Now Reading
7 mituri despre minciuna

7 mituri despre minciuna

Revista Psychologies

Studiile arata ca multi adulti nu cunosc o definitie clara a inselatoriei. Microexpresiile, limbajul corporal, non-verbal, sunt indiciile care ne pot da de gol indiferent de ce verbalizam. Ce trebuie sa stim despre minciuna.

 

Mitul #1 – Toata lumea minte

Nu este adevarat. Cel putin, nu cand vine vorba despre minciuni grave care pot duce la incheierea relatiilor, a contractului de munca sau pierderea libertatii.

Vorbim despre acele minciuni urmarite atat de politie cat si despre sotiile nesigure. Sunt genul de minciuni care tin de „oamenii rai” sau, de ce nu, politicieni.

 

Mitul #2 – Nimeni nu minte

Cu totii spunem minciuni minore. Trasaturi care genereaza astfel de minciuni sunt politetea, amabilitatea, compasiunea.

Surse pozitive genereaza minciuni de dimensiuni mici, menite sa pastreze o atmosfera amiabila. Complimentele sunt cel mai frecvent utilizate. Si evident, in anumite situatii, nimeni nu isi doreste vreun adevar spus direct.

 

Mitul #3 – Femeile identifica minciunile mai bine decat barbatii

Eronat. Cei mai multi dintre noi sunt total nepriceputi in identificarea minciunilor tocmai din cauza relationarii cu persoana in cauza.

Pentru ca toti vrem sa credem persoana in care avem incredere. Adevarurile sunt dureroase, motiv pentru care de multe ori ne mintim singuri si acceptam ceea ce ni se spune. Sau esti nerabdatoare sa afli ca te inseala?

 

Mitul #4 – Psihopatii sunt cei mai buni mincinosi

In realitate nu sunt mai abili decat alte persoane, dar pot fi suficient de sarmanti incat sa vrem sa ii credem.

Si ii credem. Sau nu stim ca sunt psihopati, e si asta o varianta.

 

Mitul #5 – Persoana care minte nu te priveste in ochi

Gresit, din nou. Din contra, o persoana care minte iti va sustine privirea din dorinta de a-ti controla reactiile si a urmari efectul minciunii pentru a putea corecta unde este nevoie.

Orice conversatie normala are momente de intalnire a privirilor asa cum are momente in care privirea interlocutorului pur si simplu rataceste in adunarea ideilor sau concentrarea pe mesaj.

 

Mitul #6 – Exista indicatori precisi ai minciunii

Numai Pinocchio prezenta asa ceva, in cazul oamenilor obisnuiti, modurile de manifestare si expresie variaza atat de mult incat nu se pot identifica cu granite clare anumite tipare ale minciunii.

Chiar si poligraful care este un instrument destul de precis, poate da rezultate inselatoare cand persoana analizata este sub imperiul emotiilor puternice.

Teama de a nu fi crezut poate da aceleasi reactii cu teama de a nu fi prins cu minciuna.

 

Mitul #7 – Nu poti identifica minciunile dupa comportamentul unui om

Din contra, studierea comportamentului si a microexpresiior este tocmai cea care face posibila identificarea unor inadvertente.

Poate nu identifici adevarul, dar poti vedea ca „ceva nu este in regula”. De exemplu o vaga miscare a capului in sens de „nu” atunci cand spune „da”.

 

Foto: Hepta

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top