5 DVD-uri noi in colectia One World Romania

Marti, 10 februarie, are loc lansarea a cinci noi titluri din colectia de DVD-uri „Documentarele One World Romania”. Evenimentul are loc la Libraria Bastilia, incepand cu ora 18:30. Intrarea la evenimentul de lansare a DVD-urilor este libera.

 

Surpriza acestei lansari este DVD-ul intitulat „Sahia Vintage” – o selectie de scurtmetraje realizate la Studioul de Film Alexandru Sahia – „fabrica de realitate” a Romaniei socialiste.

La 25 de ani de la colapsul regimului comunist, acesta este primul DVD ce redescopera productia studioului – in acelasi timp, primul dintr-o serie de dvd-uri compilatie pregatite de One World Romania.

Seria  „Sahia Vintage” va oferi spre vizionare, alaturi de titluri clasice ale documentarului romanesc, un numar de productii mai putin cunoscute ale studioului, capabile sa deschida o perspectiva noua asupra practicii documentare in Romania comunista si sa faca fata mai multor tipuri de raportare la materialul inclus pe dvd: de la curiozitate sau nostalgie, la cercetare academica.

In cadrul lansarii vor fi proiectate doua dintre filmele prezente in colectia „Sahia Vintage I” – „Pe unde-am fost si-am colindat”(Laurentiu Damian, 1982) si „Va veni o zi” (Copel Moscu, 1985).

La eveniment vor fi prezenti Adina Bradeanu (co-programator al festivalului One World Romania), Alexandru Solomon (directorul festivalului One World Romania), regizorii Laurentiu Damian si Copel Moscu si antropologul Vintila Mihailescu.

Celelalte patru titluri – si ele publicate in premiera pe DVD in Romania – sunt „Ai Weiwei: Never Sorry”„Byeway”„Here Be Dragons”(castigator al premiului festivalului One World Romania 2014) si „My Perestroika”.

„Ai Weiwei: Never Sorry” (Ai WeiWei: Fara regrete) este portretul candid al cunoscutului artist chinez disident care, plasand notiunea de proces in centrul practicii sale, isi transforma orice actiune, de la depunerea unei plangeri la o sectie de politie, pana la o cina cu prietenii in fata unui restaurant, intr-un gest de sfidare politica la adresa guvernului chinez.

„Byeway” (Autostrada) spune  – in registru absurd si cu imagini spectaculoase povestea catorva kilometri ramasi neconstruiti pe autostrada D8, intre Praga si Berlin: pentru ca, in zona respectiva, autostrada traverseaza o arie protejata a Boemiei, constructia este ingreunata de conflictul mai multor grupuri de interese la intersectia activism/apatie/birocratie.

In documentarul „Here Be Dragons” (Aici sunt dragoni), regizorul Mark Cousins porneste de la obiceiul vechilor cartografi de a nota pe harti, in dreptul zonelor necunoscute, „aici sunt dragoni” si isi documenteaza vizita de cinci zile in Albania, reflectand asupra cicatricilor lasate pe corpul tarii – si al arhivei sale de film – de regimul Enver Hodja. Rezultatul este un eseu-documentar briliant semnat de un regizor capabil sa vibreze atat la plagile deschise ale arhivelor cat si la cicatricele memoriei colective.

In „My Perestroika” cinci fosti colegi de scoala din ultima generatie de copii sovietici isi spun povestile fericite ale copilariei ocrotite de partidul comunist, trec prin transformari politice ce le-au marcat anii tinereții si urmaresc traseul personal complicat si imprevizibil in 20 de ani de capitalism rus. Biografiile celor cinci aduna marturii despre o generatie istorica aflata intre doua epoci, fiecare dintre ele cu propriile neajunsuri, vise, frustrari.

Comentează și tu
Recomandări
„Poezia ramane supapa de protectie, fereastra catre vis, prietenul fidel la care ne intoarcem in perioadele albastre...“
„Poezia ramane supapa de protectie, fereastra catre vis, prietenul fidel la care ne intoarcem in perioadele albastre…“

Radu Bata preda franceza francezilor si in timpul liber, scrie poezie. Pe care o numeste, frivol si autoironic, „poezeta“, si care rimeaza cu „dramoleta“. Dar poezetele sale sunt departe de a fi dramolete. Ele au adesea un suflu dramatic foarte serios, ca atunci cand, intr-o seara perfecta si senina de vara, se intuieste furtuna de maine.

Citeste
Festivalul de Film Francez, un regal de sentimente si dupa amieze
Festivalul de Film Francez, un regal de sentimente si dupa amieze

Sentimentele verilor si ale oraselor „Ce sentiment de l’ete“ este […]

Citeste
Concert Regal caritabil pe scena Ateneului Roman
Concert Regal caritabil pe scena Ateneului Roman

Fundatia Principesa Margareta a Romaniei organizeaza a noua editie a Concertului Regal de strangere de fonduri, pe 25 octombrie 2016, la Ateneul Roman.

Citeste
Festivalul International de Teatru Independent UNDERCLOUD si-a desemnat castigatorii
Festivalul International de Teatru Independent UNDERCLOUD si-a desemnat castigatorii

Miercuri, 31 august 2016, pe scena Arcub Gabroveni, a avut loc Gala de inchidere a celei de-a noua editii a Festivalului International de Teatru Independent UNDERCLOUD. S-au acordat cinci premii la cinci categorii si cinci premii speciale.

Citeste
BraveKids – festivalul dedicat diversitatii culturale si copiilor din mediile devaforizate
BraveKids – festivalul dedicat diversitatii culturale si copiilor din mediile devaforizate

BraveKids, cel mai mare festival dedicat diversitatii culturale si copiilor din mediile devaforizate a avut loc de curand in Polonia, iar Romania a fost reprezentata de Ioana Ginghina.

Citeste
Orchestra Nationala Radio inchide stagiunea simfonica la Sala Radio
Orchestra Nationala Radio inchide stagiunea simfonica la Sala Radio

Vineri, 17 iunie (19.00), concertul care incheie o bogata stagiune a Orchestrei Nationale Radio se va derula la Sala Radio sub bagheta apreciatului dirijor roman CRISTIAN MANDEAL. Evenimentul va propune o creatie a celebrului compozitor francez al Bolero-ului: RAVEL – Concertul in sol major pentru pian si orchestra. Il veti aprecia ca solist pe pianistul CSIKY BOLDIZSÁR jr., distins in 1994 cu Premiul „Cella Delavrancea”, acordat de maestrul Dan Grigore.

Citeste