Now Reading
Cum inveti din greseli

Cum inveti din greseli

Revista Psychologies

Nimanui nu ii place sa i se aminteasca de faptul ca da gres la munca. Sau ca a gresit in trecut. Dar putem invata din greseli mai mult decat din succese si putem sa reactionam la ele intr-un mod adaptativ.

 

Succesul nu te invata multe

E bizar sa vezi numai succese la munca, nu-i asa? Poate ca cine are succes, spune „da“ la tot, nu stie sa refuze etc. Ceea ce nu este neaparat bine.

In al doilea rand, poate ca asta duce la prea multa incredere in sine – sau la obiceiul de a lasa lucrurile pe ultima suta de metri, obicei care nu a generat (inca) o criza majora (dar asta nu inseamna ca nu va genera).

Apoi, succesul te poate face mult prea prudent. Daca toate merg ca pe roate, de ce sa schimbi locul de munca?! Daca mai dai rateuri din cand in cand, vei invata mai multe.

 

Diverse feluri de a gresi

Sunt diferite feluri de a gresi, unele sunt greseli mici si simplu de remediat. Daca telefonul tau se descarca la birou cand ti-e lumea mai draga, ia cu tine un incarcator.

Altele pot fi majore si costisitoare, cum ar fi sa alegi un serviciu care nu ti se potriveste. Asadar, sa ne concentram pe cele din categoria de mijloc, cele din care se poate invata ceva bun.

Esti mereu in intarziere la lucru? Te incarci cu prea multe? Primul pas este sa admiti (chiar daca numai pentru tine) greseala.

Apoi alege pe cineva (dintre colegi sau prieteni) care sa te ajute sa gasesti o solutie si sa te urmareasca atunci cand o implementezi. Apoi mergi mai departe.

Reflecteaza la eroare si las-o in urma. Ai invatat cate ceva tocmai pentru ca ai facut greseli.

 

Permite-le altora sa greseasca

Daca esti manager, este crucial sa creezi la locul de munca o „cultura“ care permite greseala, altfel oamenii nu-si vor asuma niciun risc.

Daca vrei, poti sa discuti cu echipa ta despre greselile tale anterioare. Caut-o cu lumanarea. Ai nevoie de incurajari ca sa faci greseli?

Aminteste-ti de toate greselile care au dus la ceva maret. Post-it-ul, penicilina, plasticul, cuptoarele cu microunde – toate astea sunt rezultatul unor accidente fericite. Cineva, acolo, a gresit bine…

 

Sfat

Fa, deliberat, o greseala. Alege o sarcina de importanta medie si testeaza limitele. Chiuleste de la o sedinta sau intarzie cu un proiect minor.

Care sunt consecintele? Poate ca mai mici decat te astepti. Asta iti da va incredere sa te relaxezi. Nimeni nu poate face totul perfect si nici de la tine nu se asteapta acest lucru.

 

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top