5 atitudini negative care ne fac nefericiti

Cu totii avem din cand in cand ganduri negative, dar modul in care le gestionam face diferenta intre incredere vs frica, speranta vs disperare, victorie vs infrangere. Multiple studii demonstreaza ca a avea atitudini negative cronice ne afecteaza sanatatea, fericirea, binele personal. Iata cinci dintre ele.

 

Autocritica

Este acel discurs interior prin care ne convingem singuri ca nu vom reusi, ca nu suntem suficient de buni sau merituosi. In felul acesta, ne autosabotam prin mesaje precum „Nu voi reusi…/Nu sunt destul de bun pentru…/Nu pot sa…“.

Daca aceste lucruri ne-ar fi repetate in mod constant de un prieten, l-am mai considera prietenul nostru? Daca am auzi in permanenta ca nu suntem capabili, ca nu avem incredere, ca vom esua, am mai dori sa relationam cu o astfel de persoana?

Este un mod de gandire prin care devenim propriul nostru inamic, asemeni unui prieten nesincer care ne critica permanent. Invata sa fii propriul tau prieten si sfatuieste-te asa cum ai face-o cu un apropiat.

 

Scenariile negative

Anticiparea negativa este rezultanta gandirii negative generale. Este modul prin care unii dintre noi in loc sa vada jumatatea plina a paharului, se concentreaza pe tot ceea ce nu poate merge bine.

De la realitati banale precum vremea nefavorabila sau sarcini precum plata facturilor, felul in care alegem sa relationam cu aceste situatii le transforma in experiente negative sau nu.

Sunt alegerile care seteaza starea noastra generala si care ne pot da fie o stare pozitiva fie una de slabiciune sau stres. In situatiile de zi cu zi dar si in fata necunoscutului, putem alege sa ne setam dispozitia in propriul avantaj.

 

Comparatii negative cu altii

Una dintre cele mai frecvente metode de a ne simti rau cu noi insine este sa ne comparam defavorabil cu cei care au realizat mai multe, sunt mai atragatori, mai instariti, cu mai mult succes.

Astfel de stari si dispozitii negative reies din gelozie, invidie, sentimentul de inferioritate sau neadecvare, care la randul lor atrag anxietatea, stresul si depresia.

Iar daca nu vrei ca actiunile tale sa stea sub egida imperiului negativismului, invata sa te raportezi realist in primul rand la tine si la scopurile pe care le ai.

Toti avem un ritm al nostru, iar tu iti esti dator cu investirea de timp si energie in atingerea propriilor obiective.

 

Rememorari negative ale trecutului

Se spune ca din trecut ai ce invata, dar asta nu este un motiv sa ramai blocat acolo. Rememorarea constanta a lucrurilor care nu au functionat in trecut, a greselilor si suferintelor, nu face decat sa blocheze propria evolutie.

Acceptarea trecutului si a rezultatelor sale este modul prin care ne permitem sa il depasim. De schimbat, nu il putem schimba, dar putem alege cum vom proceda pe viitor.

 

Dorinta de a invinui

Fie ca este vorba despre gasirea unui vinovat intr-o situatie anume sau de vina atribuita dezavantajelor sociale sau economice in care ne regasim, toate sunt motive pentru a ramane nefericiti.

Desi este adevarat ca viata ne prezinta multe dificultati cauzandu-ne dureri si suferinte, gasirea vinovatilor ne pozitioneaza in rolul de victima.

Iar acest rol are doar avantaje iluzorii precum justificari absurde pentru conditiile nesatisfacatoare pe care le traim, atragand totodata credinta ca nu putem face nimic.

In felul acesta ne handicapam optiunile si capacitatea de a depasi momentele dificile. Renuntarea la acest timp de reactie inseamna sa ne capacitam pentru a face ceea ce este necesar pentru a prelua controlul propriei vieti.

 

Comentează și tu
Recomandări
Cum să iei atitudine când ești trist
Cum să iei atitudine când ești trist

Atunci când ești foarte trist, nu-ți vine nici să faci duș, nici să ieși din casă, să socializezi, să asculți sau să faci tot felul de glume. Uite cum să ieși din starea asta.

Citeste
Exercițiu matinal pentru mai mult optimism
Exercițiu matinal pentru mai mult optimism

Vrei să-ți crești nivelul de optimism? După ce te-ai trezit și te-ai spălat de față urmează pașii de mai jos. Înainte sau după cafea, cum vrei tu…

Citeste
Vrei mai multă fericire? Activitățile culturale ajută!
Vrei mai multă fericire? Activitățile culturale ajută!

Concret, tu ce faci pentru fericirea ta? Cercetătorii norvegieni ne trimit la teatru, muzee sau alte activități culturale care se pare că ne fac mai fericiți.

Citeste
Meditație: incantația care te conectează la natură
Meditație: incantația care te conectează la natură

Această incantație te conectează la natură, univers, și îți aduce echilibrul. O tehnică de meditație pe care să o aplici dimineața la prima oră.

Citeste
Egoism sau nu? De ce e important să te pui pe primul loc
Egoism sau nu? De ce e important să te pui pe primul loc

Fiecare trebuie să țină cont de propriile nevoi și dorințe. Și nu, nu e egoism. Dacă nu o facem noi, alții nici atât. Iată de ce trebuie să te pui pe primul loc.

Citeste
Atracția pentru sclipici ne-a ajutat să supraviețuim ca specie
Atracția pentru sclipici ne-a ajutat să supraviețuim ca specie

Când e prea mult poate deveni vulgar sau de prost gust, însă atracția pentru sclipici nu ține doar de educație ci e adânc imprimată în memoria colectivă și ne-a ajutat de-a lungul evoluției noastre ca specie. Concret, uite cum ne-a ajutat să supraviețuim.

Citeste