4 tehnici de manipulare de care să te ferești

Chiar dacă ai învățat să spui nu, poți rămâne vulnerabilă altor tehnici de manipulare, mai subtile. Iată cum să le recunoști.

Citește și:

Cum ne dă încredere în sine sentimentul de apartenență

Învață să depășești sentimentul de nesiguranță

Un vocabular „elevat”

Ai întâlnit persoane care vorbesc deseori în termeni pe care nu îi înțelegi? Sau care folosesc sinonime mai puțin uzuale ale unor termeni comuni? De ce să spun „maximă” când pot să spun „apoftegmă”?

Dincolo de încercarea de a obține un anumit statut în fața celuilalt, aceasta este și o tehnică de manipulare. Într-o astfel de conversație vei pune la îndoială statutul tău intelectual și te vei simți inferior celui cu care conversezi.

Mai mult, atunci când celălalt începe să facă referințe la oameni de știință sau de cultură de care nu ai auzit, citându-i chiar, este momentul în care poate începe să ducă o conversație în direcția urmărită, întrucât sunt șanse ca tu să te simți dezarmată.

Sentimentul de inferioritate nu este prea plăcut, prin urmare, vei avea senzația că este o ocazie bună să înveți ceva de la persoana respectivă.

Nu uita însă un concept simplu: „dacă nu ești în stare să explici ceva pe înțelesul tuturor, sunt șanse ca nici tu să nu înțelegi prea bine”.

 

Decizii publice, bazate pe emoții

Deseori starea emoțională ne îndreaptă către anumite decizii pe care mai târziu le putem regreta. De aceea ar trebui să știm când emoțiile noastre au preluat controlul și să așteptăm să se domolească înainte de a lua vreo hotărâre importantă.

Dar, dacă suntem în public, amânarea unui răspuns poate fi privit ca o dovadă de slăbiciune, ca și cum nu suntem capabili să reacționăm sub stres, iar acest lucru ne agită și mai mult. Așadar, luăm decizia.

Unele persoane ne vor aduce în acel punct în care, manipulând anumite slăbiciuni ale noastre, ne vor genera o reacție emoțională, sub impulsul căreia vom decide în direcția așteptată de ei.

Nu uita că în orice situație ai dreptul să spui nu sau să refuzi să iei o decizie până când nu ai evaluat avantajele și dezavantajele. Altfel, vei putea fi controlat de un manipulator care îți va reaminti că ai spus da. Cu martori.

 

Metoda fragmentării

Aceasta seamănă foarte mult cu statusurile de pe site-urile de socializare, în care decidem să afișăm un fragment din viața noastră, deseori pozitiv, dar care nu reflectă întreaga realitate.

Și totuși, repetând această metodă, îndreptăm percepția celorlalți în direcția dorită. Ba chiar generăm frustrare celor care își doresc anumite lucruri pe care noi le afișăm și care nu pot analiza întregul.

Același lucru îl va pune în practică un manipulator atunci când dorește să te convingă să faci un anumit lucru: îți va prezenta acele aspecte pe care vrei să le auzi, care fac o situație să pară chiar dezirabilă, aproape ca o favoare pentru tine.

Nu îți fie rușine să pui întrebări, să afli mai multe detalii, să încerci să cauți și „defectele ascunse”. Dacă e prea bun să fie adevărat, sunt șanse să nu fie.

 

Sentimentul de vinovăție în urma unui refuz

Chiar dacă spunem nu, deseori avem un mic sentiment de vinovăție sau ne simțim cumva datori față de persoana refuzată.

Să fii asertiv și cu o bună stimă de sine este un proces îndelungat și deseori, în funcție de relația pe care o avem cu o persoană sau situația în care ne aflăm, în urma unui refuz putem rămâne cu sentimentul că datorăm ceva celuilalt.

Prin urmare, un manipulator, dacă se va obișnui cu faptul că ești capabilă să spui nu, va încerca să folosească acest sentiment de vină pentru a te manipula. Cum poate face acest lucru? Cerându-ți o favoare mult mai mare decât cea dorită.

Într-o primă etapă poate părea chiar absurd și îți va fi simplu să îi răspunzi, dar deja te gândești că îl vei ajuta într-o altă situație, mai adaptată posibilităților tale. Iar aceasta, nu va întârzia să apară, întrucât ea era vizată încă de la începutul interacțiunii cu un manipulator. Merită confruntat atunci când observi că a aplicat această tehnică.

Foto: shutterstock.com

loading...
Loading...
Comentează și tu
Recomandări
Nu ți-ai găsit iubirea? Nu cauți unde trebuie
Nu ți-ai găsit iubirea? Nu cauți unde trebuie

Ești dezamăgită că nu ți-ai găsit iubirea? Pari să alegi doar parteneri nepotriviți? Simți că ai ghinion sau îți spui că nu meriți mai mult? Cu certitudine, nu ai căutat unde trebuie.

Citeste
Cum să-ți faci singură viața mai frumoasă
Cum să-ți faci singură viața mai frumoasă

Numai de tine depinde să-ți faci viața mai frumoasă. Nu lăsa lucrurile la voia întâmplării, nu aștepta să îți ofere cineva fericire și ocupă-te mai mult de tine. Ce ai de făcut.

Citeste
Ce tip de inteligență ne putem spori în avantajul nostru și al celor din jur
Ce tip de inteligență ne putem spori în avantajul nostru și al celor din jur

Atunci când vorbim despre dezvoltarea inteligenței, ne orientăm către memorie, atenție, etc. Respectiv, către inteligența măsurabilă prin teste. Dar pierdem din vedere că ne putem dezvolta și un alt tip de inteligență. Iată care.

Citeste
4 tehnici de manipulare de care să te ferești
4 tehnici de manipulare de care să te ferești

Chiar dacă ai învățat să spui nu, poți rămâne vulnerabilă altor tehnici de manipulare, mai subtile. Iată cum să le recunoști.

Citeste
Atragi ceea ce gândești, deci fă-o cum trebuie
Atragi ceea ce gândești, deci fă-o cum trebuie

Se tot spune că atragi ceea ce gândești, dar parcă nu ne convinge. Asta pentru că ni se pare dificil să… gândim altfel sau să acceptăm că o facem greșit. Dar putem corecta. Iată cum.

Citeste
Ce este egoismul bun?
Ce este egoismul bun?

Egoismul este uneori o etichetă pe care le-o lipim pe frunte celor din jur sau o acuză care ni se aduce nouă. Dar să fii egoist este chiar indicat! Psihoterapeutul Rodica Mateian ne spune ce este egoismul bun și, mai ales, în ce doză.

Citeste