Now Reading
5 pasi pentru un plus de fericire

5 pasi pentru un plus de fericire

Revista Psychologies

Cu totii vrem sa pastram cat mai mult sentimentul de fericire. Si, cu toate astea, pierdem din vedere lucrurile simple care conteaza enorm. Iata cateva dintre ele…

 

Calea spre succes si fericire

Ne intrebam deseori la ce anume se rezuma succesul? La bani, faima, fericire? Care e formula si calea sigura spre acesta? Studii comportamentale atesta ca intre bogatie si fericre nu exista nici o legatura. Desigur, banii iti creaza bunastare, dar bunastarea e doar o fractiune a fericirii.

Desi exista persoane care nu rezoneaza cu teoria lui Darwin, viziunea acestuia asupra evolutiei poate sta la baza succesului. Perspectiva evolutionista asupra vietii face referire la  supravietuirea celui mai puternic. Organismele care reuseau sa se reproduca, supravietuiau.

Viata era, de fapt, o continuua adaptare la factorii de mediu. O continuua perpetuare de gene. Insa, privita dintr-o perspectiva mai larga, teoria lui Darwin se aplica, in cazul oamenilor, si printr-o mostenire culturala si spirituala, nu numai genetica.

Dupa cum am mentionat anterior, mediul este responsabil de evolutia genelor, in speta de evolutia organismelor. Ce anume duce la o evolutie armonioasa a unui om?

Este oare evolutia calea spre succes? Iata un indrumator spre o viata mai bogata, mai plina de experiente, spre evolutie si spre succes.

 

Petrece mai mult timp in natura

Inainte de toate, omul este in profunda armonie si contact cu natura. Stramosii nostrii traiau inconjurati de elemente naturale, iar noi, desi situati undeva mai sus pe scara civilizatiei, impartim aceleasi gene.

Indiferent ca e vorba de o pimbare in parc, o drumetie sau o noapte de stat la cort, timpul petrecut in natura ne ajuta sa ne regasim.

 

Adopta un animal de casa

Cumpara sau adopta un caine sau o pisica. Este bine cunoscut faptul ca relatia dintre om si caine sau pisica este una simbiotica.

Rolul acestor animale era bine definit inca din Antichitate, cainele pazea omul iar pisica il scapa de daunatori. Putem spune chiar ca evolutia acestora a fost in tandem cu cea a omenirii.

In plus, un animal de casa are rolul de a te ajuta sa te eliberezi de stres si sa te relaxezi. Un caine te va iubi neconditionat si, in timp ce si o pisica este capabila de acelasi lucru, stilul ei de viata te poate invata sa iti reorganizezi prioritatile.

 

Formeaza noile generatii

Nu neaparat din postura de parinte ci si din cea de profesor, frate mai mare sau prieten. Nu e atat de important cine esti sau ce ocupatie ai, atata timp cat reusesti sa inspiri si sa educi, sa te implici activ la modelarea liderilor de maine, a noii generatii, si sa lasi astfel o contributie efectiva in societate.

In plus, este o metoda de a oferi ajutor, ori altruismul are un efect benefic si asupra psihicului nostru, atunci cand il practicam.

Fii rabdator si, in loc de critica sau evaluari comparative intre generatii, impartaseste-ti experienta si cunostintele celor mai tineri.

 

Socializeaza

Este recomandat sa socializam sub orice forma. Oamenii sunt fiinte sociale, menite sa traiasca in colectivitate. Colaborand evoluam si cream lucruri de neimaginat.

Putem sa invatam sa fim mai deschisi catre noi cunostinte, sa incepem cu mai multa usurinta o conversatie si, mai ales, sa ii ascultam pe cei din jur.

Spre exemplu, facand voluntariat intr-un ONG, se dezvolta acest simt al colectivitati, al unirii fortelor pentru un tel comun. Aceasta comuniune este, in esenta, cheia evolutiei.

 

Iarta, cere iertare, multumeste

Comunitatile umane sunt unice din punct de vedere al dinamicii emotionale. Emotiile sunt cele care creaza si sustin relatiile interumane.

Evolutia, din punct de vedere psihologic, ne permite sa ne cerem iertare cand gresim, sa iertam pe cei care ne-au gresit si sa multumim celorlalti. Pe scurt, ne ajuta sa empatizam cu ceilalti, sa ne conectam cu cei din jurul nostru.

Concluzia este simpla. Din punct de vedere evolutionist, o viata bogata nu se rezuma la bani. Succesul si fericirea pot fi descrise prin prisma evolutiei si a geneticii si prin aportul pe care il aducem in comunitatea din care facem parte.

Investindu-ne resursele in binele celorlalti, in binele noii generatii, reusim sa ne punem amprenta asupra unei viitoare societati, nu numai din punct de vedere genetic ci si social.

 

De Claudia Dinu

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top