Tips & tricks pentru un plus de feminitate

Un plus de feminitate inseamna in primul rand confort cu propria persoana si acceptare de sine. Iata cum ne putem explora acest potential.

 

Exprimarea feminitatii

Feminitatea cuprinde un set de trasaturi, comportamente, roluri acceptate si definite social, atribuite persoanelor de gen feminin, care insa difera in functie de apartenenta la o zona geografica, religie, cultura si perioada istorica.

In acest fel, tipul trasaturilor feminine si intensitatea exprimarii lor vor determina un raspuns specific, de apreciere sau nu, oferit in functie de contextul in care acestea sunt exprimate.

Spre exemplu, delicatetea exprimata de o femeie aflata intr-o sala de balet va fi apreciata, spre deosebire de aceeasi trasatura exprimata intr-o sala de box de o luptatoare profesionista.

Indiferent insa de persoanele din jur care evalueaza si care incurajeaza sau nu exprimarea unor trasaturi sau comportamente, femeile isi traiesc si exprima feminitatea intr-un mod unic, individual.

Acesta, de cele mai multe ori nu se poate incadra intr-un tipar standard, bine stabilit si limitat de trasaturile comerciale feminine promovate de societate in acel moment.

Iata cateva directii pentru cunoasterea de sine care, primind atentia cuvenita, pot facilita si amplifica exprimarea autentica a propriilor trasaturi si comportamente feminine.

 

Recentreaza-te pe tine si pe corpul tau

Observa-ti cu atentie gesturile preferate, zambetul, expresiile faciale, observa felul in care iti arati nonverbal delicatetea, puterea, sensibilitatea sau cum iti aperi sau expui vulnerabilitatea.

Admira partile care iti plac la tine si gaseste contexte noi in care ti le poti exprima si evidentia spontan, fara efort. Sportul si dansul te pot ajuta in reconectarea si constientizarea corpului tau, a nevoilor tale si a felului in care te tratezi.

Observa masura in care te folosesti de corpul tau pentru activitati care iti solicita forta si cat il rasfeti si ingrijesti. Dupa ce ai observat relatia cu corpul tau, asuma-ti schimbarile cu care te simti confortabila in acest moment si care te pot ajuta sa iti exprimi feminitatea.

 

Autocunoastere

Pentru a iti accentua sau modifica unele trasaturi sau comportamente feminine este nevoie sa descoperi constelatia in care toate aceste caracteristici se exprima in cazul tau.

Cu alte cuvinte, inainte de orice directie de dezvoltare pe care ti-o poti propune este importanta autocunoasterea si autoevaluarea obiectiva care sustine trasarea unor directii realiste de imbunatatire.

Care sunt trasaturile tale feminine? Care au fost modelele tale de-a lungul timpului si care sunt modelele tale acum? Pentru ce esti admirata sau complimentata? In ce masura iti exprimi trasaturile, comportamentele si rolul de femeie in relatiile tale?

Defineste-ti propriul stil de exprimare in relatii a feminitatii tale. Constientizeaza ce iti place, ce te pasioneaza, ce te sensibilizeaza, ce iti ofera siguranta si confort.

Observa felul in care iti arati sentimentele, felul in care iubesti si felul in care te exprimi cand esti sigura pe tine. Cum ti-ar fi confortabil si placut sa te exprimi? Cum doresti sa fii perceputa? Noteaza-ti zonele de imbunatatire.

 

Aspectul fizic

Exprima-te vestimentar autentic, spontan, conform nevoilor tale si mesajului pe care il ai de transmis despre celor din jur, adaptat contextului in care te afli.

Hainele nu au doar rolul de a iti acoperi corpul ci iti pot servi si in accentuarea, moderarea sau ascunderea unor trasaturi feminine. Foloseste-te de haine pentru a te simti confortabil ca femeie si incearca sa nu te adaptezi tu lor, ci invers.

 

Centrare pe sine

Siguranta de sine, stima de sine crescuta, atitudinea pozitiva, increzatoare si orientarea empatica spre cei din jur sunt ingrediente care sustin exprimarea propriei feminitati.

Pentru a iti dezvolta trasaturile enumerate anterior iti poti propune, pentru inceput, sa nu te mai compari cu alte femei, indeosebi cu modelele acceptate in societatea din care faci parte.

Intentia de a te inscrie intr-un tipar feminin de succes, predefinit, iti va minimaliza calitatile personale si iti va muta atentia din directia dezvoltarii propriilor capacitati spre imitarea sau modelarea unui stil de a fi strain tie.

In concluzie, plusul de feminitate pe care il cauti porneste din interiorul tau si se dezvolta din trasaturile pe care le ai deja. Cea mai scurta cale catre exprimarea autentica, deplina si confortabila a feminitatii tale este investitia cu incredere in propriul tau potential.

 

De Livia Caciuloiu, psihoterapeut si consilier psihologic autonom

Tel.: 0742.024.642

www.psihomedeor.ro

Foto: 123rf.com

Comentează și tu
Recomandări

Psihoterapia asistata de cai: pentru copii cu autism si adulti timizi

Hippoterapia, sau psihoterapia asistata de cai, ne ajuta sa fim mai sociabili, mai siguri pe noi si mai relaxati. Despre multiplele ei beneficii in dezvoltarea personala am stat de vorba cu Maria Bogoescu Ardelea, psihoterapeut.

Citeste

Somatizare: emotiile care declanseaza boli

Pe termen lung, emotiile reprimate duc la aparitia unor simptome fizice. Iata ce mesaje ne transmite corpul prin somatizare si ce avem de facut.

Citeste

Cum sa ne aparam de agresivitatea verbala

Agresivitatea verbala este un abuz cu efecte psihologice importante. Chiar daca urmele acesteia nu sunt fizic vizibile, ea reprezinta o forma de violenta de care trebuie sa ne protejam. Iata cum facem acest lucru.

Citeste

Cum ne vindecam de instabilitate

Deseori, intalnim oameni inconstanti, care se razgandesc extrem de repede si care sunt enervant de influentabili. Psihologul Maria Verdi ne spune de ce dam dovada de instabilitate si cum o putem remedia.

Citeste

Romanii si traiul din comunism

„Si eu am trait in comunism…“ este o emotionanta carte cu confesiuni si amintiri ale celor care cumparau paine pe cartela si indurau frigul, fara a-si pierde umorul. Primim detalii chiar de la editoarea si scriitoarea ei, Ioana Parvulescu.

Citeste

Cum ne putem spori capacitatea de adaptare

Capacitatea de adaptare ne ajuta sa facem fata provocarilor, dar si sa obtinem ceea ce ne dorim. Cateva lamuriri despre acest „talent“, atat de necesar, primim de la psihologul Eugen Popa.

Citeste