Now Reading
Sfaturi pentru a asculta mai eficient

Sfaturi pentru a asculta mai eficient

Revista Psychologies

Este adevarat ca auzim atunci cand ni se vorbeste, dar oare stim sa fim atente si sa percepem intregul mesaj? Iata cateva sfaturi pentru a asculta mai eficient.

 

Prioritizeaza

Intr-o lume care ne asalteaza cu un numar infinit de stimuli care ne solicita atentia, ne este dificil sa o pastram focusata intr-un anumit loc o perioada prea lunga de timp.

Deseori avem aceasta problema a alocarii atentiei, fiindu-ne cu usurinta distrasa de alti factori. In consecinta, solutia este sa renuntam la incercarea de a asculta chiar tot si sa invatam sa prioritizam.

Cu totii stim persoane in care avem incredere si altele in care nu, oameni pe care ii ascultam receptivi sau cu scepticism ori altii pe care nu ii mai ascultam deloc. Nu are sens sa pretinzi ca poti fi capabila sa asculti cu receptivitate pe toata lumea.

 

Filtreaza mesajele utile

Invata sa te orientezi care este informatia necesara si ce anume ai nevoie sa auzi. Bineinteles ca o mare parte din comunicare este balast.

De multe ori aceasta ne impovareaza, este inutil si obositor, mascand chiar si mesajele importante.

Odata ce iti va fi greu sa iti mentii atentia asupra unui interlocutor, vei rata inclusiv comunicarea importanta si, poate, asteptata.

Educa-ti ascultarea astfel incat sa filtrezi informatia dupa instinct. Acesta te ghideaza in hatisul comunicarii si te invata ce este de prisos. Invata sa asculti, apoi, mai tarziu, sa decizi.

 

Rolul certurilor

Atunci cand intram intr-un conflict, tendinta de a rastalmaci ceea ce auzim este mult mai mare, la fel si riscul de a transmite defectuos ceea ce ne dorim.

Suntem condusi de emotiile de moment si inclinati sa consideram ca interlocutorul nu merita ascultat. Cu atat mai mult cu cat ideile lui se opun alor noastre.

Tine cont intotdeauna de persoana cu care discuti, chiar si intr-o cearta. Intre prieteni, de multe ori, dintr-o discutie aprinsa reiese un adevar.

Nu inseamna ca persoana respectiva ti-a devenit dusman. Fii mai atenta la ceea ce spune si invata sa nu te lasi dominata de trairile de moment, intrucat poti pierde mesajul esential.

 

Neatentia

Poate uneori ti s-a facut observatie ca nu esti atenta sau ca nu asculti indeajuns. Anumite persoane au impresia ca merita atentie constanta si continua, ca si cum emit doar invataminte pe care nimeni nu trebuie sa le rateze.

Nu te lasa intimidata, mai degraba intreaba-te de ce se intampla acest lucru si vezi cu cine ti se intampla.

De asemenea, chiar daca este un interlocutor interesant, tine minte ca nimeni nu isi poate mentine atentia concentrata constant si este firesc ca mintea sa iti mai fuga si in alta parte.

Daca vrei intr-adevar sa afli ceva despre tine insati, vezi ce anume au in comun persoanele pe care iti este greu sa le asculti. Este o revolta a ta impotriva autoritatilor? Sau poate nu ii asculti decat pe cei care iti impartasesc opiniile?

In sensul acesta, poti lucra cu tine sa faci cateva schimbari benefice. Nu iti vei largi perspectivele decat daca acepti si puncte de vedere diferite.

 

Antrenamentul ascultarii

Atunci cand ascultam, cu totii incercam sa ghicim care sunt informatiile importante si care nu. In egala masura, cu totii ne putem insela.

Prin urmare, ajungem sa spunem „mai bine nu ascultam” sau, din contra „ar fi trebuit sa fiu mai atenta”. Atunci cand ascultam, ce este relevant nu este neaparat si evident.

Facem constant presupuneri asupra utilitatii celor auzite. Iar pentru a invata sa alegem cat mai corect, este bine sa ne antrenam sa ne urmam propriul instinct. De cele mai multe ori, nu se inseala.

Foto: 123rf.com

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top