Radu Paraschivescu: Am vocatie de cusurgiu

Radu Paraschivescu, scriitor
„Nesimtirea este un virus redutabil”, spune Radu Paraschivescu.

Psychologies: Ce v-a determinat sa inregistrati un audio book ?
Radu Paraschivescu:
Nutresc de ani buni convingerea ca fiecare cititor are glasul lui launtric, care nu trebuie contrazis, inlocuit sau provocat. Ei bine, audiobookul „Ghidul nesimtitului” (aparut la Editura Humanitas) a fost primul pas spre clatinarea acestei convingeri.

In opinia dvs. care sunt factorii responsabili pentru lipsa de bun simt si sensibilitate?
Nesimtitul nu e doar marlan, neam prost sau mojic. Nesimtirea inseamna deopotriva indiferenta si atrofierea grava a simtului masurii. Nesimtitul e un om in care s-a stricat ceva si care nu accepta sa se lase depanat.

Am intalnit oameni care privesc buna-cuviinta ca pe un lucru vetust si prisoselnic.

Daca ar exista o „scala a nesimtirii“ unde credeti ca s-ar situa romanii?
Nu judec Romania cu maxima asprime la acest capitol. Destule lucruri dintre cele descrise in „Ghid” se petrec si prin alte locuri, asa ca n-am devenit campioni mondiali! Insa lucrul cu adevarat alarmant este ca in alte tari nesimtirea a ramas la nivelul exceptiei, pe cand la noi tinde sa devina regula.

Cum va mentineti atat de proaspat simtul observatiei intr-o lume bombardata de clisee?
Daca as vrea sa fiu rautacios cu mine insumi, as spune ca am vo­catie de cusurgiu. Dar m-as autocritica nemeritat. Nu pot sa fac abstractie de ceea ce se intampla in jur. Am un palmares respectabil de calator cu trenul si stau mereu cu urechile ciulite si ochii in patru.

Radu Paraschivescu, audio book, Alma, numele pasiunii Radu Paraschivescu, audio book, Eric Emmanuel Schmitt Milarepa

Povestea lui Milarepa
Noul filozof al mis­terului, cum a fost supranumit, Eric Emmanuel Schmitt este o figura cu­nos­­cuta si apre­cia­ta pentru scriitura ce imbina cu far­mec umorul si con­cep­­tele metafizice. Rezultatul este savuros. A aparut pe piata primul audio book Milarepa. Este povestea marelui yoghin tibetan al carui spirit locu­ies­te visele parizia­nu­lui Simon.

In tradu­ce­rea Ilenei Can­tu­niari si lectura acestei mari voci care a fost Florian Pittis, intre­barile tulburatoare despre dragoste si su­fe­rin­ta, iluminare si lasitate deschid pers­pective noi asupra experien­telor lumii. Ur­mea­za sa apara „Oscar si Tanti Roz” si „Domnul Ibrahim si florile din Coran”. Cateva povesti superbe despre intelepciune.

Alma, numele pasiunii
Dupa orele de birou, in marile aglomerari sau la nesfarsitele stopuri te poti relaxa cu o muzica ambientala in stilul chill out flamenco, o imbinare perfecta de sunete moderne si ritmuri pure spaniole. Media Pro Music aduce in Romania colectia de albume Alma Chill Out, trei volume cu dublu CD. 360 de minute de evadare intr-o lume a pasiunii..

Loading...
Comentează și tu
Recomandări
Memoriile unui psihiatru legendar: Irvin Yalom
Memoriile unui psihiatru legendar: Irvin Yalom

Un psihiatru celebru, autor de cărți și înțelept al lumii noastre moderne, își face testamentul literar și filozofic. Irvin Yalom este un spirit senin, pe care, dacă îl citești, te schimbă radical. Urmează să apară volumul său de Memorii, o carte pentru suflet.

Citeste
SoNoRo Conac – muzică pentru arhitectură
SoNoRo Conac – muzică pentru arhitectură

În luna septembrie, SoNoRo Conac pune din nou muzica în slujba salvării patrimoniului arhitectural românesc și derulează o campanie de strângere de fonduri pentru reabilitarea conacului Neamțu din Olari, județul Olt. Campania va consta în organizarea unui concert la conac, pe 21 septembrie, și a unui sistem de donații comunicat pe tot parcursul lunii septembrie.

Citeste
„Poezia ramane supapa de protectie, fereastra catre vis, prietenul fidel la care ne intoarcem in perioadele albastre...“
„Poezia ramane supapa de protectie, fereastra catre vis, prietenul fidel la care ne intoarcem in perioadele albastre…“

Radu Bata preda franceza francezilor si in timpul liber, scrie poezie. Pe care o numeste, frivol si autoironic, „poezeta“, si care rimeaza cu „dramoleta“. Dar poezetele sale sunt departe de a fi dramolete. Ele au adesea un suflu dramatic foarte serios, ca atunci cand, intr-o seara perfecta si senina de vara, se intuieste furtuna de maine.

Citeste
Radu Paraschivescu: Am vocatie de cusurgiu
Radu Paraschivescu: Am vocatie de cusurgiu

„Nesimtirea este un virus redutabil”, spune Radu Paraschivescu.

Citeste
Concert Regal caritabil pe scena Ateneului Roman
Concert Regal caritabil pe scena Ateneului Roman

Fundatia Principesa Margareta a Romaniei organizeaza a noua editie a Concertului Regal de strangere de fonduri, pe 25 octombrie 2016, la Ateneul Roman.

Citeste
Festivalul International de Teatru Independent UNDERCLOUD si-a desemnat castigatorii
Festivalul International de Teatru Independent UNDERCLOUD si-a desemnat castigatorii

Miercuri, 31 august 2016, pe scena Arcub Gabroveni, a avut loc Gala de inchidere a celei de-a noua editii a Festivalului International de Teatru Independent UNDERCLOUD. S-au acordat cinci premii la cinci categorii si cinci premii speciale.

Citeste