Now Reading
3 simptome de ADHD care îți creează probleme

3 simptome de ADHD care îți creează probleme

Mulți dintre noi nu știm că avem ADHD, gândindu-ne că așa suntem noi, mai agitați. Iată câteva simptome ale acestei tulburări pe care le putem identifica la noi sau cei apropiați.

Citește și:

Cum recunoastem un copil cu ADHD

Depresia funcțională: indicii ale instalării depresiei și cum o putem controla

Probleme de concentrare

Persoanele cu ADHD rareori pot avea un program strict. Dincolo de lipsa de organizare și tendința de a uita diverse informații, se confruntă și cu alte probleme.

Una dintre acestea este incapacitatea de a se concentra asupra detaliilor la muncă, ceea ce duce la anumite greșeli aproape prostești.

Dacă pe parcursul unei ședințe sau a unei prezentări monotone, atenția ta se schimbă în mod constant, dacă nu îți găsești locul pe scaun sau începi să abordezi persoanele din preajmă, s-ar putea să prezinți această tulburare.

Un semn în plus ar fi dacă și pe parcursul conversațiilor de scurtă durată nu îți poți urmări interlocutorul pentru că gândurile tale migrează în alte direcții.

O astfel de problemă te determină să eviți sarcinile care presupun concentrarea atenției sau efort intelectual.

Totodată, alături de aceste probleme, sunt și cele de memorie. Aproape zilnic ești în căutarea unui lucru pe care nu știi unde l-ai pus… fie că este vorba despre telefon, chei sau un document important.

 

Dificultăți în respectarea unui program

Persoanele cu ADHD apar drept foarte împrăștiate, ba mai mult, chiar și atunci când încerci să le ajuți, vor avea tendința să întârzie lucrurile intenționat.

Ele sunt acele persoane care nu ajung niciodată la timp la o întâlnire, nu respectă programul stabilit de grupul din care fac parte sau… pierd avionul.

Prioritizarea, consecvența și managementul timpului sunt orori pentru adulții cu ADHD. La muncă vor avea impresia că nu reușesc să facă nimic la timp și că nici nu pot rezolva această problemă.

În cazul lor, fraptul că întârzie la toate întâlnirile, nu este un semn al creativității, așa cum ne spun anumite studii, ci o problemă reală.

 

Agitația constantă

Hiperactivitatea este mai des întâlnită în cazul copiilor decât al adulților. Cei mici au mai multă energie și chiar și în absența acestei tulburări, ei sunt mult mai des în mișcare decât adulții.

Chiar dacă nu ai semne de hiperactivitate, nu înseamnă că nu ai această tulburare. Poți observa, spre exemplu, că îți este dificil să stai pe scaun fără să te miști și fie te miști mult pe scaun, fie bați din picior.

…Sau îți poate fi aproape imposibil să ai răbdare să aștepți pe cineva. Chiar și atunci când nu este cazul, vrei să te miști sau să faci altceva.

Când ești doar tu cu tine, nu poți citi o carte pentru că asta necesită concentrare și rareori urmărești un film fără întreruperi.

 

Astfel de situații ne afectează viața de zi cu zi, relațiile cu ceilalți și calitatea muncii. Nu ar fi rău să te adresezi unui specialist dacă prezinți aceste probleme și să încerci să aduci mici schimbări, acolo unde este posibil.

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top