Now Reading
Viata unui tata singur: greutati si provocari

Viata unui tata singur: greutati si provocari

Rolul de parinte e cu atat mai dificil fara sustinerea si ajutorul unui partener. Cu ce greutati se confrunta un tata singur, si cum le poate depasi.

 

Cele mai frecvente provocari ale unui tata singur

Obstacolele frecvente pentru un parinte singur sunt faptul ca are mai putin timp liber, mai putina energie si mai putini bani pentru sine, suplinirea defectuoasa a celuilalt parinte (copilul dezvoltand complexe de inferioritate cand familia lui nu este ca si a altora), dificultati in a se face ascultat de catre copil sau chiar in a-si reface propria viata cu un alt partener.

Cazul cel mai des intalnit este cel al mamei singure, care poate sa incerce sa compenseze lipsa tatalui devenind prea autoritara si prea stricta, pentru a inlocui si “mana dura a tatalui”.

In ultima vreme, insa, am intalnit si tati in rol de parinte unic, care uneori au tendinta de a fi prea flexibili, comozi si de a se imprieteni cu copilul fara a stabili si un cadru strict de educatie si invatare.

 

Tata singur? Avantaje si lipsuri

Punctele forte ale tatalui sunt jocurile fizice, prietenia, camaraderia, umorul, detasarea, spiritul “de gasca”. Carentele tatalui sunt pe partea “soft” de identificare si impartasire a emotiilor, a sentimentelor, de recunoastere a slabiciunilor si a vulnerabilitatilor, de a plange daca este cazul.

Tatal poate avea tendinta de a fi mai putin empatic si de a nu lua in seama “detalii” din viata copilului, care reprezinta pentru copil adevarate tragedii.

Uneori, tatal singur nu este tocmai regele comunicarii si impartasirii sentimentelor, si atunci se ridica niste bariere intre el si copil.

Este un univers complet nou si un tata singur are foarte mult de recuperat in privinta dezvoltarii inteligentei emotionale si a aplicarii ei in relatia cu copilul.

De multe ori, tatal incearca sa isi gaseasca o noua partenera care sa suplineasca si abilitatile de mama. Cu toate acestea, gasirea ei si acceptarea reciproca dintre copil si noua mama este un proces complex, care de multe ori esueaza.

 

Factorul cheie intr-un divort

Divortul reprezinta un soc puternic pentru un copil, de aceea parintii lui biologici pot incerca sa faca un pact si sa mentina legatura pentru a contribui amandoi la confortul si siguranta emotionala a copilului lor.

Poate ca decizia de a se desparti este mai buna decat optiunea de a avea o familie disfunctionala, insa, in fata copilului, ei trebuie sa ramana inca “impreuna”.

 

Solicitarea si acceptarea ajutorului

Parintele singur poate cere ajutorul familiei, al prietenilor, chiar si al vecinilor, pentru ca uneori un ajutor substantial poate veni de unde ne asteptam mai putin.

Astfel poate crea o umbrela de oameni in jur, cu care sa colaboreze pentru a suplini lipsa de zi cu zi a celuilalt parinte.

Parintele singur are nevoie de mai multa organizare, disciplina, vointa si autocontrol, pentru a crea si intretine un cadru sanatos pentru cresterea copilului.

 

Care este atitudinea corecta

Atitudinile extreme nu sunt recomandate. De exemplu autoritatea excesiva a unei mame nu va “suplini” lipsa tatalui si nici rasfatul excesiv al unui tata nu va “cumpara” lipsa mamei.

In plus, nu este bine sa il vorbim de rau pe celalalt parinte. Daca nu putem spune lucruri bune, mai bine nu spunem nimic, pentru ca, pana la urma, si fostul nostru partener ramane tot parintele celui mic. In timp, putem ajunge chiar sa conlucram mai eficient pentru binele copilului.

Pot exista si anumite avantaje ale unui parinte singur, de exemplu dezvoltarea unei relatii mai speciale si mai puternice cu copilul, sau maturizarea mai rapida a acestuia prin solicitarea parerii si cooptarea lui in deciziile care privesc familia.

 

De Tedy Crestin, medic, psihoterapeut adlerian, trainer si consilier vocational

www.tedycrestin.ro

[email protected]

Tel.: 0726.852.395

 

Citeste si:

Cand noul partener respinge copilul din casnicia anterioara

Relatia cu copiii pe perioada unui divort

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top