Now Reading
Ce ascunde nevoia de senzatii tari

Ce ascunde nevoia de senzatii tari

Revista Psychologies

Sunt oamenii in cautare de senzatii tari lipsiti de orice frica? Ce se afla in spatele acestei predilectii pentru risc? Detalii de la psihologul Stefania Voia.

 

Sporturi extreme

Asa cum stim, nicio alegere in viata nu este pur intamplatoare. Chiar si atunci cand avem senzatia ca “alegem cu ochii inchisi”, adica in totala necunostinta de cauza, subconstientul nostru este cel care ne da impulsul de a opta pentru o anume varianta si nu alta.

Pornind de la acesta idee, practicarea unui sport extrem rezoneaza cu ceva mai profund din fiinta celui in cauza, alegerea sa depasind sfera constientului.

Desi unii oameni se tem de situatii extreme, altii se simt atrasi magnetic de ele, deoarece vin in intampinarea nevoii lor intense de adrenalina. Sportul extrem reprezinta practic gasirea unui mod acceptat de societate pentru a satisface aceasta nevoie.

 

Dependenta de adrenalina

Adrenalina este un hormon secretat de glandele suprarenale, atunci cand mintea percepe o situatie ca fiind periculoasa sau avand un nivel de stres extrem de ridicat.

Odata ajunsa in sange, aceasta genereaza efecte precum: cresterea frecventei cardiace si a celei respiratorii, eliberearea de zahar in sange pentru a concentra energia in zona musculara, diminuarea functiei digestive, etc.

Aceasta, prin reactiile provocate la nivelul corpului, il pregateste pe individ pentru o reactie de lupta sau de fuga, scopul final fiind supravietuirea.

Vazand toate aceste efecte asupra creierului si a corpului, este firesc sa incercam sa aflam de ce unii dintre noi se expun in mod voit unor situatii periculoase, in care se lupta pentru viata lor?

Daca ei au nevoie sa se supuna unei lupte pentru supravietuire in situatiile extreme, ce se intampla in situatiile normale si sigure?

Intr-adevar, pentru acesti oameni adevaratul pericol rezida in normalitate, iar lucrul de care se tem cel mai mult este rutina si monotonia.

 

Posibile cauze si manifestari

Doua dintre nevoile fundamentale ale omului sunt anatgonice: cea legata de siguranta, inteleasa ca stabilitate si pastrarea zonei de confort, dar si nevoia de imprevizibil, reprezentata de ideea de varietate, noutate si incertitudine.

Cei doi poli ai acestor doua nevoi ar fi monotonia si riscul extrem. O viata echilibrata este data de balansul fin intre cele doua zone, adoptand atat pozitii de siguranta cat si cele de risc, nu neaparat in cantitati egale.

Asa cum unele persoane doresc sa ramana in zona de siguranta, inconjurandu-se de elemente cat mai stabile, altele simt frecvent nevoia de a se supune unor situatii limita.

Condusul masinii cu o viteza foarte mare, adoptarea unui comportament teribilist, incalcarea regulilor, dar si saltul cu parasuta sau alegerea celor mai intense atractii din parcurile de distractii sunt cateva din manifestarile persoanelor dependente de adrenalina.

De cele mai multe ori explicatia pentru aceasta nevoie extrema are legatura cu modul in care acesti oameni au invatat ca pot avea succes. Ei au invatat de mici, ca rezultatele bune se obtin cu mult efort, poate in conditii grele sau chiar extreme.

Practicand de-a lungul anilor aceasta metoda, ei s-au identificat cu acest stil de viata, dobandind convingera ca succesul il poti obtine doar daca infrunti conditii extreme.

Pentru ei, bucuria sau starea de euforie activata de un succes este conditionata de contextul acestuia. Astfel, ei obtin reusita doar intr-un context din ce in ce mai dificil, pana cand acesta ajunge chiar sa-ti puna viata in pericol. Cu fiecare izbanda, ei vor cauta o situatie si mai dificila de infruntat, pentru ca astfel si victoria este mai de pret.

 

Efecte pe termen lung

Pe termen lung, dependenta de adrenalina poate crea tulburari la nivel fizic, asa cum sunt starile de nervozitate, irascibilitate sau insomnii, crescand chiar riscul unui infarct, in timp ce la nivel psihic poate genera stari de instabilitate, alternand episoade depresive cu cele pline de suspans, atacuri de panica si alte tulburari.

Dependenta de adrenalina este privita din punct de vedere psihologic la fel ca si celelalte dependente, asa cum sunt cele legate de alcool, substante interzise, sex sau jocuri de noroc.

Cea mai sigura alternativa pentru satisfacerea acestei nevoi este practicarea sporturilor extreme, insa pentru cei care nu pot face acest lucru dar isi doresc o abordare mai profunda a acestei problematici, psihoterapia de specialitate ii va ajuta sa-si imbunatateasca vietile intr-un mod sanatos.

 

De Stefania Voia, psiholog

[email protected]

Tel.: 0726.191.255

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top