Now Reading
Ce ascunde dependenta de horoscop

Ce ascunde dependenta de horoscop

Revista Psychologies

Iti citesti horoscopul in fiecare dimineata? Rareori il ratezi pe cel saptamanal, lunar sau chiar anual? Adictia de horoscop inseamna fuga de responsabilitate si te face sa iei decizii pe care poate nu le doresti cu adevarat. In acest caz iata ce e de facut.

 

Sa nu lasam totul in grija astrelor

Sa-ti incepi ziua citind horoscopul este modalitatea cea mai simpla de a-ti seta starea emotionala dupa ceea ce cred altii ca spun astrele.

E mai usor sa crezi ca destinul este scris in stele, ca miscarea astrelor stabileste cum ne va fi ziua, luna sau anul.

Este mai simplu sa crezi ca proiectul X va reusi pentru ca asa au hotarat astrele, decat sa-ti asumi rezultatul ca fiind in totalitate al tau.

Il citim frenetic si luam fiecare site la rand pentru a afla cum va fi ziua noastra si, asa, intram intr-un cerc periculos al pierderii puterii de sine si al neasumarii obiectivelor proprii.

Las pe altcineva sa-mi spuna cum imi va fi ziua, deoarece nu vreau sa hotarasc eu si astfel evit sa fiu suparat, dezamagit de mine pentru ca lucrurile nu au iesit asa cum mi-as fi dorit.

Este o fuga de responsabilitate: ridic din umeri si spun ca altcineva a hotarat, independent de vointa si motivatia mea. In acest mod, imi activez mecanismele de aparare a stimei de sine si ma protejez de o durere care este mai greu de suportat decat atunci cand cineva ma raneste.

Un alt motiv pentru care citim horoscopul, este speranta ca ceva bun ni se poate intampla,  aflam vesti din viitor, iar anxietatea pe care o creeaza necunoscutul va fi diminuata.

 

Nevoia de a intelege

Un eveniment nefericit (despartire, pierderea locului de munca, esecul unui proiect etc.) este greu de gestionat si, pentru a ne proteja imaginea de sine, mutam locul controlului in exterior, incepem sa cautam elemente care sa ne ajute sa explicam nefericitul eveniment in factori care nu tin de noi.

Plasarea responsabilitatii in exterior are un dublu rol: ne protejeaza si ne ajuta sa rezistam mai usor in fata pierderilor de orice fel.

Cautand o explicatie in exterior, imi indrept cautarile acolo unde stiu sigur ca voi primi justificari, intr-o forma sau alta, care nu tin de vointa mea.

In acest fel, dau vina pe cineva fara sa sufar rani interioare majore. Informatiile prezentate in horoscop sunt scrise cu multa imaginatie si descriu situatii foarte vagi, in care oricine dintre noi s-ar putea afla, si ce ni se intampla, poate fi usor de asociat cu evenimentele din viata noastra.

Fenomenul poarta numele de „validare subiectiva“ si are loc atunci cand doua evenimente care nu au legatura intre ele sunt considerate a fi corelate, datorita credintei sau expectantei celui care crede in existenta acestei legaturi.

Astfel, gasim imediat corespondente intre trasaturile de personalitate si descrierile din horoscop.

 

Profetia autoimplinita

In cea mai mare parte a datilor cand interactionam cu ceilalti, utilizam credinte si expectante legate de ei, ne asteptam ca oamenii cu care avem de-a face sa fie prietenosi sau distanti, competenti sau incompetenti, buni sau rai etc.

De exemplu, daca intr-o conversatie credem ca interlocutorul este prietenos din fire, ne vom comporta amabil, vom zambi mai mult, ceea ce il va determina pe acesta sa ne raspunda la fel.

Acelasi lucru se intampla si daca stim ca partenerul de discutie este in zodia Capricorn. Ne vom concentra si vom observa doar acele caracteristici care sa ne confirme ca el chiar apartine acestui semn zodiacal, iar tot ce face va fi explicat prin prisma caracteristicilor zodiei, ignorand alte variante.

Daca este ambitios, perseverent, incapatanat etc., e asa doar pentru ca se afla sub influenta zodiei si ignoram alte caracteristici, printr-o concentrare extrema doar pe acest aspect.

 

Nu pot trai fara?

Sa citesti horoscopul si sa-ti conduci viata dupa ce informatii ofera, fie ele pozitive sau negative, sa iei in acest fel decizii financiare sau legate de serviciu, de relatii de cuplu sau prietenie, este o fuga de responsabilitate.

Nimeni nu poate lua decizii in locul nostru, nimeni nu ne poate spune cum va fi viata noastra, dintr-un motiv foarte simplu: odata ce am facut o alegere, tot viitorul nostru se schimba.

Destinul nu este ceva imuabil, scris in stele sau constelatii, este de ajuns o secunda in care hotaram altfel si viata poate lua alt curs.

Putem alege sa ramanem intr-o relatie, desi ne-am indragostit de altcineva, putem alege sa plecam cu persoana de care ne-am indragostit, ori sa incheiem relatia si sa incercam sa ne dam seama ce simtim cu adevarat.

Sunt foarte multe variatii ale aceleiasi povesti, care poate avea alt final, in functie de deciziile asumate.

Daca, pur si simplu, lasam destinul sau pe oricine altcineva sa hotarasca in locul nostru, nu facem decat sa fugim de responsabilitatea asumarii consecintelor deciziilor luate, pentru ca ne construim viata si pe noi insine cu fiecare alegere pe care o facem.

Alegerile ne configureaza si reconfigureaza traseul, prin ele ne oferim in dar libertatea de a fi noi insine si de a ne crea singuri harta vietii. Nu exista alte reguli de a fi pe propriul drum decat cele pe care ni le stabilim singuri.

 

Persoanele care citesc horoscopul regulat…

… au tendinta de a deveni nestatornice in luarea deciziilor atunci cand zodiacul ofera vesti proaste.

Sunt nesigure pe ele si incerca sa-si explice esecurile prin factori care tin de exterior, fug de responsabilitatea de a lua decizii, nu au incredere ca pot reusi singure si citesc horoscopul ca sa vada daca astrele isi dau acordul ca ele sa aiba succes, sa se indragosteasca, sa iasa dintr-o relatie in care nu sunt fericite etc.

Sunt superstitioase si atente la amanunte, nu au incredere suficienta in ele pentru a-si urma convingerile, dorintele si nevoile.

 

Rol terapeutic

Atunci cand avem nevoie de o veste buna, cand suntem tristi, pentru ca lucrurile nu functioneaza asa cum ne-am dori, citirea horoscopului, care ne prezinta partea pozitiva a viitorului, ne schimba starea de moment prin speranta pe care o induce.

Chiar daca acum nu ne este bine, stim ca va veni un timp, in viitorul apropiat, cand vom fi fericiti, vom avea banii doriti, ne vom gasi un serviciu dupa esecul profesional etc., iar aceste expectante ne alina suferinta de moment.

Totul se rezuma la autosugestie: iti doresti ceva, citesti ca se va intampla, apoi faci tot posibilul pentru a indeplini ceea ce iti doresti, cu pasi mici, dar siguri.

 

De la amuzament la pericol

Daca citim des horoscopul, ne pasioneaza subiectul, avem tendinta sa judecam oamenii in functie de zodie, sa nu acordam nicio sansa reala relatiei si acelei persoane pe care nu suntem interesati sa o cunoastem cu adevarat, asa cum e ea, dincolo de horoscop si alte stereotipuri aplicate.

Cu alte cuvinte, oamenii nu sunt judecati ca indivizi unici, nerepetabili, ci sunt inclusi, automat, intr-un grup de la care asteptam manifestarea anumitor comportamente.

De aici si prejudecatile care ne fac sa cautam la ei acele calitati, acele aspecte care sa ne confirme asteptarile, iar trasaturile lor esentiale trec neobservate.

Atunci cand horoscopul spune ca ni se vor intampla lucruri negative, vointa ni se diminueaza si avem tendinta de a deveni neglijenti, fugind de soarta potrivnica.

Devine periculos cand ne raportam la horoscop ca la un adevar absolut, caruia ii permitem sa ne domine gandirea, prin ideea ca destinul este scris in stele si, oricat vom lupta, puterea noastra se termina acolo unde incepe puterea destinului.

Ajungem iar la explicatii pentru ceea ce ni se intampla si asistam neputinciosi la felul in care puterile intergalactice ne hotarasc destinul.

Ni se spune ca trebuie sa ne acceptam soarta, sa nu luptam impotriva ei, deoarece nu vom reusi niciodata sa o invingem. Invatam puterea neputintei, neglijam puterea interioara si uitam ca avem in interiorul nostru resurse de nepretuit.

 

De Daniela Mitrofan, psihoterapeut de cuplu si familie in supervizare

Tel.: 0768.674.368.

[email protected]

Facebook: psihoterapeut Daniela Mitrofan, Clubul Atelierelor Vesele.

a consemnat Catalina Cristescu

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top