Now Reading
Ce ascunde mania contrazicerii

Ce ascunde mania contrazicerii

Revista Psychologies

De la “fetita care l-a luat pe nu in brate” pana la “Gica contra”, mania contrazicerii a devenit un fel de-a fi des intalnit in societate, extrem de enervant pentru cei care tin la opiniile lor. Uite cine e predispus la un astfel de comportament.

 

 

Cu totii cunoastem macar un om, la serviciu, in familie sau intre prieteni, care adora sa se contrazica, chiar si atunci cand este clar dovedit ca nu are dreptate.

In situatia in care esti chiar tu una dintre aceste persoane si constientizezi efectul pe care il are atitudinea ta asupra celor din jur, este momentul sa incerci sa iti analizezi singura comportamentul si emotiile, sa-ti intelegi mai bine tiparele dupa care functionezi la nivel psihic si comportamental.

Ti-ai dezvoltat de-a lungul vietii propria ta personalitate, din interactiunea factorilor genetici, biologici si de mediu, meniti sa te ajute sa te adaptezi matur si armonios vietii de zi cu zi, si sa dezvolti relatii stabile si durabile. Numai ca, anumite experiente cu impact emotional puternic ajung sa determine ceea ce oamenii de stiinta numesc tulburari de personalitate.

Astfel, abilitatea de a te comporta adecvat intr-o societate si intr-o relatie este considerabil diminuata. “Aceste tipare sunt atat de inflexibile incat, pana la urma, duc la sabotarea si deteriorarea relatiei”, spunea W. Brad Johnson.

 

Mania contrazicerii si tipul de personalitate

Narcisistul. Are o nevoie constanta de admiratie si este de foarte multe ori imposibil sa inteleaga perceptia unei alte persoane asupra unui subiect, deoarece este incapabil de empatie. Acest individ va face tot posibilul sa demonstreze ca el are dreptate, ca este mai inteligent, mai informat, mai bun, in orice situatie.

Pasiv-agresivul. Are deseori stari de furie, resentimente, inversunare si critica asupra figurilor autoritare, momente in care se plange ca nu este inteles si trist. Da dovada de agresivitate indirecta, cu scopul de a primi din jurul sau confirmari.

El ar vrea sa auda: “Ai dreptate! Iti inteleg furia, tristetea, dezgustul”. Are o atitudine negativa asupra vietii in general, nu vrea sa fie contrazis cu afirmatii: “Viata poate fi frumoasa” sau “nu ai motive asa mari de nefericire”.

Obsesiv-compulsivul. Este rigid si acorda o atentie exagerata detaliilor si regulilor. De foarte multe ori nu este capabil sa inteleaga alt punct de vedere sau alt mod de rezolvare a situatiilor. Aceasta persoana este excesiv de incapatanata, mai ales cand este vorba de propriile norme de moralitate si etica, fiind obsedat de control asupra vietii si persoanelor din jurul sau.

De multe ori ajunge sa fie exagerat de critic cu angajatii sau partenerul de viata, sa impuna reguli inflexibile, din dorinta de a detine controlul.

 

 

De Cristina Nicolae, psiholog, 0755698936

 

Citeste si: 

Pasi pentru a-ti construi un nou tipar mental

Ce ascunde nevoia (exagerata) de atentie

 

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top