Now Reading
De pe marile scene din Moscova si Sankt Petersburg, dirijorul Peter Feranec invitat la Sala Radio!

De pe marile scene din Moscova si Sankt Petersburg, dirijorul Peter Feranec invitat la Sala Radio!

Revista Psychologies

Concertul Orchestrei Nationale Radio, derulat vineri, 6 noiembrie (19.00) la Sala Radio, sub bagheta dirijorului slovac Peter Feranec, propune publicului intalnirea cu una dintre cele mai emotionante partituri simfonice compuse vreodata: Simfonia a VI-a – Patetica, semnata de Ceaikovski.

 

Considerata de unii specialisti drept un testament spiritual si muzical al compozitorului, lucrarea a avut premiera chiar sub bagheta dirijorala a lui Ceaikovski – doar cu 9 zile inainte de moartea compozitorului – si a devenit celebra si datorita includerii in banda sonora a mai multor pelicule cunoscute, ca Anna Karenina, Aviatorul sau Soylent Green (Produsul verde).

Titlul simfoniei se refera mai putin la notiunea de „patetic”, cat la cea de „pasional”, schimbarea accentului survenind dintr-o problema de traducere din limba rusa.

Ceaikovski insusi marturisea despre Patetica intr-o scrisoare adresata nepotului sau: ‘‘iti pot spune cu toata sinceritatea ca eu consider aceasta simfonie ca pe cel mai bun lucru pe care l-am facut vreodata… am plans adesea pe masura ce o concepeam in mintea mea.”

 Primul dirijor principal strain din istoria celebrului Teatru Bolsoi din Moscova, PETER FERANEC s-a bucurat de o serie de pozitii importante in institutii de prestigiu: a fost dirijor principal invitat al Orchestrei Filarmonicii din Sankt Petersburg, dirijor sef al Teatrului National Slovac din Bratislava, dirijor invitat al Teatrului National Ceh din Praga, dirijor sef si director muzical al Teatrului Mikhailovsky din Sankt Petersburg.

Dupa debutul pe scena Teatrului Balsoi din Moscova intr-un spectacol de exceptie al Nuntii lui Figaro de W. A. Mozart, Peter Feranec a fost numit succesorul lui Alexander Lazarev, devenind astfel primul dirijor principal strain din istoria institutiei.

Numele sau este legat de colaborarea cu orchestre de valoare precum: Orchestra Filarmonicii din Londra, Orchestre du Capitol – Toulouse, Opera din Zürich, Orchestra Simfonica din Moscova, Orchestra Filarmonicii din Oslo, Orchestra Simfonica din Tokyo, Orchestra Simfonica din Lisabona si Orchestra Gulbenkian din Lisabona s.a. Artistul a colaborat, de asemenea, cu operele din Leipzig, Oslo, Toulouse, Moscova, Berlin, Frankfurt si multe altele.

In concertul de la Sala Radio veti asculta, in prima auditie in Romania, Simfonia soarelui, pentru ansamblu de suflatori, lucrare a compozitorului contemporan Evgeny Irshai (nascut in Sankt Petersburg – Rusia).

Programul serii mai include si Mozart – Simfonia nr. 35 in re major – Haffner. Titlul simfoniei mozartiene este dat de faptul ca lucrarea a fost comandata de o importanta familie aristocratica a timpului ce purta acest nume, creatia fiind interpretata cu prilejul innobilarii unuia dintre membrii familiei.

 

Concertul poate fi ascultat in direct pe toate frecventele Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical din tara si in streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro si www.romania-muzical.ro.

 Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, in magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librariile Carturesti, Humanitas, in benzinariile OMV si la casa de bilete a Salii Radio. 

Info: www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.  

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top