Credinte si pareri: noi versus ceilalti

Probabil ca ne-am confruntat cu totii, la un moment dat al vietii noastre, cu sentimentul ca ne dorim ceva sau vrem sa actionam intr-o anumita directie, iar ceilalti cred ca e gresit sau sustin contrariul a ce ni se pare noua ca e bine. Iata cum putem gestiona lista de credinte si pareri proprii, precum si perspectiva celorlalti.

 

Credinte si pareri

Ruptura “ce cred eu ca e important pentru mine” versus “ce cred ceilalti” se produce cand ne dam seama, la un moment dat, ca poate am trait mai mult ce si-au dorit si ce au visat altii pentru noi, nu ceea ce ne-am dorit noi insine.

Deseori, ne formam anumite pareri despre ce e bine si ce e corect prin prisma a ce ni se spune inca din copilarie. De aceea, tindem sa ripostam cand observam un comportament diferit de credintele noastre, spunand “nu mi se pare normal” sau “e frumos sa…”.

E clar atunci ca exista o diferenta evidenta intre ce credem, unde ne situam noi si locul din care privesc ceilalti.

Mai mult, e posibil ca uneori sa incercam sa ne cream o imagine in concordanta cu ce vedem ca apreciaza ceilalti, imagine care nu e aliniata cu realitatea noastra interioara si cu modul in care suntem, de fapt.

Ca atare, cum putem sa ne impacam cu ce cred ceilalti? Cum sa nu ne lasam atrasi in negativitate, frustrare, dezamagire si credinta ca totul este impotriva noastra? Iata cateva modalitati.

 

Comunica-le celorlalti pozitia ta

Pentru a fi autentic cu tine si cu ceilalti, primul pas este sa comunici. Adica, sa pui la comun ce crezi si ce simti. Pentru ca ceilalti sa ne inteleaga, e nevoie sa punem lucrurile pe masa si sa spunem ce este important pentru noi.

Atentie, insa: modul in care comunicam este la fel de important. Este necesar sa ne exprimam parerile si credintele in mod ecologic, fara a ataca, ofensa sau judeca pozitia celorlalti.

Nu este o abordare tip “eu am dreptate, tu nu ai”, ci un moment in care vorbim despre noi afirmand ce este important pentru noi.

 

Negociaza-ti nevoile cu ceilalti

In stransa legatura cu necesitatea de a le face cunoscute altora parerile si credintele noastre este si atingerea unui acord care sa respecte nevoile noastre, dar sa nu le incalce pe ale celorlalti.

Atunci cand nu comunicam, apare revolta celorlalti. Clarificarea anumitor situatii ne ajuta ca unele decizii sa fie primite mai usor de catre cei din jur.

De exemplu, pentru cineva care isi doreste sa petreaca mai mult timp cu familia, dar are un program de munca extrem de incarcat, ce presupune ore in plus la birou, comunicarea acestei nevoi partenerilor, colegilor sau conducerii, este necesara.

Indiferent de natura urgentelor familiale, viata personala nu trebuie dezbatuta. In schimb, putem explica nevoia ca pentru o perioada sa ne schimbam programul de munca, eventual compensand in alte moduri.

De exemplu, putem pleca mai devreme de la birou, dar putem deasemenea sa venim mai devreme sau lucra de acasa.

Aducand celorlalti la cunostinta motivele unui anumit comportament, anuntandu-i in prealabil, evitam eventualele evaluari negative.

 

Tine-te de obiceiurile nou deprinse

Dupa ce am internalizat noile atitudini, e important sa le si mentinem pana le transformam in obiceiuri si intr-un mod de a ne uita la lucruri, in general. Rutina e cel mai mare inamic al schimbarii.

Vechile procese ne pot trage inapoi foarte usor, daca nu ne propunem sa facem regulat exercitii cu noi insine si sa aplicam in continuare, cu perseverenta, ceea ce am deprins.

In esenta, toti oamenii sunt buni. Daca apar diferente intre ce simtim noi si ce cred ceilalti, asta se intampla, in general, din necunoastere. Daca ii punem pe ceilalti in tema, ei au o capacitate mare de toleranta si acceptare.

In plus, chiar daca ne surprindem intr-un dezacord care ni se pare ireconciliabil cu ceilalti, vom vedea ca lucrurile devin mai usoare atunci cand suntem in echilibru cu noi insine, cand stim cine suntem si care este directia pe care vrem sa o urmam.

 

De Lilia Dicu, Daring Executive Coach

www.liliadicu.ro

lilia@liliadicu.ro

Foto: 123rf.com

Loading...
Comentează și tu
Recomandări
Cum ne putem îmbunătăți imaginea corporală
Cum ne putem îmbunătăți imaginea corporală

Să îmbunătățim imaginea corporală nu înseamnă să ajustăm aspectul fizic, ci să îmbunătățim modul în care gândim despre înfățișarea noastră. Iată cum putem face acest lucru.

Citeste
Ce mesaj transmiți când ești prea entuziasmată
Ce mesaj transmiți când ești prea entuziasmată

E bine să ai o atitudine pozitivă, să fii volubilă și optimistă, dar când ești prea entuziasmată și acționezi în consecință transmiți un mesaj greșit…

Citeste
Ambivalența: Cum apare în copilărie și ne influențează toată viața
Ambivalența: Cum apare în copilărie și ne influențează toată viața

Ambivalența este dezvoltată în copilărie, odată cu trecerea de la împărțirea lumii exclusiv în bine și rău. Cât de greu este de menținut și cât de fragilă, aflăm în cele ce urmează.

Citeste
Credinte si pareri: noi versus ceilalti
Credinte si pareri: noi versus ceilalti

Probabil ca ne-am confruntat cu totii, la un moment dat al vietii noastre, cu sentimentul ca ne dorim ceva sau vrem sa actionam intr-o anumita directie, iar ceilalti cred ca e gresit sau sustin contrariul a ce ni se pare noua ca e bine. Iata cum putem gestiona lista de credinte si pareri proprii, precum si perspectiva celorlalti:

Citeste
Cum să gestionezi mai bine stresul din perioada examenelor
Cum să gestionezi mai bine stresul din perioada examenelor

Teste, verificări, examinări, probe de control, concursuri, sesiune de lucrări, audiții, campionate, câte și mai câte denumiri formale și înfricoșătoare pentru o împrejurare în care ni se testează cunoștințele. Uneori, o poziționare corectă, ne ajută să gestionăm eficient stresul din perioada examenelor.

Citeste
Cum poți rămâne activ după pensionare
Cum poți rămâne activ după pensionare

După pensionare, mai curând sau mai târziu, mulți dintre noi simt șocul provocat de lipsa unei activități care ne guverna programul. Pentru a nu apărea frustrări și a combate sentimentul de inutilitate, iată ce putem face.

Citeste