Now Reading
6 semne ca ai in preajma un narcisist

6 semne ca ai in preajma un narcisist

Revista Psychologies

Narcisistii se considera superiori si au prea putin respect fata de sentimentele altora. In spatele acestei masti sta insa o stima de sine scazuta si vulnerabilitatea la critica. Daca anumite persoane pot da dovada de trasaturi narcisiste in momente de stres sau competitive, un narcisist patologic se manifesta constant printr-unul dintre comportamentele urmatoare.

 

Cel care acapareaza conversatia intrerupand pe toata lumea. In special cand subiectele de conversatie sunt „dupa ce vorbesc eu despre mine va permit sa vorbiti si voi dar tot despre mine”.

Narcisistilor le face placere sa vorbeasca despre propria persoana, preocupari, interese, proiecte, viata personala, ca si cum ar fi cele mai interesante lucruri din lume.

Arata putin interes sau empatie celor din jur, iar daca o alta persoana vorbeste despre sine simt nevoia sa mute discutia inapoi la ei insisi. Pur si simplu le place sa se auda vorbind.

 

Referinte, relatii, pile. Pentru a-si exacerba propria importanta, un narcisist va apela la mentionarea diferitelor relatii importante pe care le are, scolilor de renume pe care le-a urmat, functiilor importante detinute de membri ai familiei sau prieteni, chiar daca acestea, de multe ori, sunt exagerate la randul lor.

 

In lumina reflectoarelor. Revenind la nevoia de a fi cel mai/cea mai important(a), interesant(a), admirat(a) persoana, vor incerca sa domine orice intalnire indiferent de caracterul ei, reamintind constant celor prezenti de ce ideile, propunerile, realizarile lor merita o atentie deosebita.

In multe situatii vor intrerupe alte persoane sau mai neplacut, vor recurge la ofense, judecati sau insulte pentru a da la o parte competitia. Au nevoie sa para influenti si puternici.

 

Charismatici fara finalizare. Intr-o prima etapa astfel de persoane pot parea carismatice producand impresii favorabile, convingandu-i pe altii sa creada in ideile lor si manipulandu-i pentru a obtine ceea ce isi doresc.

Ar putea avea o cariera de succes in vanzari de altfel. Totusi, le lipseste consistenta. Ideile lor grandioase se dovedesc a fi promisiuni incalcate, asteptari nesatisfacute, deadline-uri ratate si rateuri majore.

Vor incerca fie sa caute alti vinovati fie, cei isteti, vor juca rolul „a gresi este uman” si isi vor declara „lectia invatata” cu scopul de a te putea manipula cu o proxima ocazie cand va veni cu o idee asemanatoare.

 

Tendinte pasiv agresive. O astfel de persoana va apela la barfe, sarcasm, glume ostile mascate prin „ei, glumeam”, victimizare, procrastinare, excludere profesionala sau sociala, sabotare a celorlalti sau slabiciune deliberata cu scopul de a obtine favoruri sau compasiune.

Scopul acestui scenariu este de a iesi basma curata din orice situatie pe care o creeaza si de a se pune intr-o lumina favorabila denigrandu-i pe altii.

 

Emotii negative toxice. Unul dintre mecanismele prin care un astfel de personaj ramane in control este insuflarea unor sentimente de nesiguranta si dezechilibru celor din jur.

Devin nervosi si deranjati de cel mai mic semn de ignorare sau neatentie din partea altcuiva si fac adevarate scene cand nu esti de acord cu viziunea lor sau ii confrunti.

Unii dintre ei devin abuzivi emotional, intrucat nu isi pot flata egoul fragil decat facandu-te pe tine sa te simti inferior lor.

 

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top