4 moduri eficiente de a scăpa de anxietate

Este firesc să vrem să ne îmbunătățim calitatea vieții, iar în acest sens, putem învăța să de diminuăm stările de anxietate. Iată câteva sfaturi.

Citește și:

Ce se întâmplă când rămânem prea mult timp în zona de confort

8 strategii pentru a iesi din burnout

Anxietatea reprezintă deseori o teamă față de necunoscut, față de schimbare, de noutate, de viitor. Deși este o calitate specific umană, anticiparea evenimentelor viitoare, ne permite să rezolvăm probleme înainte să apară, dar, totodată, ne pot spori stresul și anxietatea.

Când mintea ne este focusată permanent asupra viitorului, ajungem să ne confruntăm cu atacuri de anxietate, în special seara, înainte de culcare.

Practic, toate gândurile pe care vrem să le îndepărtăm ne revin în minte și ne odihnim mai puțin. Oboseala, la rândul ei, ne expune mai mult stresului. Este un cerc vicios.

 

Combate gândurile anxioase

Dacă permiți gândurilor negative să se înmulțească, în curând nu le vei mai putea controla. Vor deveni modul tău constant de a te raporta la propria viață.

Învață să recunoști astfel de gânduri și să le etichetezi ca atare. Iar când te surpinzi ruminând la nesfârșit un scenariu negativ, întreabă-te „Care sunt șansele reale să știu cu exactitate că așa se va întâmpla?”.

Nu te mai gândi excesiv la viitor și nici nu te lăsa prins de probleme sau eșecuri din trecut.

Încearcă un exercițiu de imaginație: cum ar arăta viața ta dacă ai fi lipsit de griji? Iar dacă acest lucru nu te ajută pentru a te relaxa, fă-ți o listă.

Pune pe hârtie problemele care te preocupă, dar și ce ai de gând să faci pentru a le rezolva. Exercițiul te va ajuta să vezi cu mai multă claritate o situație și să îi vezi dimensiunile reale.

Practic, mintea ta nu va mai exagera negativ un scenariu. Totodată, ajută și dacă îți notezi pe o hârtie obiectivele tale și care sunt pașii pentru a le îndeplini.

 

Controlează-ți respirația

Poate cel mai util sfat pentru combaterea anxietății este respirația controlată, sau meditația. Este momentul să acorzi mai multă atenție lucrurilor simple pe care le poți pune în practică ușor și cu rezultate rapide.

În cazul în care te confrunți frecvent cu atacuri de anxietate, nu ar fi rău să iei în calcul meditația.

Nu te va ajuta doar să diminuezi stresul, ci să îți crești semnificativ calitatea vieții. Dacă, în schimb, nu dorești să abordezi această tehnică, poți învăța să te concentrezi asupra respirației tale.

Este destul de simplu și poți face acest lucru atât seara înainte de culcare, sau la birou. Creierul tău îți va mulțumi.

 

Fă mișcare!

Mișcarea este cea care eliberează acele chimicale responsabile cu starea noastră de bine.

Dacă faci exerciții, corpul tău va elibera endorfine și serotonină, două enzime din creier asociate cu sentimente de plăcere și stare de bine. Ele vor permite corpului tău să se detensioneze și te vei simți mai relaxat.

Exercițiile fizice te vor ajuta în plus să te concentrezi pe prezent, pe „aici și acum” și să lași în urmă gândurile negative legate de trecut sau viitor.

Dacă adaugi acestui mix și restul beneficiilor pe care mișcarea le are asupra organismului, înțelegi că este destul de simplu să îți oferi singur acest ajutor.

 

Evită cofeina

Dacă ești un mare băutor de cafea, află că și aceasta contribuie la creșterea stresului tău. Cafeina crește nivelul de anxietate și provoacă atacuri de panică celor care se confruntă cu astfel de tulburări.

Ea stimulează sistemul nervos provocând agitație, ritm cardiac neregulat și stări de nervozitate.

Totodată îți afectează și calitatea somnului. În schimb, ceaiurile precum lavandă sau mușețel te ajută să diminuezi stările de agitație și să adormi mai ușor.

Foto: shutterstock.com

 

 

Loading...
Comentează și tu
Recomandări
Cum să ne acceptăm propria suferință
Cum să ne acceptăm propria suferință

E greu de conceput cum am putea să ne acceptăm propria suferință, când primul impuls este de a scăpa de ea, de a o depăși. Nu poate fi evitată, oricât ne-am dori, dar poate fi abordată cu mai multă înțelegere din partea noastră.

Citeste
Suferința provocată de secretele de familie
Suferința provocată de secretele de familie

Secretele de familie sunt întotdeauna încărcate de apăsare și, chiar dacă nu recunoaștem, de anxietate. Puterea lor crește pe măsură ce ne străduim să le ascundem, iar nemărturisirea lor poate provoca suferință de-a lungul mai multor generații.

Citeste
Emoţiile negative sunt firești, dar suferinţa este o alegere
Emoţiile negative sunt firești, dar suferinţa este o alegere

Deşi emoţiile precum tristeţea, durerea sau furia sunt diferite de suferinţă, deseori nu facem diferența între ele, fiindu-ne greu să acceptăm că suferinţa este o alegere. Iată cum ajungem la suferință și ce putem face.

Citeste
4 moduri eficiente de a scăpa de anxietate
4 moduri eficiente de a scăpa de anxietate

Este firesc să vrem să ne îmbunătățim calitatea vieții, iar în acest sens, putem învăța să de diminuăm stările de anxietate. Iată câteva sfaturi.

Citeste
Ce este medierea și la ce este ea folositoare
Ce este medierea și la ce este ea folositoare

Medierea, un proces care uneori sună prea tehnic, dar nu este. În esență, el e… împăcarea unor certăreți. Fie că ei sunt copii, părinți sau companii cu interese mari de business. Unul dintre cei care fac mediere la cel mai înalt nivel este Bruno Demaille, un francez care trăiește la București, și pe el l-am întrebat ce și cum e cu medierea…

Citeste
3 moduri de a ne cultiva generozitatea
3 moduri de a ne cultiva generozitatea

Generozitatea nu trebuie neapărat să aibă o expresie financiară, palpabilă. Ea poate viza propriul timp și disponibilitate de a fi mai atenți și empatici cu cei din jurul nostru. Iată ce putem face.

Citeste