Now Reading
Cadouri muzicale de Craciun

Cadouri muzicale de Craciun

Revista Psychologies

Cred ca deja cu totii am inceput sa ne facem griji pentru cadourile de Craciun si avem programate sesiunile de cumparaturi pentru ultimele daruri de pe lista. Si cum Craciunul ar trebui sa fie totusi o sarbatoare a spiritului in primul rand, va facem cateva sugestii de cadouri muzicale pe care, oferindu-le persoanelor potrivite, nu veti da gres.

 

Discuri

Cel mai simplu si comod: sa oferim niste discuri cu muzica de Craciun. Au aparut mai multe in ultima perioada si nu trebuie sa ratam ocazia. Avem de unde alege.

 

Colinde cu Angela Gheorghiu

Albumul „O ce veste minunata” inregistrat de celebra Angela Gheorghiu alaturi de Orchestra Nationala Radio, dirijor Tiberiu Soare, Corurile Madrigal si Accoustic a fost deja recenzat in termeni elogiosi de revista britanica Gramophone. Sunt 16 colinde romanesti dintre cele mai cunoscute in aranjamente special realizate pentru vocea Angelei Gheorghiu interpretate de diva in stilu-i caracteristic. Discul este disponibil in hipermarketuri si magazine de profil.

 

Colinde clasice

Daca va doriti colinde romanesti intr-o interpretare clasica, aveti la indemana discul aparut la inceputul lui decembrie al Corului Academic Radio, condus de Dan Mihai Goia: „Mare minune” – 23 de colinde care nu cred ca ar trebui sa lipseasca din casele celor care isi doresc de Craciun o atmosfera autentic romaneasca, insa la un nivel sobru si interiorizat. Eu mi-aduc aminte si acum de un disc cu colinde al Madrigalului pe care il ascultam in Ajunul Craciunului, alaturi de parinti, in anii dinainte de 1989. Traditia aceasta poate fi continuata cu acest disc al Corului Academic Radio, posibil de achizitionat la www.edituracasaradio.ro sau in magazinele de profil. Si in plus, miercuri, 18 decembrie, in pauza concertului de la Sala Radio, este organizata si o lansare a acestui disc – inca o ocazie de a intra in posesia lui.

 

Oremus

Nu neaparat pentru Craciun, dar cu siguranta pentru aceste zile de sarbatoare este potrivit si un alt dublu-compact disc abia aparut, purtand semnatura aceluiasi Cor Academic Radio, condus de Dan Mihai Goia. „Oremus” (sa ne rugam – in limba latina) reuneste cateva dintre cele mai cunoscute cantari religioase din repertoriul romanesc si international – axate in special pe rugaciunile „Tatal nostru” si „Ave Maria”. Este un album intens spiritual, de ascultat in ceasuri de singuratate si de reculegere, atunci cand simti ca ti-ai pierdut busola in viata si vrei sa o regasesti. Este un semn ca in aceasta societate care pune pret in special pe valorile materiale, mai exista, totusi, loc si pentru altceva, acel altceva fara de care nu ne putem simti cu totul Oameni. Si acest album este disponibil la www.edituracasaradio.ro si magazinele de profil.

 

Silents nights

Si daca de Craciun vreti doar relaxare, pur si simplu, aveti la dispozitie „cel mai relaxant album de Craciun” , cum au numit producatorii discul „Silent nights” aparut in 4 octombrie 2013 la Deutsche Grammophon. Sunt noi aranjamente ale celor mai cunoscute cantece de Craciun din repertoriul international, realizate de compozitorul Nigel Hess, cel care le si interpreteaza din ipostaza de pianist-solist si dirijor al Orchestrei Filarmonicii Regale din Londra. Nigel Hess este un celebru creator de coloane sonore pentru film si televiziune; probabil cea mai cunoscuta muzica semnata de el este cea pentru filmul „Ladies in lavender” interpretata de binecunoscutul violonist Joshua Bell. Iar „Silent nights” este cu adevarat un album relaxant, in tempo-uri lente, de ascultat la gura sobei, in momente de reverie. Discul este disponibil la www.getmusic.ro sau la www.deutschegrammophon.com.

 

Let it snow

Aceeasi casa Deutsche Grammophon propune si un alt album clasic de Craciun: „Let it snow” semnat de oboistul Albrecht Mayer si ansamblul vocal „The King’s Singers”, aparut in 15 noiembrie 2013 si disponibil la adresele de internet de mai sus sau in magazinele de specialitate. Este cu totul altceva decat „Silent nights” – aici intalnim energia si vitalitatea cantarilor de Craciun interpretate de unii dintre cei mai importanti muzicieni clasici ai momentului. Albrecht Mayer este membru al Orchestrei Filarmonicii din Berlin si desfasoara in paralel o intensa cariera de solist; numele „The King’s Singers” este cunoscut drept un simbol al calitatii in lumea corala contemporana – 6 voci masculine care fac minuni. O asociere inedita asadar intre un oboi si vocile umane, pe un album ce aduce magia iernii in casele noastre.

Ar mai fi de mentionat ca in intervalul 23-25 decembrie, de la ora 10, toate aceste albume pot fi ascultate la Radio Romania Muzical.

 

Sa ne reamintim de Pavarotti

De Craciun, e momentul potrivit sa ne amintim de Pavarotti, oferind un cadou ce cuprinde cele mai semnificative 50 de piese inregistrate de regretatul tenor, unele binecunoscute (neuitatele momente din operele „Turandot” de Puccini si „Rigoletto” de Verdi), ca si inedite – o inregistrare cu o arie din „Boema” care nu a mai aparut pe un disc pana in prezent. Luand in considerare ca acest dublu CD poate fi achizitionat si cu o reducere, pretul de 27 lei este chiar foarte atractiv. Albumul este disponibil in magazinele de specialitate si pe www.getmusic.ro.

 

Si cadouri-spectacol

Imi place ideea de a oferi cadou bilete la un spectacol sau un concert de calitate, tocmai pentru ca un cadou de Craciun ar trebui sa faca referire (si) la ceva spiritual. Asa ca mi s-a parut buna ideea Grand Cinema Digiplex de a oferi posibilitatea de a cumpara vouchere-cadou la spectacolele de opera si balet pe care le prezinta, la un pret mai mic decat cel pentru doua bilete la un spectacol obisnuit. Si nu prea ai cum sa gresesti: pentru ca niciuna dintre productiile de balet sau opera transmise la cinema nu abdica de la un standard de calitate, pe care, cu tristete o spun, nu prea il gasim in Romania, cu rare exceptii.

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top