și bine dispuse la propriul copil.

Nu sunt semne că am fi mame iresponsabile ci, din contră, știm prea bine că pentru a avea grijă de altcineva, trebuie să avem grijă și de noi însene.

În concluzie, sfatul meu ar fi să nu lăsați lucrurile să scape de sub control și să ajungeți la epuizare, orice pas mic și orice răgaz oferit tinerelor mămici va face ca această experiență să fie una memorabilă.

De Felicia-Andra Constantinescu, psiholog cliniacian si psihoterapeut

Centrul Therapy for Life

Tel.: 0799.215.653

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top