Credinte si pareri: noi versus ceilalti

Probabil ca ne-am confruntat cu totii, la un moment dat al vietii noastre, cu sentimentul ca ne dorim ceva sau vrem sa actionam intr-o anumita directie, iar ceilalti cred ca e gresit sau sustin contrariul a ce ni se pare noua ca e bine. Iata cum putem gestiona lista de credinte si pareri proprii, precum si perspectiva celorlalti.

 

Credinte si pareri

Ruptura “ce cred eu ca e important pentru mine” versus “ce cred ceilalti” se produce cand ne dam seama, la un moment dat, ca poate am trait mai mult ce si-au dorit si ce au visat altii pentru noi, nu ceea ce ne-am dorit noi insine.

Deseori, ne formam anumite pareri despre ce e bine si ce e corect prin prisma a ce ni se spune inca din copilarie. De aceea, tindem sa ripostam cand observam un comportament diferit de credintele noastre, spunand “nu mi se pare normal” sau “e frumos sa…”.

E clar atunci ca exista o diferenta evidenta intre ce credem, unde ne situam noi si locul din care privesc ceilalti.

Mai mult, e posibil ca uneori sa incercam sa ne cream o imagine in concordanta cu ce vedem ca apreciaza ceilalti, imagine care nu e aliniata cu realitatea noastra interioara si cu modul in care suntem, de fapt.

Ca atare, cum putem sa ne impacam cu ce cred ceilalti? Cum sa nu ne lasam atrasi in negativitate, frustrare, dezamagire si credinta ca totul este impotriva noastra? Iata cateva modalitati.

 

Comunica-le celorlalti pozitia ta

Pentru a fi autentic cu tine si cu ceilalti, primul pas este sa comunici. Adica, sa pui la comun ce crezi si ce simti. Pentru ca ceilalti sa ne inteleaga, e nevoie sa punem lucrurile pe masa si sa spunem ce este important pentru noi.

Atentie, insa: modul in care comunicam este la fel de important. Este necesar sa ne exprimam parerile si credintele in mod ecologic, fara a ataca, ofensa sau judeca pozitia celorlalti.

Nu este o abordare tip “eu am dreptate, tu nu ai”, ci un moment in care vorbim despre noi afirmand ce este important pentru noi.

 

Negociaza-ti nevoile cu ceilalti

In stransa legatura cu necesitatea de a le face cunoscute altora parerile si credintele noastre este si atingerea unui acord care sa respecte nevoile noastre, dar sa nu le incalce pe ale celorlalti.

Atunci cand nu comunicam, apare revolta celorlalti. Clarificarea anumitor situatii ne ajuta ca unele decizii sa fie primite mai usor de catre cei din jur.

De exemplu, pentru cineva care isi doreste sa petreaca mai mult timp cu familia, dar are un program de munca extrem de incarcat, ce presupune ore in plus la birou, comunicarea acestei nevoi partenerilor, colegilor sau conducerii, este necesara.

Indiferent de natura urgentelor familiale, viata personala nu trebuie dezbatuta. In schimb, putem explica nevoia ca pentru o perioada sa ne schimbam programul de munca, eventual compensand in alte moduri.

De exemplu, putem pleca mai devreme de la birou, dar putem deasemenea sa venim mai devreme sau lucra de acasa.

Aducand celorlalti la cunostinta motivele unui anumit comportament, anuntandu-i in prealabil, evitam eventualele evaluari negative.

 

Tine-te de obiceiurile nou deprinse

Dupa ce am internalizat noile atitudini, e important sa le si mentinem pana le transformam in obiceiuri si intr-un mod de a ne uita la lucruri, in general. Rutina e cel mai mare inamic al schimbarii.

Vechile procese ne pot trage inapoi foarte usor, daca nu ne propunem sa facem regulat exercitii cu noi insine si sa aplicam in continuare, cu perseverenta, ceea ce am deprins.

In esenta, toti oamenii sunt buni. Daca apar diferente intre ce simtim noi si ce cred ceilalti, asta se intampla, in general, din necunoastere. Daca ii punem pe ceilalti in tema, ei au o capacitate mare de toleranta si acceptare.

In plus, chiar daca ne surprindem intr-un dezacord care ni se pare ireconciliabil cu ceilalti, vom vedea ca lucrurile devin mai usoare atunci cand suntem in echilibru cu noi insine, cand stim cine suntem si care este directia pe care vrem sa o urmam.

 

De Lilia Dicu, Daring Executive Coach

www.liliadicu.ro

lilia@liliadicu.ro

Foto: 123rf.com

loading...
Loading...
Comentează și tu
Recomandări
4 moduri eficiente de a scăpa de anxietate
4 moduri eficiente de a scăpa de anxietate

Este firesc să vrem să ne îmbunătățim calitatea vieții, iar în acest sens, putem învăța să de diminuăm stările de anxietate. Iată câteva sfaturi.

Citeste
5 emoții toxice și cum să ne debarasăm de ele
5 emoții toxice și cum să ne debarasăm de ele

Cu toții simțim emoții toxice și deseori acestea au un tipar pe care îl putem identifica. Iată ce putem face pentru a ne debarasa de ele.

Citeste
Cum ne afectează la maturitate traumele din copilărie
Cum ne afectează la maturitate traumele din copilărie

Traumele din copilărie ne ghidează deseori viața adultă mai mult decât suntem în stare să recunoaștem. Rănile nevindecate și suferințele îngropate pot fi reale piedici în calea atingerii potențialului nostru real. Pentru că, în interior, vom purta mereu un copil vulnerabil, trist, neîncrezător. Psihologul Andra Zaharia ne spune cum să depășim o copilărie tristă și cum să alegem corect drumul spre vindecare.

Citeste
De ce insistăm să păstrăm aparențele și cât de rău ne face asta
De ce insistăm să păstrăm aparențele și cât de rău ne face asta

Unii oameni țin mortiș să păstreze aparențele, chiar dacă asta riscă să le afecteze foarte serios viața. Nu își conștientizează problemele sau le bagă sub preș… Cum ajungem aici și ce e de făcut?

Citeste
Vrei să-ți îmbunătățești stima de sine? Iată ce să faci
Vrei să-ți îmbunătățești stima de sine? Iată ce să faci

Cu toții ar trebui să ne creștem stima de sine pentru că o atitudine corectă ne ajută să obținem mai ușor ceea ce ne dorim și să fim în armonie cu noi înșine. Iată ce putem face.

Citeste
3 simptome de ADHD care îți creează probleme
3 simptome de ADHD care îți creează probleme

Mulți dintre noi nu știm că avem ADHD, gândindu-ne că așa suntem noi, mai agitați. Iată câteva simptome ale acestei tulburări pe care le putem identifica la noi sau cei apropiați.

Citeste