Now Reading
21 de reguli pentru a trăi în armonie cu tine însăți (partea a II-a)

21 de reguli pentru a trăi în armonie cu tine însăți (partea a II-a)

Pentru a trăi în armonie cu tine însăți prima regulă este acceptarea de sine și a circumstanțelor pe care le trăiești. Pentru că acțiunile și atitudinea noastră sunt singurele lucruri asupra cărora deținem controlul absolut. Iată un set de reguli care te vor ajuta să găsești echilibrul în viața ta.

Citește și:

21 de reguli pentru a trăi în armonie cu tine însăți (partea I)

Ce ne face sa fim fragili emotional

Miyamoto Mushashi a fost un maestru budist japonez, care a alcătuit o listă cu 21 de reguli pentru a trăi în armonie cu tine însăți. În articolul anterior poți citi primele 10 reguli, iar mai jos pe restul 11:

 

Nu te lăsa controlată de bias

Biasul este înclinația către prejudecăți. Este nemulțumirea față de ceea ce ai deja și dezamăgirea profundă atunci când lucrurile nu se întâmplă după scenariul conturat de dorințele și visurile tale.

Încearcă să nu îți repeți mereu că ai fi preferat altceva, mai ales când nu deții controlul asupra tuturor lucrurilor care se întâmplă.

 

Nu te bloca într-un loc

Apreciază ceea ce ai într-un anumit moment, dar rămâi deschisă către schimbare, către noi oportunități care ți se ivesc.

Renunță la teama de schimbare și nu te agăța de zona de confort și de rutină. Deseori schimbările sunt bruște și ne dau viața peste cap, dar poate rolul lor este de a funcționa precum un sistem de alarmă care ne atrage atenția că lucrurile nu pot și nu trebuie să rămână așa cum sunt.

Un mediu nou, o situație nouă, îți pot modifica percepțiile pe care le ai despre tine însăți și te pot elibera de energii negative pe care nici nu știai că le aduni.

 

Alimentează-te corect

Concentrează-te pe o alimentație sănătoasă și hrănitoare. Poftele și mâncatul compulsiv sunt precum adicțiile.

Fii prezentă în tot ceea ce faci și decide conștient ce este bun și sănătos pentru organismul tău. Este adevărat când se spune că mâncăm pentru a trăi și nu invers.

Desigur, ai dreptul și este chiar recomandat un răsfăț ocazional, dar nu lăsa pofta să te controleze și nici să ascundă alte nevoi mai profunde. Adicțiile față de alcool, tutun sau droguri sunt similare…

 

Nu te agăța de bunurile materiale

Dacă nu este benefic vieții tale, înlătură obiectul respectiv. Dacă ai obiceiul de a aduna lucruri și a te agăța de ele chiar dacă nu îți mai sunt utile și nu le mai folosești, propune-ți să faci curățenie în spațiul în care locuiești.

Permite-ți să îl eliberezi de lucruri care îl încarcă inutil și pe care le poți oferi celor care au în mod real nevoie de ele. Vei trăi un sentiment de eliberare minunat.

 

Nu te lăsa condusă de tradiții sau prea multe convingeri

Folosește-ți rațiunea și intuiția. Trăiește-ți viața în funcție de ceea ce are sens într-un moment dat și de propriile valori, nu depinde de ceea ce gândesc ceilalți. Învață să decizi tu pentru tine pentru că știi deja ce este bine și ce este rău. Nu ai nevoie să auzi de la altcineva. Ai mai multă încredere în tine.

 

Nu aduna arme și nu le utiliza când nu este necesar

Trebuie să știi să te aperi, dar nu să intimidezi sau să ataci. În viața de zi cu zi, armele pot fi aroganța, egoismul, critica, judecata, intoleranța față de cei diferiți de tine. Renunță la ele. Fiecare dintre noi duce propria luptă, iar dacă nu poți face bine cuiva, abține-te de la a-i face rău.

 

Nu îți fie teamă de moarte

Învață să te simți norocoasă și privilegiată pentru că ai primit acest dar al vieții, indiferent de durata ei. Nimeni nu a scăpat de moarte, este o datorie pe care cu toții o plătim.

Trebuie să acceptăm că atât noi înșine cât și cei dragi și apropiați nouă vom ajunge la momentul încheierii acestei vieți. Dacă ne luptăm cu acest gând și ne temem de el, vom trăi în anxietate și tristețe viața de care trebuie să ne bucurăm.

 

Nu deveni obsedată de avere și posesiuni materiale

Oare la ce mai sunt utile după ce nu vom mai fi? Colectează ceea ce este util și nu îți risipi timpul. Bucură-te de viața ta și fă bine celor din jur de câte ori poți. Adevărata moștenire este aceasta, legată de impactul pozitiv pe care l-am avut în viețile altora. Amintirea pe care o lăsăm în urmă va fi gestionată de propriile fapte și acțiuni.

 

Respectă divinitatea fără a te baza pe ajutorul ei

Dacă îți poți folosi credința pentru o viață mai productivă, atunci bazează-te pe ea de câte ori simți nevoia, indiferent de natura credințelor tale religioase.

Totuși, nu uita că ești singura responsabilă pentru realizările din viața ta și pentru ceea ce ai de făcut indiferent dacă simți sau nu că primești ajutor divin sau energie.

 

Cultivă-ți integritatea

Fii o persoană care trăiește în armonie cu sine și cu cei din jur. Iar pentru acest lucru, fii sinceră în gândurile, cuvintele și faptele tale. Integritatea înseamnă să spui și să faci ceea ce tu simți că este corect, să îți respecți cuvântul și să rămâi fidelă valorilor tale personale.

 

Nu te opri niciodată din învățat

Pe întregul parcurs al vieții tale vei avea de învățat. Fie din experiențele de viață, fie prin eforturi orientate către a descoperi și înțelege lucruri noi. Este o datorie pe care o avem față de noi înșine, de a accepta și contribui la creșterea și dezvoltarea noastră personală.

 

Citește în articolul precedent primele 10 reguli pentru a trăi în armonie cu tine însăți.

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top