Now Reading
Cum invatam sa ne iubim

Cum invatam sa ne iubim

Revista Psychologies

Cum invatam  sa ne iubim
Viata o simtim intai de toate cu ajutorul propriului corp. Rela­tiile cu el sunt di­fe­rite: dragoste, respin­gere, accepta­re… Din ce sunt fa­cute legaturile dintre mine si invelisul meu trupesc? Abordarea relatiei mele cu pro­priul meu corp este deseori dure­roasa, mereu complexa.

In fiecare dimineata, oglinda este interlocutorul nostru. Dupa o noapte nedormita, devine nemiloasa: „Cearcanele, grasimea, ridurile astea, nasul asta… Oribil!“. O privire critica ne reduce brusc corpul la o bucata de carne fara de se­duc­tie. Un simplu suras, apoi, ne reda farmecul. Relatiile cu imaginea de sine sunt marcate de nesiguran­ta.

Dar ce este imaginea de sine? Ne spune psihoterapeutul Dora Chelemen: „Imaginea de sine apare ca o expresie a modului in care noi ne vedem pe noi insine: cum a­ra­tam, cum gan­dim, cum simtim, cum inte­rac­ti­o­­nam, ce rol ne atribu­im in relatii. Imaginea de sine este cea care asigura coeziunea personalitatii noastre si este in autoevaluare continua. Imagi­nea de sine este con­taminata de dorinte si de modul in care ne e­valueaza cei din jurul nostru“.

Imaginea de sine, intre realitate si inchipuire

Imaginea despre noi nu are prea des legatura cu realitatea. Desi e slab, anorexicul se vede enorm. Si cel caruia ii e frica de un defect fizic isi des­copera, in fiecare clipa, o noua anomalie, pe care numai el o vede. Teoretic, trebuie sa stim care ne e i­ma­ginea publica si sa punem in re­latie ceea ce se crede despre noi si ceea ce stim ca suntem.

Dora Chelemen precizeaza: „Putem vorbi de do­ua tipuri de complexe legate de corp: cele cauzate de o diformitate reala (malformatie din nas­tere, dupa un accident etc.) si com­plexe create de o distorsiune a i­ma­ginii corporale (persoana este normala din punct de vedere fizic, dar ea considera ca are un defect). Terapia este diferita pentru cele do­ua tipuri de complexe.

Pentru diformitatile reale, terapia urmareste ac­ceptarea propriului corp, dezvoltarea increderii in sine si regasirea si descoperirea a noi resurse, pe care le avem in interiorul nostru, cu totii. Pentru distorsiunea imaginii corporale se ca­uta puncte de legatura intre realitate si felul cum ne percepem. Se aplica tes­­tarea nivelului de adevar al gandurilor, care, de cele mai multe ori, sunt irationale, si in­lo­cuirea lor cu u­ne­le corespunza­toare realitatii“.

Eu si ceilalti

„Imaginea publica este o suma de roluri pe care ni le asumam in relatie cu ceilalti“, explica psihologul Dora Che­lemen. Cu cat imaginea de sine este mai buna, cu atat consideram ca detinem ce-i mai bun din ceea ce ve­dem la ceilalti. In schimb, „cand imaginea de sine nu este buna, discrepanta fata de imaginea publica este mare. Suntem u­nici, si aceste diferen­te dintre imaginea de sine si cea publi­ca au la baza fap­tul ca fiecare are propriile reprezentari despre el si despre lume. De aici rezulta diferente care duc la con­flict“, continua psihologul.

Mass-media ne influenteaza

De unde apare aceasta ispita a propriei examinari nemiloase, pe fiecare segment al corpului? „Imi plac umerii mei, dar nu si coapsele; abdomenul e OK, dar fesele, deloc“, marturi­ses­te Andreea, 32 ani. Tirania taliei zvelte si a carnii tari contribuie mult la o detestare implacabila a cea mai mi­ca dintre imperfectiunile noastre, dar mai sunt si alte cauze ale detes­ta­rii de sine…

„Mass-media are o influenta majora. Astfel, suntem tentati sa identificam un ideal de frumusete limitativ, care duce la formarea de ganduri irationale pentru atingerea acestuia. Viata reala nu este un film. Noi, oamenii reali, avem diverse forme si marimi“, continua ea.

„Frumusetea noastra fundamentala nu de­pinde numai de corp, depinde de ci­ne suntem, valorile noastre. Suntem mult mai mult decat un corp. Pentru fiecare caracteristica negativa pe care o gasim la noi e indicat sa gasim cel putin una pozitiva. Unii dintre noi, nemultumiti de propriul corp, apeleaza la operatii estetice pentru a aduce imaginea fizica reala in concordanta cu imaginea de sine ideala.“

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top