Now Reading
Cineva drag ție are o dependență de alcool, droguri, jocuri de noroc? Semne dacă tu ești o persoană codependentă

Cineva drag ție are o dependență de alcool, droguri, jocuri de noroc? Semne dacă tu ești o persoană codependentă

Avatar photo

Un fenomen mai puţin cunoscut e codependența. Ce este ea? Exprimată simplu, e patologia ajutorului, excesul de empatie, ajutorul care maschează nevoia de control. Iată care sunt caracteristicile sale. Fiţi atenţi la sacrificiul de sine, el nu este deloc un semn bun!

 

Codependenţa este un stil disfuncţional de relaţie în care o persoană o ajută pe alta, e o patologie a ajutorului. De obicei, termenul e folosit în legătură cu adicţia la droguri, la jocuri de noroc, în relaţie cu sănătatea mintală precară, imaturitatea şi iresponsabilitatea, lipsa de reuşită socială.

Citește și:

Cum se tratează codependența și dependența de alcool, jocuri de noroc și canabis

Marijuana, tutun, alcool… cum ne afectează dependențele

Putem vorbi adesea de tulburare de personalitate codependentă la cei implicaţi în acea situaţie.

În cea mai largă definiţie, codependent e cineva care nu poate să funcţioneze autonom şi care gândeşte şi acţionează în jurul altei persoane, proces sau substanţă.

În această accepţiune a definiţiei, oamenii care sunt dependenţi de o substanţă, de un drog, de jocuri de noroc sau de… sex, sunt consideraţi codependenţi.

În accepţiunea mai restrânsă a definiţiei, e vorba de o persoană care e dependentă de ceva, iar codependentul îşi organizează viaţa în jurul dependentului de care are grijă sau de care depinde financiar, etc.

Codependenţa nu se referă la orice comportament de îngrijire, ci numai la acele comportamente care sunt excesive şi nesănătoase.

Una dintre delimitări este cea dintre empatia sănătoasă, grijă, şi cea dintre acţiunile compulsive ale codependentului. Codependentul nu e conştient de nevoile sale, de ceea ce sacrifică la propria persoană.

Unii psihologi spun că această codependenţă este sinonimă cu hiperresponsabilizarea, înţeleasă drept o datorie, un sacrificiu de sine, un impuls care trece în patologic.

Pentru că responsabilitatea faţă de alţii trebuie să fie alături de responsabilitatea faţă de sine! Codependenţa este boala pierderii sinelui.

Relaţiile de acest tip sunt marcate de probleme de intimitate, de control (grija faţă de dependent e o formă de control a acestuia), de negare a problemelor, de încălcare a limitelor personale.

Deseori, prin grija excesivă, codependentul îi favorizează celui dependent comportamentul adictiv. Dacă ai grijă până la sacrificiu de un alcoolic, de un bolnav psihic etc., de fapt, până la un punct, tu favorizezi boala respectivului.

Prin codependenţă, o mamă prea grijulie îşi satisface propria nevoie de a aparţine, de a fi utilă. Codependenţa poate apărea în familie, în mediul de lucru, în prietenie, în cuplu, etc.

Simptomele relaţiilor de codependenţă

  1. Relaţii intense şi instabile;
  2. Incapacitate de a tolera singurătatea, dar şi o dorinţă puternică de a fi singur;
  3. Sentimente cronice de plictis şi vid emoțional;
  4. Subordonarea propriilor nevoi nevoilor celui slab şi dependent;
  5. Dorinţă de acceptare şi afecţiune excesivă
  6. Perfecţionism;
  7. Dorinţă de control al celui dependent, manifestată prin grijă;
  8. Conflicte, lipsă de încredere, lipsă de stimă de sine la ambii parteneri ai relaţiei disfuncţionale.

Foto: Shutterstock

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top