Now Reading
  “Asa grait-a Zarathustra” de RICHARD STRAUSS la SALA RADIO

  “Asa grait-a Zarathustra” de RICHARD STRAUSS la SALA RADIO

Revista Psychologies

Vineri, 10 iunie (19.00), Orchestra Nationala Radio si CRISTIAN MACELARU, dirijor asociat al Filarmonicii din Philadelphia, va invita la Sala Radio la un concert in care veti asculta celebra partitura Asa grait-a Zarathustra, semnata de compozitorul german Richard Strauss.

Poemul simfonic este inspirat de tratatul filozofic cu acelasi nume al lui Friedrich Nietzsche, ce trateaza problema divinitatii   intr-un mod inedit pentru epoca respectiva, cuprinzand si cunoscuta formulare „Dumnezeu a murit”. Premiera absoluta a lucrarii a avut loc la Frankfurt, in 1896, chiar sub conducerea dirijorala a compozitorului. Partea de inceput, intitulata “Rasaritul”, a devenit foarte cunoscuta si datorita includerii sale in banda sonora a filmului „Odiseea Spatiala”, al regizorului Stanley Kubrick.

In acelasi eveniment o veti aprecia si pe tanara violonista IOANA CRISTINA GOICEA, distinsa, in 2013, la doar 20 de ani, cu premiul I la prestigioasa competitie internationala Johannes Brahms (Pörtschach, Austria), care este invitata sa cante Concertul in re major pentru vioara si orchestra de Brahms, alaturi de Orchestra Nationala Radio.

In urma concursului organizat in 2013 de Fundatia Deutsche Stiftung Musikleben din Hamburg, violonista a castigat dreptul de a canta pe vioara Giambattista Guadagnini, realizata in 1761, la Parma. In prezent, artista urmeaza cursurile de Master ale Universitatii de Muzica din Hanovra.

Cu o activitate dirijorala in plina ascensiune, CRISTIAN MACELARU si-a inceput cariera alaturi de Philadelphia Orchestra, in stagiunea 2010-2011 a fost numit dirijor asistent al aceleiasi orchestre, fiind distins cu Sir Georg Solti Emerging Conductor Award pentru merite deosebite. A studiat la Universitatea Rice si a obtinut diploma de master pentru dirijat.

Avand si formatie de violonist, Cristian Macelaru a fost concertmaestru al Orchestrei Simfonice din Miami, debutand la Carnegie Hall cu aceeasi orchestra. A fost invitat sa dirijeze Orchestra Simfonica din Chicago pentru a-l inlocui pe Pierre Boulez. De asemenea, Cristian Macelaru a debutat cu succes alaturi de Orchestra Simfonica din Gothenburg, Suedia.

IOANA CRISTINA GOICEA s-a nascut in Bucuresti, in 1992, intr-o familie de muzicieni. Mama sa, Cristina Anghelescu, violonista de renume international si castigatoare a concursului Sibelius in 1991, cat si bunicul sau, pedagog si membru al Operei Nationale Bucuresti, i-au indrumat pasii de la varsta de 4 ani. Violonista este, de asemenea, laureata a prestigioaselor concursuri  Fritz Kreisler (Viena), Michael Hill (Noua Zeelanda),  ACM Trio di Trieste Chamber Music Competition (duo vioara – pian impreuna cu pianistul Andrei Banciu), precum si castigatoare a concursurilor Andrea Postacchini si Kloster Schönthal.

Violonista Ioana Cristina Goicea a concertat ca solista cu numeroase orchestre: Südwestdeutsche Philharmonie, Filarmonica George Enescu, Orchestra Nationala si Orchestra de Camera Radio, Orchestra Nationala de Tineret, Norddeutsche Philarmonie, I Virtuosi Italiani, Kunitachi Symphoniker, Ansamblul Concertino, Filarmonica de Stat Chisinau, precum si cu toate orchestrele simfonice din Romania. Tanara violonista a sustinut concerte si recitaluri  solo in sali de renume precum: Ateneul Roman, Wiener Konzerthaus, St. Martin-in-The-Fields, Hamburger Rathaus si Palais Esplanade Hamburg, Heidelberger Stadthalle.

Concertul poate fi ascultat in direct pe toate frecventele Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical din tara si in streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro si www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, in magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librariile Carturesti, Humanitas, in benzinariile OMV si la casa de bilete a Salii Radio. 

Pentru alte informatii legate de Orchestrele si Corurile Radio va rugam sa consultati site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.  

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top