Now Reading
Cateva moduri de a te detesta

Cateva moduri de a te detesta

Revista Psychologies

complexe, stima de sine

Tinerete, frumusete, control, performanta − iata cateva dintre noile constrangeri. Pentru a intelege de ce exigentele sociale cantaresc atat de greu pentru stima de sine, urmareste aceasta analiza.

In alte timpuri, sa nu ai tenul foarte alb sau parul roscat ar fi putut sa te complexeze. Astazi, atat femeile, cat si barbatii merg la solar, iar orice culoare este posibila datorita miracolului vopsitului. Dar, intr-o socie­tate in care regulile sunt intens mediatizate, foarte multe persoane sunt afectate de neputinta de a se conforma noilor idealuri. Complexele evolueaza urmand e­po­ci­le si dictatele ce le corespund. Care sunt, deci, noile timiditati, noile motive de a-ti fi rusine?

Complexul Photoshop

„Daca eram mai slaba, totul ar fi fost mult mai bine!“, spune o fata de 28 de ani, 1,65 m si 56 kg. Ea a reusit sa se convinga ca problemele ei din cuplu si de la serviciu nu au alta sursa decat rotunjimea abdomenului ei. Intr-o societate lipofoba, gre­utatea a devenit „etalonul de aur“ al pu­terii noastre de seductie si al gradului de fericire.

Daca, altadata, frumusetea era un ideal, ea a devenit, in ziua de azi, o obsesie, ca sa nu zicem chiar o obligatie. Nici nu mai contabilizam numarul victimelor „complexului Photoshop“ aplicatia cu ajutorul careia se retuseaza fotografii si se cre­eaza perfectiunea modelelor de vis ca­re umplu paginile revistelor.

Barbatii se confrunta si ei cu dictatura corpului perfect. „Nu mai ai de ales“, martu­riseste B., 30 de ani, „ai «muschi», sau nu esti nimic!“. Psihologii numesc acest fe­no­men „complexul lui Adonis“. Si, daca suferi ca nu te poti incadra in normele impuse, este pentru ca azi controlul imaginii a devenit un insemn al fortei si al puterii.

Tirania aparentei este, oare, adevarata a­li­e­na­re a epocii noastre? Sunt multe femei care isi fac de nenumarate ori operatii la sa­ni. Maresc, apoi maresc mai mult, dupa care micsoreaza si maresc iar. Ceea ce explica faptul ca unele paciente nu sunt cu adevarat mai fericite du­pa o operatie estetica: au tratat sim­ptomul, nu si cauza problemei lor.

Complexul imbatranirii

„M-am surprins fiind agresiv cu un tanar care tocmai se angajase in departamentul meu“, po­ves­teste Cristi, analist financiar. „Are 26 de ani, este competent, energic si se descurca foarte bine. Pentru mine, la 52 de ani, sa vad acest lu­cru a fost insuportabil.“ Atunci cand experienta profesionala este denigrata, trecerea timpului este si mai cruda. Din pacate, uneori, batranetea este o crima pedepsita cu excluderea din sistem.

Societatea „tinerimii“ te trimite direct in sfera infantilismului si a iresponsabilitatii.

„Complexul Peter Pan“, care atin­ge mai mult barbatii, este o conse­cin­ta directa a acestui im­perativ imposibil: „a ramane tanar“. In spatele comportamentului infantil, se ascunde teama de a imbatrani si de a-i pierde, sub o forma sau alta, pe cei pe care ii iubesti. Iar, daca grupul „Peter Pan“-ilor nu inceteaza sa creasca, asta se datoreaza si faptului ca sunt din ce in ce mai multi cei care se confrunta cu un ego distrus.

In ziua de azi, femeile ne cer sa fim performanti in toate domeniile – job, familie, sex, sa ne dezvoltam partea sensibila, dar mai ales sa ramanem masculini“, spune Alex, 35 de ani. „Nu te mai rega­sesti si ti-e tema ca nu vei mai satisface niciodata exigen­tele femeilor“.

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top