Cum învăţăm să ne acceptăm vulnerabilităţile

Datorită temerilor, ne-am obișnuit să ne ascundem vulnerabilitățile. Iată de ce este important să le acceptăm noi înșine, în primul rând.

Citește și:

Învață să spui NU! Cum să ai un comportament asertiv

5 sentimente care ne sabotează

În zilele noastre, când competitivitatea este importantă, se întâmplă să manifestăm tendinţa de a ne ascunde sau nega vulnerabilităţile, ceea ce poate deveni însă împovărător sau chiar chinuitor pentru noi.

Putem observa acest lucru dacă ne luăm un răgaz şi facem o listă cu costurile şi beneficiile generate de ascunderea sau negarea vulnerabilităţilor.

În acelaşi timp, realizând aceasta analiză vom fi mai motivate să avem acţiuni constante în direcţia acceptării noastre ca întreg!

A-ţi accepta vulnerabilităţile înseamnă să recunoşti firescul, naturalul, să admiţi că eşti o fiinţă umană, cu părţi luminoase şi cu părţi mai întunecate.

Acest lucru poate fi ilustrat sugestiv pornind de la ceea ce spune Lucian Blaga: “Un personaj alcătuit numai din lumini, fără umbre, nu are plasticitate, nu e viu. În viaţă e ca şi în desen.”

Pentru a identifica umbrele noastre, e util să ne aplecăm cu atenţie asupra acelor aspecte care nu ne plac la persoanele din jurul nostru.

Deşi la prima vedere poate părea neverosimil, am putea observa că acele aspecte ne aparţin şi nouă într-o măsură mai mare sau mai mică, într-o formă similară sau poate deghizată, manifestându-se în aceeaşi arie a vieţii sau într-o cu totul altă zonă!

De exemplu, mă supără foarte tare agresivitatea şefului meu, care ţipă la mine şi mă jigneşte. În acelaşi timp, îmi manifest şi eu agresivitatea într-o manieră pasivă, nerespectând termenele limită, prezentând „n” justificări pentru faptul că nu mi-am îndeplinit o anumită sarcină etc.

Pe măsură ce conştientizezi şi accepţi cu seninătate aceste umbre, faci paşi către creşterea ta personală!

Învăţăm să ne acceptăm vulnerabilităţile renunţând la perfecţionism. E firesc să ne dorim să facem lucrurile mai bine, să ne realizăm potenţialul deplin.

E foarte important însă să facem diferenţa între excelenţă şi perfecţionism! Şi, într-o manieră foarte concisă, am puteam spune că excelenţa presupune entuziasm, bucurie şi curajul de a fi vulnerabil.

În spatele perfecţionismului stă teama de greşeală, şi căutarea neîncetată a succesului, fără “a-ţi permite luxul” de a te bucura de ceea ce ai realizat.

Perfecţionismul emoţional presupune dorinţa foarte puternică de a-ţi controla emoţiile, Dar oare o persoană puternică este aceea care caută neîncetat să deţină controlul, să pară perfectă sau este aceea care este autentică şi are curajul de a-şi accepta vulnerabilitatea?

Excelenţa în plan emoţional înseamnă să-ţi accepţi şi emoţiile negative, să le observi cu atenţie şi să vezi care este semnalul de alarmă tras de acestea. Şi presupune o bună gestionare a emoţiilor, fără teama de a fi vulnerabilă şi de a împărtăşi cu ceilalţi ceea ce simţi.

E important să observăm şi gândurile noastre, pentru că dacă acestea sunt disfuncţionale, de tipul “Dacă sunt vulnerabilă, nu merit sa fiu iubită.”, “Trebuie să-mi controlez emoţiile, să fiu o persoană puternică”, “Trebuie neapărat să fiu perfectă.”, atunci pot apărea emoţii intense precum furia şi vinovăţia.

Cu exerciţiu şi perseverenţă, putem înlocui aceste gânduri cu unele funcţionale. În felul acesta, ne putem permite să fim imperfecte şi vulnerabile şi în acelaşi timp să ne bucurăm de lucrurile frumoase din viaţa noastră!

 

De Daniela Stanciu, psihoterapeut cognitiv-comportamental, competenţe în terapia sistemică: cuplu, copil, familie

Tel.: 0745.089.985

office@aventuradezvoltarii.com

www.aventuradezvoltarii.com

Foto: shutterstock.com

loading...
Loading...
Comentează și tu
Recomandări
Nu ți-ai găsit iubirea? Nu cauți unde trebuie
Nu ți-ai găsit iubirea? Nu cauți unde trebuie

Ești dezamăgită că nu ți-ai găsit iubirea? Pari să alegi doar parteneri nepotriviți? Simți că ai ghinion sau îți spui că nu meriți mai mult? Cu certitudine, nu ai căutat unde trebuie.

Citeste
Cum să-ți faci singură viața mai frumoasă
Cum să-ți faci singură viața mai frumoasă

Numai de tine depinde să-ți faci viața mai frumoasă. Nu lăsa lucrurile la voia întâmplării, nu aștepta să îți ofere cineva fericire și ocupă-te mai mult de tine. Ce ai de făcut.

Citeste
Ce tip de inteligență ne putem spori în avantajul nostru și al celor din jur
Ce tip de inteligență ne putem spori în avantajul nostru și al celor din jur

Atunci când vorbim despre dezvoltarea inteligenței, ne orientăm către memorie, atenție, etc. Respectiv, către inteligența măsurabilă prin teste. Dar pierdem din vedere că ne putem dezvolta și un alt tip de inteligență. Iată care.

Citeste
Cum învăţăm să ne acceptăm vulnerabilităţile
Cum învăţăm să ne acceptăm vulnerabilităţile

Datorită temerilor, ne-am obișnuit să ne ascundem vulnerabilitățile. Iată de ce este important să le acceptăm noi înșine, în primul rând.

Citeste
Atragi ceea ce gândești, deci fă-o cum trebuie
Atragi ceea ce gândești, deci fă-o cum trebuie

Se tot spune că atragi ceea ce gândești, dar parcă nu ne convinge. Asta pentru că ni se pare dificil să… gândim altfel sau să acceptăm că o facem greșit. Dar putem corecta. Iată cum.

Citeste
Ce este egoismul bun?
Ce este egoismul bun?

Egoismul este uneori o etichetă pe care le-o lipim pe frunte celor din jur sau o acuză care ni se aduce nouă. Dar să fii egoist este chiar indicat! Psihoterapeutul Rodica Mateian ne spune ce este egoismul bun și, mai ales, în ce doză.

Citeste