Now Reading
Trei tipuri de relatii toxice dificil de identificat

Trei tipuri de relatii toxice dificil de identificat

Revista Psychologies

Cand partenerul are un comportament negativ evident, nu mai avem nevoie de indicii secundare pentru a-l evalua. Insa atunci cand nimic nu pare grav, dar totusi suntem nefericiti, acest lucru ar trebui sa fie suficient pentru a ne lamuri asupra unei relatii.

 

Ignorarea

Poate partenerul tau nu este agresiv fizic sau verbal, poate este chiar un om placut, bun si amabil, dar fara niciun interes relational.

Respectiv, se justifica deseori prin „nu stiu” atunci cand ii vorbesti despre nevoile tale relationale si iti da de inteles ca poti sa il inveti cum sa fie alaturi de tine.

Dar timpul trece, schimbarea nu se produce, si afli intr-un tarziu ca schimbarile, oricat ne-am dori noi, nu le putem genera intr-o alta persoana daca aceasta nu isi doreste.

Iti dai seama ca esti intr-o relatie in care ce iti doresti tu nu conteaza din variate motive care pot parea plauzibile: nu am timp pentru ca muncesc mult, nu putem iesi pentru ca am o stare proasta, am nevoie de distanta pentru ca am trecut printr-un moment dificil.

Mai mult, te incarci cu vina ca nu ii poti fi alaturi, ca nu il intelegi suficient, ba chiar ca esti egoista sa iti expui nevoile cand el este atat de incarcat. Este o relatie capcana.

Indiferent ce se intampla in viata a doi parteneri, ideea unei relatii este de a se avea unul pe celalalt disponibil, iubitor si generos.

Sa fii data deoparte constant din diferite motive iti va afecta stima de sine, fiind un proces dureros si o relatie toxica. Asadar, simplul fapt ca esti nefericita este un semnal de alarma sa fii mai atenta la tine si la nevoile tale, apoi la celalalt.

 

Ridiculizarea

Ai un partener cu simtul umorului? Foarte frumos, cu toate ne dorim acest lucru. Dar daca acest simt al umorului se transforma uneori in sarcasm minimizand ceea ce simti sau ceea ce traiesti?

Cand avem o problema, indiferent de dimensiunile ei, atata timp cat ne afecteaza este importanta pentru noi. Iar in partener cautam sprijin si intelegere, nu ridiculizarea situatiei, indiferent de intentie.

Poate crede ca acest stil te ajuta sa vezi lucrurile din perspectiva lui, totusi, in cand esti in dificultate, perspectiva ta trebuie adresata. Ai o relatie toxica, atata timp cat nu simti sustinere in problemele tale pe motiv ca nu ar fi serioase.

Inseamna ca nu esti langa partenerul de care ai nevoie. Nu ii cauta scuze ca este amuzant, nici ca asa incearca sa te ajute. Expune-i modul in care ai nevoie de ajutor, iar daca persista in a nu-ti fi alaturi, mergi mai departe.

 

Nesiguranta

Un partener care spune si arata ca nu stie ce vrea, foarte probabil va ramane astfel. Desigur tu vei spera la schimbare, la faptul ca vazandu-te isi va da seama ca poate fi si bine intr-un cuplu, dar nu te poti pacali pe termen lung fara sa iti faci singura rau.

Asculta-l inca de la inceput cand iti descrie dificultatile relationale pe care le-a avut, iar daca chiar te crezi curajoasa, intra in relatie, dar cu ochii deschisi.

Daca nu exista nicio schimbare fata de ceea ce ti-a spus ca face, inseamna ca el asa este, iar tu te-ai pricopsit cu o relatie toxica. Chiar vrei sa fii cu cineva langa care orice se poate intampla si nu exista nimic sigur?

Daca ii este potrivit sa fuga si sa se retraga, va face ce stie mai bine, iar tu vei ramane cu frustrarile si cu imaginea de sine atinsa.

 

De Iulia Barca

Foto: 123rf.com

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top