Now Reading
Sali pline si proiectii suplimentare la Les Films de Cannes a Bucarest

Sali pline si proiectii suplimentare la Les Films de Cannes a Bucarest

Revista Psychologies

Sali arhipline, intalniri cu nume mari din lumea filmului si peste 8000 de bilete vandute deja la proiectiile din festival – acesta este bilantul primelor zile la Les Films de Cannes a Bucarest. Datorita cererii mari de bilete, au fost programate doua proiectii suplimentare pentru filmele Leviathan si The Tribe.

Regizorul Sergei Loznitsa, martor direct al evenimentelor din Piata Independentei din Kiev, se va intalni cu publicul marti, 28 octombrie, de la 20.30, la proiectia documentarului Maidan. Un alt invitat special, Bertrand Tavernier, va sosi in Romania miercuri.

Unul dintre cei mai influenti distribuitori si producatori din Europa, Vincent Maraval (Wild Bunch, Franta) si regizorul Cristian Mungiu vor dezbate despre productie si vanzari de film miercuri, de la 11.00, la Cinema Elvira Popescu. Intrarea este libera.

La cererea publicului, doua filme din programul festivalului vor beneficia de proiectii suplimentare: Leviathan (r. Andrei Zviaghintev, Premiul pentru scenariu), care va putea fi vazut si joi, 30 octombrie, de la 23.00, la Cinema Studio, si The Tribe (r. Miroslav Slabospitki, Marele castigator Semaine de la Critique), care va rula joi si de la 22.45, la Cinema Elvira Popescu.

 Biletele au fost puse in vanzare la casierii si pe www.eventbook.ro (pentru Elvira Popescu). Peste 8.000 de bilete au fost vandute deja la proiectiile din festival.

Dupa ce Jacqueline Bisset, Berenice Bejo, Michel Hazanavicius si Radu Mihaileanu s-au intalnit cu publicul in weekend, un alt invitat special al festivalului soseste la Bucuresti: regizorul ucrainean Sergei Loznitsa.

Impreuna cu doi cameramani, Loznitsa a surprins momente unice in Piata Independentei din Kiev, in timpul protestelor. La Cannes, Sergei Loznitsa a criticat dur regimul lui Vladimir Putin si arestarea unor civili de catre serviciile secrete rusesti, una dintre victime fiind regizorul Oleg Sentsov.

Cineastul va raspunde intrebarilor spectatorilor marti, 28 octombrie, la Cinema Elvira Popescu, dupa proiectia de la 20.30 a documentarului Maidan, intr-o discutie la care va lua parte si regizorul Andrei Ujica.

Loznitsa a fost prezent si la prima editie a Les Films de Cannes a Bucarest, cu My Joy (2010). Despre revolutii vorbesc si cele trei documentare romanesti programate marti, la Cinema Elvira Popescu, cu intrare libera: Bucuresti, unde esti? (r. Vlad Petri), Piata Universitatii – Romania (r. Stere Gulea, Sorin Iliesiu), si Videograme dintr-o revolutie (r. Harun Farocki, Andrei Ujica).

In Bucuresti soseste si unul dintre cei mai importanti regizori francezi, Bertrand Tavernier, caruia festivalul i-a dedicat o retrospectiva. Miercuri, 29 octombrie, la Cinema Studio, de la 20.30, o proiectie de gala a dramei de razboi Capitaine Conan (1996), filmata in Romania acum aproape 20 de ani, va reuni o parte din echipa romaneasca a peliculei.

O brosura dedicata trece prin filmografia regizorului si contine cronici ale celor opt filme proiectate in cadrul retrospectivei, precum si un text de Cristian Mungiu, care a fost asistent de regie la Capitaine Conan. Tavernier va sustine un masterclass joi, 30 octombrie, de la 11.00, in Sala de cinema a UNATC, cu intrare libera. Studentii si elevii au acces gratuit, pe baza carnetului, la toate filmele din retrospectiva.

Unul dintre cei mai influenti distribuitori si producatori din Europa, Vincent Maraval, de la Wild Bunch (Franta), companie care a vandut si distribuit numeroase filme premiate cu Palme d’Or, Ursul de Aur si Oscar, inclusiv La Vie d’Adèle, The Artist si Fahrenheit 9/11, va participa la o dezbatere – alaturi de regizorul Cristian Mungiu – despre productie si vanzari de film. Evenimentul va avea loc miercuri, 29 octombrie, de la 11.00, la Cinema Elvira Popescu. Intrarea este libera.

In urmatoarele zile, spectatorii vor putea viziona, in premiera, filmele Clouds of Sils Maria (r. Olivier Assayas), cu Juliette Binoche si Kristen Stewart, Amour Fou (r. Jessica Hausner), Les Combattants (Marele castigator Quinzaine des Réalisateurs), Force Majeure (r. Ruben Ostlund, Premiul Juriului Un Certain Regard), Mr. Turner (r. Mike Leigh, Premiul pentru interpretare masculina pentru Timothy Spall), Saint Laurent (r. Bertrand Bonello), propunerea Frantei la Oscar, Still the Water (r. Naomi Kawase), White God (r. Kornel Mundruczo).

Intrarea este libera la masterclass-uri si workshop-uri, la toate proiectiile de scurtmetraje, la filmul The Artist si la documentarele Bucuresti, unde esti?, Piata Universitatii – Romania si Videograme dintr-o revolutie. Studentii si elevii au acces gratuit, pe baza carnetului, la toate filmele din Retrospectiva Bertrand Tavernier.

 

Programul complet  al celei de-a cincea editii poate fi consultat pe www.filmedefestival.ro. Biletele se pot cumpara de la casa de bilete si de pe www.eventbook.ro, in cazul cinematografelor Patria si Elvira Popescu, si de la casierie, pentru Cinema Studio.

Les Films de Cannes a Bucarest are loc intre 24 si 30 octombrie, la Cinema Studio, Patria si Elvira Popescu.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top