Now Reading
Rasfat olfactiv: parfumurile naturale

Rasfat olfactiv: parfumurile naturale

Revista Psychologies

Parfumul trebuie sa-ti oglindeasca personalitatea si sa iti ofere o profunda senzatie de confort. Intr-o perioada cand se pune tot mai mult accentul pe natural, parfumurile naturale sunt mai atractive ca niciodata. Detalii de la Raluca Vasile, specialistul care creeaza astfel de bijuterii olfactive.

 

Parfumurile naturale vs  clasice

Cu un parfum natural nu vei mirosi niciodata ca altcineva, vei avea mereu o stare de bine, un tonus pozitiv, pentru ca au si rol aromoterapeutic, fiind create din absoluturi si esente de parfum certificate, rare, disponibile numai parfumierilor.

Reperul pentru un parfum cu adevarat natural este pelicula de ulei, absolutul de parfum, pe care acestea o formeaza, aspectul usor tulbure la agitarea de dinaintea folosirii direct pe piele si, bineinteles, mirosul tare, special si diferit, de esenta naturala persistenta.

Esentele naturale au molecule complexe, pe cand cele sintetice sunt o singura molecula; de aceea, au persistenta redusa, uneori dau reactii de anxietate sau disconfort si exista diferente mari de miros pe piele fata de cel din sticla.

Odata acceptat de minte, parfumul natural va fi foarte bine asimilat de corp, iar chimia cu pielea ii va spori aromele in timp.

 

Structura olfactiva

Metodologia de creatie este aceeasi si pentru parfumurile naturale (avem note de top,, mijloc si baza), insa tehnicile sunt diferite.

Parfumurile comerciale sunt realizate dupa o reteta in laboratorul de chimie, iar cele naturale sunt create artizanal, in atelierul de esente naturale, de aici si unicitatea aromelor rezultate.

Insa maiestria parfumierului in lucrul cu acordurile face diferenta intre un parfum banal si unul care trezeste stari si amintiri puternice. Fiecare parfum natural reusit este un elogiu adus artei parfumeriei de la vechile curti regale.

 

Ingrediente preferate

In parfumeria naturala, creatorii isi permit luxul si libertatea de a lucra cu esente rare, multe neputand fi replicate chimic in laborator, deci inaccesibile publicului in parfumurile comerciale.

Cele mai scumpe esente naturale sunt de trandafir priveé, iasomie, tuberoze, frangipani, iris, oudh, frankincense, ambra, vetiver, boabe de tonka, mosc ambrette.

Pretul lor este, de multe ori, mai scump decat cel al diamantelor, raritatea este un factor, de unde si caracterul de editii limitate ale colectiilor.

 

Personalitati olfactive

Pentru parfumurile naturale, eu am gandit opt tipuri de personalitati olfactive feminine cu note distincte.  Astfel, pentru o personalitate romantica, ingredientele sunt: trandafir, liliac, bujor, iar pentru personalitatea seducatoare: iasomie si tuberoze.

O personalitate rebela o asociez cu frezie, iris si crin, una copilaroasa cu cires, ghimbir, santal si scortisoara, iar personalitatea cerebrala cu magnolie, lavanda, mandarin verde, piper roz si ambra.

Pentru personalitatea artistica recomand violete, piele, tabac, pentru personalitatea sofisticata – frangipani, osmanthus, litsea cubeba, lemongrass, iar pentru personalitatea desavarsita (mama/tata) – lacramioare, pepene galben, caisa, musetel si mosc.

 

Parfum personalizat

Fiecare are o piramida olfactiva unica, ce poate fi conturata in cel mai mic detaliu, adaptabila personalitatii noastre si aspiratiilor din diferitele situatii de viata, idealurilor.

In varianta customizata, se poate crea acel parfum personal pornind de la un formular olfactiv de descoperire a aromelor care ne-au marcat din copilarie si pana in prezent, dar si cele la care aspiram.

Astfel, ne putem alege aromele preferate ce vor fi reunite si armonizate intr-un parfum cu adevarat natural, personalizat, unic, al carui pret incepe de la circa 300 euro.

 

Metode de lucru

Eu am studiat la Scoala Internationala de Arta Parfumeriei la Londra si am cursuri aplicate la Grasse. Lucrez atat dupa metoda traditionala de la Grasse, cat si dupa metode arhetipale orientale, asiatice sau africane, ce presupun dilutii la cald, tehnica cu abur  sau arderea rasinilor.

Rezultatele sunt fabuloase, iar parfumurile-esenta pot rezista pe piele si pana la trei zile. Nu degeaba capetele incoronate isi elaborau cu atentie parfumurile, Cleopatra fiind considerata una dintre cele mai seducatoare regine din istorie.

 

Parfumurile cu feromoni

Acestea sunt, realmente, seducatoare – eu am creat un concept inspirat de alchimia dragostei, legea atractivitatii si feromonii naturali, pe care l-am denumit „So Delicious“.

„Godilicious“ este un parfum gurmand cu note de lychee (pruna asiatica), fructul-pasiunii, caise, lime, mar verde, ambra si lemn de santal dulce.

„Oudilicious“ este tineresc si are un aer usor metalic, oriental, datorita unei formule unice de lemne si rasinoase, cu concentratie mare de feromoni naturali: lemnul sfant de agar (oudh), tamaie aromata de Indii, piele, tabac, pruna uscata, ceai verde, ghimbir, guaiac.

 

Preturi

Brand-urile comerciale, chiar si din parfumeriile de nisa, sunt sintetice, au cel mult 1% esente naturale, fata de 25%-30%-50% in cazul parfumurilor naturale, insa putina lume stie acest aspect.

Apele de cologne au o concentratie undeva intre 7-10%, dar mirosul este, chiar si asa, foarte persistent, uneori mai placut decat in cazul parfumurilor.

Preturile pentru parfumurile naturale pot fi destul de mari, incepand de la 300 euro in varianta custom, cum spuneam anterior.

In varianta de colectie sunt mai accesibile, un parfum-esenta, artistic, de 50 ml, in sticla unicat, pictata, gravata si cu multe detalii personale, ajunge la 600 lei, iar in varianta refill 50 ml, la 400 lei, respectiv 30 ml – 300 lei. Apele de cologne la 50 ml sunt 250 lei, iar setul – pentru el si ea – este 400 lei.

 

Parfumul trebuie sa ne reprezinte

Mirosul este simtul care ne leaga cel mai tare de memorie, de aceea orice miros naste in noi amintiri, stari, trairi neasteptate.

Un parfum cu adevarat personal reflecta momentele importante din viata noastra: copilaria, prima dragoste, o vacanta intr-un loc special, o plimbare la munte sau la mare.

Sunt momente pe care ni le vom aminti mereu cu placere. Parfumul este sincer, vorbeste lumii despre noi fara cuvinte, discret, dar mereu prezent si de neuitat.

Trezeste senzatii nebanuite, apropie si desparte oameni intr-o clipa… Imi place sa spun ca parfumul natural este chimia esentelor cele mai profunde si complexe si, de aceea, parfumul personal, care ne place si ne da o stare de bine, este, de fapt, reflexia felului nostru de a fi.

 

De Raluca Vasile, parfumier certificat, scent designer, singurul parfumier roman certificat new luxury code in Marea Britanie, Grasse si Milano, consultant in branding multisenzorial de mai bine de 15 ani

Tel.: 0721.241.027

http://www.facebook.com/ YourPersonal AromaParfums

www.yourpersonal aroma.com

A consemnat Catalina Cristescu

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top