4 greșeli pe care să le eviți pentru a fi mai independentă financiar

Deseori noi, femeile, facem anumite greșeli și constatăm că nu ne descurcăm financiar. Iată câteva sfaturi pentru a deveni mai independentă.

Citește și:

Cum provoci o schimbare de comportament

Ce spune despre tine felul în care cheltui banii

Neglijarea economiilor

Deseori femeile sunt cele care supraveghează atent toate cheltuielile. Avem liste de cumpărături, socotim banii cheltuiți de fiecare dată când facem piața sau… când mergem la shopping.

Mai mult, ne place un partener care este la fel de responsabil și atent financiar. Pentru că este un semn de maturitate și de echilibru să știi să îți bugetezi cheltuielile lunare.

Ceea ce pierdem însă din vedere este bugetul pentru economii sau pentru cheltuieli neprevăzute. În acest sens, un prim pas ar fi ca la fiecare salariu, 10% să depunem în contul de economii, abia ulterior să ne bugetăm datoriile și cheltuielile lunare.

Suma pentru economii poate fi o sumă fixă pe care să o considerăm o datorie foarte importantă pentru a nu fi tentate să renunțăm la acest obicei.

Este adevărat, bugetul va scădea, dar acest lucru ne va determina să fim mai atente cu anumite cheltuieli și să ne încadrăm în suma pe care o avem disponibilă.

În felul acesta nu vom mai rămâne fără bani de la un salariu la altul și vom învăța să cheltuim mai responsabil, dar și să fim mai prevăzătoare, economisind.

 

Lucruri ieftine, investiții proaste

Nu toate lucrurile ieftine au și o calitate proastă, dar, din păcate, deseori cam așa stă situația. Avem iluzia că nu am cheltuit foarte mulți bani și că am fost responsabile cumpărând un pulover ieftin, dar după prima spălare, va arăta, foarte probabil, bun de aruncat.

Lucrurile ieftine nu sunt rezistente și au nevoie de reparații, dacă nu să fie înlocuite cu totul. Iar pe termen lung, astfel de investiții rezultă în cheltuieli mai mari.

O vorbă spune „sunt prea sărac să mă îmbrac ieftin” și pe de-o parte are dreptate. Poate nu vei avea pe cât de multe articole ți-ai dori, dar vei avea articole de calitate, pe care le poți utiliza mult timp.

În loc să cumperi lucruri ieftine, învață să strângi bani și să ai răbdare să îți cumperi ceea ce dorești. Așteaptă reducerile și nu investi niciodată într-un articol pe care în două-trei luni îl poți achiziționa la jumătate de preț.

Totodată, dacă bugetul este prea mic și nu poți urma aceasta linie, gândește-te și ce resurse ai avea pentru a câștiga mai mulți bani.

 

Dependența financiară

Un cont comun de economii, bani primiți de la partener penru cheltuielile zilnice și toate proprietățile importante pe numele lui. Sună cunoscut acest scenariu?

Este scenariul dependenței financiare, în care ne ia valul și vedem acțiunile imediate de „aici și acum” și pierdem din vedere imaginea de ansamblu.

Fiecare avem planuri și fiecare trebuie să devenim mai responsabili în privința propriei vieți și a cheltuielilor. Astfel, este momentul să devii mai fermă în privința propriilor cheltuieli și să începi să economisești.

Investește în bunuri cu valoare pe termen lung și nu accepta să ai un viitor nesigur.

Iubitul tău actual poate investește în propria casă, lucru demn de admirat, dar tu ce planuri ai pentru viitor? Nu îți pierde niciodată din vedere propriile obiective pe termen lung și învață în primul rând tu să ai grijă de tine.

 

Limita sacrificiilor

În mod uimitor, cercetările demonstrează că femeile singure au o situație financiară mai bună comparativ cu cele căsătorite, în condițiile unor venituri similare. Acest lucru se datorează faptului că femeile singure știu să economisească și să investească în propria persoană.

Deseori, femeile căsătorite își investesc banii în cei apropiați sau în nevoile casei, fie că vorbim despre redecorare, aprovizionare sau datoriile acesteia.

Interesant este că situația nu e valabilă și în cazul bărbaților. Singuri sau căsătoriți, aceștia întotdeauna au un buget de economii pentru cheltuielile personale. Am putea învăța de la ei.

Foto: shutterstock.com

 

loading...
Loading...
Comentează și tu
Recomandări
Nu ți-ai găsit iubirea? Nu cauți unde trebuie
Nu ți-ai găsit iubirea? Nu cauți unde trebuie

Ești dezamăgită că nu ți-ai găsit iubirea? Pari să alegi doar parteneri nepotriviți? Simți că ai ghinion sau îți spui că nu meriți mai mult? Cu certitudine, nu ai căutat unde trebuie.

Citeste
Cum să-ți faci singură viața mai frumoasă
Cum să-ți faci singură viața mai frumoasă

Numai de tine depinde să-ți faci viața mai frumoasă. Nu lăsa lucrurile la voia întâmplării, nu aștepta să îți ofere cineva fericire și ocupă-te mai mult de tine. Ce ai de făcut.

Citeste
Ce tip de inteligență ne putem spori în avantajul nostru și al celor din jur
Ce tip de inteligență ne putem spori în avantajul nostru și al celor din jur

Atunci când vorbim despre dezvoltarea inteligenței, ne orientăm către memorie, atenție, etc. Respectiv, către inteligența măsurabilă prin teste. Dar pierdem din vedere că ne putem dezvolta și un alt tip de inteligență. Iată care.

Citeste
4 greșeli pe care să le eviți pentru a fi mai independentă financiar
4 greșeli pe care să le eviți pentru a fi mai independentă financiar

Deseori noi, femeile, facem anumite greșeli și constatăm că nu ne descurcăm financiar. Iată câteva sfaturi pentru a deveni mai independentă.

Citeste
Atragi ceea ce gândești, deci fă-o cum trebuie
Atragi ceea ce gândești, deci fă-o cum trebuie

Se tot spune că atragi ceea ce gândești, dar parcă nu ne convinge. Asta pentru că ni se pare dificil să… gândim altfel sau să acceptăm că o facem greșit. Dar putem corecta. Iată cum.

Citeste
Ce este egoismul bun?
Ce este egoismul bun?

Egoismul este uneori o etichetă pe care le-o lipim pe frunte celor din jur sau o acuză care ni se aduce nouă. Dar să fii egoist este chiar indicat! Psihoterapeutul Rodica Mateian ne spune ce este egoismul bun și, mai ales, în ce doză.

Citeste