Now Reading
3 probleme ce apar intr-o relatie deschisa

3 probleme ce apar intr-o relatie deschisa

Revista Psychologies

Sa zicem ca poti sa intelegi ca o relatie deschisa poate functiona, ca infidelitatea poate avea loc fara incheierea relatiei si ca nevoile partenerilor pot fi diferite, dar tu iti respecti nevoile tale, asteptarile si echilibrul emotional fiind intr-o astfel de relatie? Iata trei situatii cu care te poti intalni dupa ce, analizand, ai considerat ca poti fi intr-o astfel de relatie.

 

Incertitudinea, pericolul

In viata nu avem garantii decat poate pentru electrocasnice, dar si acelea au o durata limitata. Nimeni nu te va asigura ca vei ramane alaturi de persoana cu care te-ai casatorit, ca veti imbatrani impreuna sau ca veti trai armonios.

Poate si din acest motiv actul in sine a devenit irelevant si oamenii traiesc in cupluri fara a se mai casatori. O relatie deschisa insa, presupune constanta unei amenintari: a gasirii altei persoane cu acordul tau.

Infidelitatea fizica poate fi iertata si nu reprezinta o bariera de nedepasit, dar deschiderea consesuala catre alti parteneri poate fi egala cu dorinta de a explora alte posibilitati, poate fi egala cu incertitudinea implicarii in relatia actuala.

Nu este prea confortabil sa formezi un cuplu stiind ca partenerul tau nu doar are ocazia si se poate intampla sa cunoasca pe altcineva ci mai mult, ca face acest lucru in mod regulat.

Suntem fiinte emotionale inainte de toate, iar sexul fara niciun fel de atasament este rar.

 

Confuzia, stima de sine afectata

Nu mai credem in povesti cu printi, iar varstnicii care se tin de mana pe strada ni se par utopici. Intr-o relatie nonexclusiva rolul tau este unul incert si oricate declaratii ar exista intre parteneri sau activitati comune cu rol de consolidare, toate vor fi sub devizul hic et nunc.

Cine poate spune ca nu isi doreste sa isi poata face un plan pentru viitor, sau sa isi stabileasca un scop, o dorinta relationala pe termen lung?

Revenind la propria persoana cu aceasta confuzie relationala, poti ajunge sa te indoiesti de valoarea ta in relatie sau de rolul pe care il indeplinesti.

Inainte sa accepti un astfel de cuplu evalueaza stilul tau de viata si nivelul de confort. Iar daca nu ai antecedente in care sa fi trait implinita si satisfacuta de un asemenea aranjament, daca parteneriatul nu reprezinta altceva decat un set de compromisuri si lupta cu nevoile tale, spune pas.

Acorda-ti sansa cu acest partener sau altul, de a descoperi evolutia unei relatii dedicate, cu riscurile aferente, fara a face din variabila infidelitatii o constanta.

 

Neincrederea

Inafara gandurilor care se vor concentra asupra increderii de sine, a valorii pe care o ai si lucrurilor pe care le meriti in viata, neincrederea va fi proiectata asupra partenerului.

O relatie nonexclusiva nu inseamna neaparat sa va si povestiti aventurile, nefiind subiecte sanatoase unui cuplu, dar ascunderea lor inseamna invariabil minciuna.

Discutiile banale despre o zi de munca, o activitate independenta cu prietenii, o deplasare, vor fi limitate la „ceea ce iti pot spune”, iar spatiile goale reprezinta o sursa de neincredere.

Iar starea se poate amplifica chiar si atunci cand nu este vorba despre o infidelitate, ci simpla omisiune a unor evenimente catalogate ca neinteresante.

Poti sa te detasezi de persoana de langa tine fara a dori sa afli mai multe, fara curiozitate si mai ales, fara sa ajungi sa te torturezi singura cu intrebari si nelinisti? Oamenii nu ne apartin, dar esti pregatita sa primesti atat de putin?

Intra intr-o astfel de relatie doar daca echilibrul tau emotional este stabil, indiferent de partener, daca o relatie, sau aceasta in particular, nu reprezinta un interes major ci doar o etapa, daca implicarea ta sentimentala fata de partener nu este foarte mare.

 

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top