5 reproșuri pe care le auzi de la un narcisist și ce se ascunde în spatele lor

Ai un narcisit în preajmă? Există câteva reproșuri pe care narcisiștii le fac, iar în spatele lor se ascunde un alt mesaj. Iată 5 traduceri ale celor mai frecvente lucruri spuse de aceștia.

Citește și:

Ce greșeli facem în cuplu din teama de a nu fi răniți

8 semne ca esti intr-o relatie de cuplu toxica

„Universul nu se învârte în jurul tău!”

Te simți vinovată? Egoistă? Te gândești deja cum să remediezi acest lucru, în caz că i-ai lăsat cu adevărat această impresie? Dar dacă, în realitate, continuarea propoziției ar fi „…ci în jurul meu!”?

Prin asta, un narcisist spune că el are nevoie de atenție și nu suportă să fii tu în centrul conversației. Respectiv, dacă încerci să menționezi nevoi pe care le ai, iar el nu le satisface, va avea grijă să te simți rușinată și chiar vinovată că ai acele nevoi.

Pe scurt, el este singurul important, iar tu nu poți abate conversația sau atenția de la ceea ce contează cu adevărat: el!

 

„Ai probleme legate de încredere”

Nu va recunoaște vreodată că el chiar este o persoană în care nu poți avea încredere, lucru pe care, de altfel, l-a și demonstrat în variate ocazii.

Mai exact, ar trebui să îți asculți instinctul și să o iei la fugă. Cu toate acestea, nu vei proceda astfel, pentru că știe să te manipuleze.

El nu își dorește să pleci pentru că rolul tău este să îl validezi. Îi place să te facă să te îndoiești de tine și chiar să îți pui problema că este ceva în neregulă cu tine. Vei ajunge, treptat, să crezi mai mult ce spune el decât ce face…

 

„Ești geloasă și nesigură”

Se pare că doar tu ai nevoie de securizare afectivă… cel puțin, asta vrea să te convingă. În realitate adoră să vadă cum te lupți pentru a obține atenția lui atunci când flirtează cu altele. Așa se simte sigur pe el și puternic.

Totodată, te va ține sub control cu acest comportament, iar tu vei trăi cu teama de a nu-l pierde. De fapt, știi că nu sunt doar impresii ale tale și că există o bază reală a reacțiilor tale dar, totodată, el îți lasă impresia că i se cuvine orice și că poate avea totul.

Te simți, astfel, chiar norocoasă că te-a ales pe tine… Este o relație toxică în care va avea grijă să te pierzi cu totul.

 

„Este doar o prietenă!”

Foarte probabil, un narcisist va avea pe cineva „pus deoparte” în caz că tu chiar pleci sau că… se plictisește de tine. Are nevoie de cineva care să te înlocuiască pentru că nu suportă singurătatea.

Cum altfel se poate simți valoros decât făcând pe altcineva să se simtă inferior? Vorbim despre un narcisist, totuși…

Iar dacă vei observa prezența acestei persoane în viața lui, va avea grijă să facă totul să pară vina ta: ești geloasă, suspicioasă și încerci să îl controlezi prea mult, îndepărtându-l astfel.

 

„Ești mult prea sensibilă”

Foarte probabil dacă un comportament al lui te rănește, înseamnă că a făcut ceva nepotrivit. Mai mult, fiind vorba despre un narcisist, probabil a fost și cu intenție. Dar îți va reproșa că ești prea sensibilă, iar în felul acesta, tu vei gândi că este ceva în neregulă cu tine.

Te vei simți nesemnificativă în raport cu el. exact ce își dorește! Adoră puterea pe care o simte atunci când profită de bunele tale intenții și, de asemenea, faptul că tu te simți oribil atunci când îți spune ceva care te rănește. Prinde încredere atunci când citește eșecul și dezamăgirea pe chipul tău.

 

O relație cu un narcisist nu este altceva decât un mediu toxic în care te complaci. Pot fi seducători, dar măsura unei bune relații este armonia și gradul tău de mulțumire și fericire.

Chiar dacă nu vei sta să interpretezi mereu ceea ce spune, privește-i acțiunile. Ești fericită alături de el? Iar în caz că nu, acesta este cel mai bun indiciu pentru a părăsi o relație, fie că ești sau nu alături de un narcisist.

Foto: shutterstock.com

 

loading...
Loading...
Comentează și tu
Recomandări
Când și de ce să spui te iubesc
Când și de ce să spui te iubesc

Sigur iubești pe cineva – un el, o ea, familia, prietenii. Dar cât de des le spui ceea ce simți? Îți face și ție bine, dar și lor, în plus relația devine mai puternică. Uite câteva cazuri.

Citeste
Supracompensarea prin muncă: indicii şi cauze
Supracompensarea prin muncă: indicii şi cauze

Muncești mult? Nu simți mari satisfacții, ba chiar oboseala se acumulează, dar parcă tot către muncă revii? Aflăm de la psihoterapeutul Daniela Stanciu ce înseamnă supracompensarea prin muncă și ce se află în spatele ei.

Citeste
Stresată? Anxioasă? Agitată? Iată cum îți regăsești starea de calm
Stresată? Anxioasă? Agitată? Iată cum îți regăsești starea de calm

Echilibrul emoțional pare un lux pe care nu ni-l mai putem permite în ritmul pe care îl impune societatea și pe care majoritatea îl acceptă fără prea multă împotrivire. Avem nevoie de calm mai mult decât oricând, dar cum să ni-l (re)găsim? Iată câteva sfaturi utile.

Citeste
5 reproșuri pe care le auzi de la un narcisist și ce se ascunde în spatele lor
5 reproșuri pe care le auzi de la un narcisist și ce se ascunde în spatele lor

Ai un narcisit în preajmă? Există câteva reproșuri pe care narcisiștii le fac, iar în spatele lor se ascunde un alt mesaj. Iată 5 traduceri ale celor mai frecvente lucruri spuse de aceștia.

Citeste
Mici exerciții de mindfulness
Mici exerciții de mindfulness

Ce faci prima dată când te trezești? Care îți sunt obiceiurile? Primele momente ale zilei sunt cruciale pentru ceea ce urmează și pentru eficiența și liniștea sufletească. Uneori, nu  trebuie decât să fim mai atenți la actele cele mai banale ale cotidianului. Iată câteva exerciții de mindfulness de pus în practică.

Citeste
Cum ne sunt utile emoțiile negative
Cum ne sunt utile emoțiile negative

Încă de mici, suntem învățați că durerea, suferința, neplăcerea sunt de evitat. Ținta noastră a fost și rămâne să alergăm după emoțiile pozitive, care se pare că ar fi cheia fericirii. Dar emoțiile negative ne sunt extrem de utile și necesare. Iată de ce.

Citeste