Now Reading
5 sfaturi pentru a fi o mama buna

5 sfaturi pentru a fi o mama buna

Revista Psychologies

Vrei sa-ti ajuti copilul sa creasca sanatos emotional si sa devina un adult fericit? Citeste cateva sfaturi care te vor ajuta sa-l intelegi mai bine si sa fii o mama buna.

 

Modul in care le transmitem copiilor nostri iubirea este foarte importanta, reprezentand un punct de pornire in dezvoltarea acestora.

Trebuie sa fim atente la tendinta de a-i proteja prea mult, deoarece le putem provoca celor mici tulburari de somn sau tulburari alimentare, dificultati in integrarea la gradinita, la scoala si ulterior in adolescenta comportamente deviante sau dimpotriva, timiditate excesiva, neincredere in sine si dificultati in luarea deciziilor.

 

Este foarte important sa-l asculti

Atunci cand este mic, copilul simte nevoia de foarte multa atentie si afectiune din partea ta si va incerca sa faca orice pentru a le obtine. In perioada in care iti adreseaza foarte multe intrebari, cele mai multe incepand cu „de ce”, simte nevoia sa primeasca cat mai multe informatii si sa afle cat mai multe noutati.

Daca in copilarie nu este ascultat si nu primeste atentia si afectiunea pe care si le doreste, in adolescenta poate deveni fie foarte introvert, fie poate adopta comportamente indezirabile.  Predicile si critice il indeparteaza de tine si pot crea bariere in comunicare. Respectul reciproc dintre tine si copilul tau reprezinta temelia unei ascultari de bunavoie.

Adesea, imi vin in cabinet mame care imi spun ca nu reusesc sa mai comunice cu copiii lor care au ajuns in perioada adolescentei. In final, imi dau seama ca vorbesc foarte mult, dar ca, de fapt, o bariera in comunicare o reprezinta lipsa ascultarii din ambele parti si adresarea permanenta de critici. Gaseste timp in fiecare zi sa vorbesti cu copilul tau si mai ales sa il asculti.

 

Sa fii o mama buna inseamna sa-i pui limite

Atunci cand este mic, trebuie sa stie ce are voie sa faca si ce ar fi bine sa evite. De asemenea, este important, atunci cand mai creste, sa-i explici ce repercusiuni au actiunile sale, astfel incat sa poata lua decizii in cunostinta de cauza.

Este important, in perioada adolescentei, sa-i stabilesti un set de reguli precum: unde pleaca sa se plimbe, la ce ora pleaca si cand se se intoarce si sa-ti prezinte anturajul cu care isi petrece timpul liber.

Practic, este util sa stie ca are o libertate controlata din partea ta, putand sa decida singur, dar numai dupa ce a inteles riscurile si beneficiile comportamentelor lui.

 

Descurajeaza-l sa te minta

Daca ai  o reactie exagerata la comportamentul copilului, care se manifesta prin pedeapsa corporala sau emotionala, o sa ii activezi frica fata de tine. Pe viitor, va incerca sa amane cat mai mult confruntarea cu tine, temandu-se sa nu-i aplici o pedeapsa. Astfel, mincina e un semnal ca frica a fost instalata.

 

Intelege-i emotiile si comportamentul

Copilul tau simte ceea ce simti si tu. El invata sa ofere raspunsuri emotionale preluand raspunsurile tale emotionale. Astfel, este necesar ii fi alaturi atunci cand experimenteaza emotiile, pentru a le putea repeta intr-o proportie mai mare pe cele pozitive. Printre altele asta inseamna sa fii o mama buna.

La fel se intampla si in cazul comportamentului, atunci cand este mic, copilul invata cum sa se comporte imitand atat comportamentul adultilor cat si limbajul acestora. Empatia are un rol foarte important pentru ca tu sa inteleagi emotiile si comportamentele copilului tau. Incearca sa te transpui in ceea ce simte si gandeste el si identifica-te cu aceste trairi.

 

Fara gandire negativa

Daca are un gand negativ de genul „Nu sunt capabil sa obtin o nota buna la scoala”, copilul va trai emotii de teama, anxietate, nervozitate. Il poti ajuta sa isi schimbe modul de gandire examinand impreuna cu el dovezile care stau la baza ipotezei negative.

Adreseaza-i intrebari ca: „Ai dovezi concrete care sa iti sustina acest gand?”, „Te ajuta gandul pe care il ai in realizarea a ceea ce ti-ai propus?” Chiar si copiii mici pot fi invatati cu succes cum sa isi restructureze gandurile negative. Uneori, ei reactioneaza agresiv deoarece privesc ceea ce li se intampla intr-un mod catastrofal.

De fapt, nu ii afecteaza atat de mult ceea ce li se intampla, cat modul in care percep ceea ce li se intampla.

Este util sa aplici aceste tehnici ca parte a educatiei oferita copilului zilnic. Daca simti ca iti este greu, nu te demotiva, ci apeleaza la un specialist care te poate ghida astfel incat sa devii experta in insusirea acestor tehnici.

 

 

De Andreea Mihalache este psihoterapeut specializat in psihoterapia cognitiv-comportamentala, psiholog clinician, cabinet individual de psihologie – 0746421264

 

Citeste si:

Cum sa te comporti daca ai un copil timid si retras

 Invata-ti copilul sa-si construiasca o imagine buna de sine

 

Foto: shutterstock.com

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top