Now Reading
Ce rol are plansul

Ce rol are plansul

Revista Psychologies

Desi multi il vad precum un semn al slabiciunii, plansul are in primul rand rol terapeutic. El ne ajuta sa ne descarcam de emotiile negative, sa le eliminam prin lacrimi si sa ne revenim mai usor din tristete.

 

Statistica plansului

Studiile arata ca in timp ce femeile plang in medie cam de 5 ori pe luna, un barbat plange o singura data. Prin plans aici se intelege de la umezirea ochilor pana la hohote in toata regula.

Din punct de vedere biologic, ar fi justificabil prin faptul ca testosteronul inhiba lacrimile pe cand prolactina din organismul feminin le stimuleaza.

Totodata, nu doar natura influenteaza plansul ci si educatia si societatea. In tarile in care se promoveaza libertatea expresiilor emotionale mai mult, si plansul este altfel acceptat si manifestat.

Concluziile psihoterapeutei Kay Nelson ne spun ca persoanele cu o forma sanatoasa de atasament vor plange mult mai sanatos (adecvat) decat persoanele nesigure care vor plange cu mai multa usurinta, din orice, fiindu-le greu sa se controleze.

Un plans excesiv este observabil si la persoanele care au un stil de atasament dependent. Din pacate, indiferent de stilul de atasament, preocupare, venituri si educatie, femeile tot plang mai des decat barbatii.

 

Este bun plansul?

Pentru copii, plansul este o forma de comunicare si de obtinere a satisfacerii unor nevoi. Totodata arata nevoia lor de sprijin si afectiune, iar acest lucru il putem manifesta si in viata adulta.

Lacrimile au un rol terapeutic atunci cand sunt pe fond emotional, fiind un pas facut catre vindecare. Nu acelasi lucru se poate spune despre lacrimile cauzate de taierea unei cepe, spre exemplu. Componenta emotionala este cea care ne da psihic mesajul eliberarii.

Ca efectul sa fie unul autentic, conteaza foarte mult motivul pentru care plangem si, totodata, cine este in preajma. Rolul benefic apare atunci cand primim sprijin emotional, plangand alaturi de o persoana care ne este apropiata si ne intelege.

Totodata, acelasi efect il obtinem daca prin plans am acceptat o situatie si am inteles-o. Daca insa ne manifestam astfel in public, printre persoane straine si ne simtim jenate de reactia noastra, starea ni se poate inrautati.

Tot studiile sunt cele care ne pun in garda demonstrand ca pentru barbati lacrimile femeilor au rolul de inhibare a libidoului.

Studiul a fost facut pe barbati care au mirosit lacrimi ale femeilor si la care s-a observat prin RMN o scadere a excitatiei, chiar daca vizionau imagini cu caracter erotic.

 

Incapacitatea de a plange

Exista si persoane incapabile sa planga, fie ca este vorba despre o conditie medicala, fie despre una emotionala. In urma cercetarilor s-a demonstrat ca cele doua sunt interconectate.

In timp ce oftalmologii au tratat si abordat medical glandele lacrimale, au pierdut din vedere ca si comunicarea emotionala este afectata de aceasta problema.

Dincolo insa de partea medicala si rezultatele ei, exista numeroase persoane educate sa se controleze, sa trateze plansul ca pe un semn de slabiciune si sa ignore nevoia reala.

Practic astfel, refuza organismului sansa de a se elibera de tristete, de a elimina stresul, furia sau nefericirea acumulate.

Odata ce incercam sa ingramadim aceste emotii in interiorul nostru, pana la urma rezervorul se va umple, iar manifestarile vor fi mai puternice si de mai lunga durata.

Plansul este sanatos, iar noi putem invata sa fim mai ingaduitori cu manifestarea propriilor emotii. Pana la urma, sa razi in public nu este o rusine, nu?

 

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top