Zeruya Shalev: Vina e ceva femeiesc

Zeruya Shalev, scriitoare

E romanciera pentru ca nu a putut deveni psiholog. Zeruya Shalev opereaza „taieturi“ adanci in sufletele personajelor sale. Zeruya Shalev este cea mai celebra si mai apreciata international scriitoare israeliana con­temporana, actuala pe plan international.

Psychologies: Scrieti mult despre cuplu…
Zeruya Shalev: Eu nu scriu despre „cupluri bolnave“, ci mai degraba despre boala atasata, inevitabila, oricarei relatii. Sigur ca ma atrage mai mult analiza dificultatilor si conflictelor din anumite relatii, pentru ca acestea sunt situatiile care cheama schimbarea si a­duc la suprafata adevarata natura a oamenilor, mai degraba decat rutina, relaxarea. Aceste conflicte sunt ca un cutremur. Totul iese la suprafata. Ele nu conduc la sfar­si­tul iubirii, ci la o cunoastere mai adanca a propriei persoane si a celui­lalt. E fascinant sa vezi procesele intime care au loc in interiorul unei relatii. Sfarsitul iubirii este un moment dramatic, pentru ca el arunca o lumina puternica pe fundamentele acelei iubiri si o lumina cu totul noua asupra inceputului acelei iubiri.

Ati vrut sa fiti psiholog?
Am vrut. Am intrat in armata israeliana si am servit acolo drept psiholog (un fel…). De fapt lucram la ajutoare sociale, si acea experienta mi-a dovedit, spre marea mea dezamagire, ca imi lipsesc calitati importante pe care le cere profesiunea aceasta. Atat de mare era identificarea mea cu pacientii mei, incat nu-i mai puteam ajuta. Apoi m-am gandit sa ma concentrez asupra personajelor mele. Si nici lor nu le sunt de mare folos uneori… Nu pot declara ca natura umana este cea mai profunda realitate. Sunt sigura ca savantii gasesc sensuri mult mai adanci in anumite colturi de univers. Dar, pentru mine, complexitatea, fragilitatea, conflictele si contra­dictiile, copilariile, orbirea, tanjirea dupa dragoste, dorinta de a fi fericit, alaturi de fortele autodistructive – toate aceste lumini si umbre sunt surse de fascinatie, compasiune si inspiratie.

„Sot si sotie” este un roman despre vina.
Vina e ceva femeiesc. Si evreiesc. Naama, personajul meu din „Sot si sotie”, se simte vinovata, in vreme ce sotul ii incurajeaza aceasta tendinta, pentru ca ii convine. Vina ei cronica vine si din biografia ei. E fiica unor parinti divortati si si-a asumat responsabilitatea pentru familia ei. In multe cazuri, la fel ca in cazul cuplului din Sot si sotie, culpabilitatea este o arma importanta in raz­boiul dintre sexe.

Ce cauta cititorii in cartile dvs.?
Cauta lucruri diferite. Nu trebuie sa generalizam. Eu vorbesc despre relatii si emotii. Ei gasesc in ele povestile lor personale si, prin intermediul cartii, ei cauta niste raspunsuri. Altii cauta intimitatea creata de intalnirea cu o poveste adevarata, fara cosmetizare, care nu incearca sa fie mai frumoasa decat este. Unii cititori se identifica cu personajele din cartile mele, unii cunosc deja acele situatii si astfel cartea le ofera un fel de confort terapeutic. Sunt sigura ca unii cauta stilul, scriitura, care e la fel de importanta pentru mine ca si subiectul. De fiecare data, sunt fericita sa vad oameni din toate colturile lumii gasind in cartile mele un limbaj care li se adreseaza.

Interviu realizat de Iuliana Alexa
Foto: GULIVAR/Photodisc

Sot si sotie, Zeruya Shalev, Editura Polirom

de citit:
Sot si sotie
Editura Polirom, 2008

Un roman despre dragoste si ura con­ju­gala, despre vina si impacare in cuplu.

 

 

Comentează și tu
Recomandări
„Poezia ramane supapa de protectie, fereastra catre vis, prietenul fidel la care ne intoarcem in perioadele albastre...“
„Poezia ramane supapa de protectie, fereastra catre vis, prietenul fidel la care ne intoarcem in perioadele albastre…“

Radu Bata preda franceza francezilor si in timpul liber, scrie poezie. Pe care o numeste, frivol si autoironic, „poezeta“, si care rimeaza cu „dramoleta“. Dar poezetele sale sunt departe de a fi dramolete. Ele au adesea un suflu dramatic foarte serios, ca atunci cand, intr-o seara perfecta si senina de vara, se intuieste furtuna de maine.

Citeste
Festivalul de Film Francez, un regal de sentimente si dupa amieze
Festivalul de Film Francez, un regal de sentimente si dupa amieze

Sentimentele verilor si ale oraselor „Ce sentiment de l’ete“ este […]

Citeste
Concert Regal caritabil pe scena Ateneului Roman
Concert Regal caritabil pe scena Ateneului Roman

Fundatia Principesa Margareta a Romaniei organizeaza a noua editie a Concertului Regal de strangere de fonduri, pe 25 octombrie 2016, la Ateneul Roman.

Citeste
Festivalul International de Teatru Independent UNDERCLOUD si-a desemnat castigatorii
Festivalul International de Teatru Independent UNDERCLOUD si-a desemnat castigatorii

Miercuri, 31 august 2016, pe scena Arcub Gabroveni, a avut loc Gala de inchidere a celei de-a noua editii a Festivalului International de Teatru Independent UNDERCLOUD. S-au acordat cinci premii la cinci categorii si cinci premii speciale.

Citeste
BraveKids – festivalul dedicat diversitatii culturale si copiilor din mediile devaforizate
BraveKids – festivalul dedicat diversitatii culturale si copiilor din mediile devaforizate

BraveKids, cel mai mare festival dedicat diversitatii culturale si copiilor din mediile devaforizate a avut loc de curand in Polonia, iar Romania a fost reprezentata de Ioana Ginghina.

Citeste
Orchestra Nationala Radio inchide stagiunea simfonica la Sala Radio
Orchestra Nationala Radio inchide stagiunea simfonica la Sala Radio

Vineri, 17 iunie (19.00), concertul care incheie o bogata stagiune a Orchestrei Nationale Radio se va derula la Sala Radio sub bagheta apreciatului dirijor roman CRISTIAN MANDEAL. Evenimentul va propune o creatie a celebrului compozitor francez al Bolero-ului: RAVEL – Concertul in sol major pentru pian si orchestra. Il veti aprecia ca solist pe pianistul CSIKY BOLDIZSÁR jr., distins in 1994 cu Premiul „Cella Delavrancea”, acordat de maestrul Dan Grigore.

Citeste