Now Reading
Strategii pentru o relatie de cuplu sanatoasa

Strategii pentru o relatie de cuplu sanatoasa

Revista Psychologies

Noi, femeile, deseori gresim curtand barbatii si ne asumam rolurile specifice lor. Pentru a evita nepotrivirile si suferintele in cuplu, psihologul Domnica Petrovai ne invata care sunt strategiile de succes.

 

Femeia in asteptarea barbatului

Cand, tu ca femeie, esti atrasa de un barbat indisponibil pentru tine? Cand vrei sa ii dovedesti ca meriti sa fii iubita, ca esti „buna” si „generoasa”.

Cand, in fapt, ceea ce simti este ca esti atrasa de el si ai face orice sa „vada” ca tu esti iubirea vietii lui. Nu esti. Pana nu iti spune el si nu initiaza el apropierea, nu esti.

Esti doar atrasa de fanteziile tale, de dorintele tale. Cand tu il suni, tu ii dai mesaje, il intrebi ce mai face, ii dai like-uri pe Facebook, ii trimiti articole „interesante”, ii faci cadouri, ii trimiti o stire interesanta, ii dai sfaturi, ii rezolvi probleme, te gandesti la el, este foarte posibil sa il curtezi.

 

Ce vrem, de fapt

Cand un barbat isi doreste sa fie cu o femeie, stie ce are de facut. Stie deja ca il placi, pentru ca nu l-ai respins, vine el catre tine, el te cauta, el te invita, el iti face cadouri.

Cand il curtezi, il controlezi, iar atunci cand tu investesti in el, investesti in rezultatul pe care il vrei: o relatie romantica cu el. Este o forma de control.

Iubirea se dezvolta cand se opreste controlul, manipularea, cand te gandesti mai mult la cealalta persoana, decat la comportamentul lui fata de tine, cand te poti dezvalui si poti indrazni sa fii vulnerabila si autentica.

Pana cand barbatul nu iti spune direct „Te iubesc. Sunt pregatit si tu esti aleasa mea, femeia vietii mele.”, nu esti. Este foarte posibil sa te placa, dar nu este indragostit de tine, nu te iubeste.

Orice forma de a-l determina sa faca ceea ce nu simte sau nu isi doreste, este o forma de control. Opreste ce nu functioneaza, ai grija de tine si emotiile tale.

 

Jocul de-a iubita

Nu te juca de-a „prietena cea buna”, confesoarea lui, mama sau terapeutul lui in speranta ca, in timp, isi va da seama cat de valoroasa si demna de iubirea lui esti.

Nu incerca sa il convingi explicandu-i cat de minunata esti si cat de minunata va fi relatia voastra. Nu este nevoie sa „castigi” iubirea unui barbat inventand „proiecte” profesionale sau orice alt pretext ca sa fii in preajma lui.

O sa aduni resentimente, furie si vei reactiona pasiv-agresiv, pentru ca nu ii spui direct ce ai de spus, ci indirect. Incepi sa il pedepsesti pentru ceea ce nu ti-a oferit si tu crezi ca ti se cuvine sa iti ofere, pentru toate cate ai facut pentru el.

Sau folosesti victimizarea, te plangi cat de greu ti-a fost cu barbatii si cum te-au folosit si parasit. Nu merge. Nu pentru un barbat matur si echilibrat. 

 

Sa nu curtam barbatii…

Ce te face sa curtezi un barbat? Imi spunea o doamna in terapie ca tot incearca sa ii trimita mesaje unui amic sa ii „explice” cat de mult il iubeste si cat de mult isi doreste sa fie cu el.

Odata trimise mesajele se linistea, dupa care revenea durerea si golul interior. „De ce nu imi raspunde? De ce ma ignora?” se intreba ea.

Cum ajungi sa simti ca „iubire” respingerea si abandonul sau indisponibilitatea celuilalt? Raspunsul este destul de simplu: familiaritatea.

 

Experientele nefaste si recastigarea autonomiei

Atunci cand esti obisnuita cu respingerea, critica, lipsa de atentie, abandonul sau abuzul, este mult mai probabil sa simti o „atractie puternica” pentru cineva care te va face sa simti aceleasi lucruri, adica respingerea, indoiala, insecuritatea, abandonul.

Le retraiesti pana in momentul in care nu constietizezi ce se intampla cu tine, cum au fost si sunt relatiile tale romantice.

Invata sa iti recastigi autonomia, sa reinveti sau sa inveti sa tolerezi singuratatea, sa ai grija de tine, sa te bucuri si sa ai o stabilitate emotionala fara un partener.

Asa vei fi disponibila cu adevarat pentru o relatie de iubire frumoasa si sanatoasa si bazata pe reciprocitate. Sa inveti sa exprimi ceea ce vrei si simti cu limite clare fara critica, repros sau invinovatire. Ai grija de tine!

 

De Domnica Petrovai, psiholog clinician principal, psihoterapeut cognitiv-comportamental

Mind Education Health

www.mindeducation.ro

www.facebook.com/MindEducationHealth

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top