Now Reading
5 principii pentru o prietenie adevarata

5 principii pentru o prietenie adevarata

Revista Psychologies
Imbratisarea la femei semn al unei prietenii adevarate

Vrei sa ai langa tine oameni in care sa ai incredere? Simti nevoia de afectiune si comunicare? Atunci trebuie sa stii pe ce principii se bazeaza o prietenie adevarata.

 

 

La scara larga, prietenia este o relatie afectiva si de cooperare care leaga doua sau mai multe persoane, insa la nivel personal, fiecare dintre noi are propriul sau mod de a percepe o relatie de prietenie, in functie de experientele traite de-a lungul vietii sale.

 

Relatia de prietenie

Desi de cele mai multe ori este rezultatul unor conjuncturi in care ajungem sa ne cunoastem unii pe ceilalti, prietenia reprezinta mai mult decat atat. Ea se naste din nevoia de afectiune, de comunicare, de apartenenta, de acceptare neconditionata a fiecaruia dintre noi.

Nu este un dat, ci este alegerea noastra sa ne implicam si sa ramanem intr-o relatie de prietenie, sa investim sinceritate, loialitate, empatie, intelegere si suport reciproc.

Prietenia nu este despre cine si cat da sau despre cine si cat primeste, nu este o competitie, ci presupune o relatie de egalitate, un parteneriat in care fiecare da celuilalt acces la propria sa persoana si se lasa cunoscut in profunzimea si intimitatea sa.

O prietenie profunda si autentica nu se masoara in cantitatea de timp petrecuta impreuna, ci in calitatea acestuia, in sprijinul si dragostea daruita, in grija investita pentru ca aceasta legatura sa fie unica, sa implineasca si sa dainuiasca in timp.

 

Ce inseamna o prietenie adevarata

O relatie de prietenie autentica nu tine cont de rasa, varsta sau sex, insa aduce o serie de beneficii pe toate cele trei niveluri ale vietii: mental, emotional si fizic. Pentru asta trebuie sa tinem cont de o serie de reguli sau principii nescriese precum cele de mai jos.

Compatibilitatea. Pentru ca o prietenie sa fie autentica si sa reziste de-a lungul timpului este necesar sa aiba o baza solida. Nu-ti face prieteni doar pentru a inlatura sentimentul de singuratate si izolare pentru ca tot ceea ce vei obtine va fi doar o relatie superficiala, un mod sustragere sau de eschivare in fata realitatii.

Cauta sa ai alaturi oameni cu care sa impartasesti valori, interese sau preocupari comune pentru ca atunci cand doi oameni gandesc sau simt la fel, ei vin unul in intampinarea sau in completarea celuilalt, daruind o parte din ceea ce sunt.

Astfel, timpul petrecut impreuna va fi unul de calitate, iar interactiunea va fi intotdeauna pozitiva.

Increderea. Ca in orice tip de relatie, increderea in celalalt se construieste sau se castiga in timp.

Nu poti renunta oricand si oricum la mastile sociale pe care le porti si nu poti permite oricui sa intre in intimitatea gandurilor si trairilor tale.

Vei fi tu insati doar atunci cand primesti din partea celuilalt siguranta ca tot ceea ce vei impartasi si vei incredinta va fi pastrat cu grija. Daruieste incredere si incojoara-te de oameni care apreciaza gestul tau, iar ei te vor rasplati pe masura.

Loialitatea… reprezinta un principiu esential in mentinerea unei prietenii adevarate deoarece fiecare dintre noi face, de-a lungul vietii, greseli sau lucruri de care nu este tocmai mandru.

De aceea, este important sa avem alaturi oameni loiali atunci cand trecem prin momente dificile, care sa nu ne intoarca spatele, pe a caror sutinere si implicare sa putem conta in orice circumstanta.

Astfel, prin loialitate, prietenia poate atinge cea mai profunda si mai autentica forma a sa, transformandu-se uneori intr-o legatura pe viata.

Onestitatea… este un pion valoros intr-o relatie de prietenie adevarata. Un prieten onest isi va dori pentru tine ceea ce-si doreste pentru el insusi si nu-ti va spune lucruri pe care ti-ar placea sa auzi. Iti va spune adevarul, cu tact si intelepciune, fara sa-ti raneasca sentimentele, pentru ca va sti ca asta este in interesul si in avantajul tau.

In acelasi timp, va fi alaturi de tine, te va face sa zambesti chiar si in cele mai grele momente, te va sustine si te va incuraja sa te autodepasesti, dar te va certa atunci cand gresesti.

Acceptarea  neconditionata… este si ea definitorie pentru o prietenie adevarata. Doar asa divergentele si discutiile in contradictoriu nu ne afecteza relatia, ci, din contra, o intareste.

Fara critica sau judecata de valoare putem fi alaturi de cineva la bine si la rau, putem imparti bucurii si tristeti si ne putem baza unii pe altii la nevoie.

Doar prin acceptare neconditionata ii vom intelege si ii vom respect pe cei apropiati cu tot cu defecte si calitati, ii vom ierta fara sa incercam sa ii schimbam si ii vom pretui in toata unicitatea lor.

Prietenia adevarata nu este despre beneficii, ci despre daruire, egalitate, valori, incredere, onestitate si respect. Iar daca toate aceste principii sunt valorificate, ea va putea dura mai mult de o zi, o luna sau un an, poate chiar o viata.

 

 

De Andra Zaharia, psiholog clinician, psihoterapeut Integrativ in formare, consilier vocational si dezvoltare personala, tel.: 0726.757.396, www.andrazaharia.weebly.com

 

 

Citeste si:

Cum sa combati relatiile de falsa prietenie

Limitele prieteniei in relatia de cuplu

 

 

Foto: shutterstock.com

 

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top