Now Reading
Radu Paraschivescu: Am vocatie de cusurgiu

Radu Paraschivescu: Am vocatie de cusurgiu

Revista Psychologies

Radu Paraschivescu, scriitor
„Nesimtirea este un virus redutabil”, spune Radu Paraschivescu.

Psychologies: Ce v-a determinat sa inregistrati un audio book ?
Radu Paraschivescu:
Nutresc de ani buni convingerea ca fiecare cititor are glasul lui launtric, care nu trebuie contrazis, inlocuit sau provocat. Ei bine, audiobookul „Ghidul nesimtitului” (aparut la Editura Humanitas) a fost primul pas spre clatinarea acestei convingeri.

In opinia dvs. care sunt factorii responsabili pentru lipsa de bun simt si sensibilitate?
Nesimtitul nu e doar marlan, neam prost sau mojic. Nesimtirea inseamna deopotriva indiferenta si atrofierea grava a simtului masurii. Nesimtitul e un om in care s-a stricat ceva si care nu accepta sa se lase depanat.

Am intalnit oameni care privesc buna-cuviinta ca pe un lucru vetust si prisoselnic.

Daca ar exista o „scala a nesimtirii“ unde credeti ca s-ar situa romanii?
Nu judec Romania cu maxima asprime la acest capitol. Destule lucruri dintre cele descrise in „Ghid” se petrec si prin alte locuri, asa ca n-am devenit campioni mondiali! Insa lucrul cu adevarat alarmant este ca in alte tari nesimtirea a ramas la nivelul exceptiei, pe cand la noi tinde sa devina regula.

Cum va mentineti atat de proaspat simtul observatiei intr-o lume bombardata de clisee?
Daca as vrea sa fiu rautacios cu mine insumi, as spune ca am vo­catie de cusurgiu. Dar m-as autocritica nemeritat. Nu pot sa fac abstractie de ceea ce se intampla in jur. Am un palmares respectabil de calator cu trenul si stau mereu cu urechile ciulite si ochii in patru.

Radu Paraschivescu, audio book, Alma, numele pasiunii Radu Paraschivescu, audio book, Eric Emmanuel Schmitt Milarepa

Povestea lui Milarepa
Noul filozof al mis­terului, cum a fost supranumit, Eric Emmanuel Schmitt este o figura cu­nos­­cuta si apre­cia­ta pentru scriitura ce imbina cu far­mec umorul si con­cep­­tele metafizice. Rezultatul este savuros. A aparut pe piata primul audio book Milarepa. Este povestea marelui yoghin tibetan al carui spirit locu­ies­te visele parizia­nu­lui Simon.

In tradu­ce­rea Ilenei Can­tu­niari si lectura acestei mari voci care a fost Florian Pittis, intre­barile tulburatoare despre dragoste si su­fe­rin­ta, iluminare si lasitate deschid pers­pective noi asupra experien­telor lumii. Ur­mea­za sa apara „Oscar si Tanti Roz” si „Domnul Ibrahim si florile din Coran”. Cateva povesti superbe despre intelepciune.

Alma, numele pasiunii
Dupa orele de birou, in marile aglomerari sau la nesfarsitele stopuri te poti relaxa cu o muzica ambientala in stilul chill out flamenco, o imbinare perfecta de sunete moderne si ritmuri pure spaniole. Media Pro Music aduce in Romania colectia de albume Alma Chill Out, trei volume cu dublu CD. 360 de minute de evadare intr-o lume a pasiunii..

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top