Now Reading
Cum invatam sa nu mai traim in trecut

Cum invatam sa nu mai traim in trecut

Revista Psychologies

Trecutul poate sa fie locul in care ne intoarcem pentru ca ne-am simtit iubiti, protejati, speciali, iar problemele pareau sa se rezolve cu usurinta. Amintirile din trecut pot fi insa si extrem de dureroase. Deopotriva, ele ne modeleaza in ceea ce suntem azi. Totusi, nu trebuie sa ne lasam ghidati de ele ci sa ne detasam pentru a ne putea bucura de prezent. Iata cum.

 

Mirajul trecutului

Imaginea trecutului poate fi luminoasa si sa povesteasca despre satul bunicilor, despre mirosul de cozonaci, despre zimbetul mamei cand te intorceai de la scoala, despre bucuria de a imparti pasiuni comune impreuna cu tata sau despre incantarea si curiozitatea de a explora, de a descoperi si a te descoperi, despre frati, prieteni sau prime iubiri.

Amintirile trecutului pot fi insa si extrem de dureroase. Pot povesti despre singuratate, despre abuzuri, despre pierderi. Pot purta umbra unui divort, a unui doliu, a unor certuri sau a fricii de a nu fi parasit. Si unele, si celelalte, ne raman infipte adanc in suflet si le purtam cu noi.

Studiile arata ca persoanele care apreciaza cu preponderenta trecutul sunt adesea mai conservatoare, preocupate sa mentina starea de lucruri actuala, accepta cu greu experiente noi, recreaza experientele trecute in prezent.

Traditiile, ritualurile din familie sunt importante, iar pentru ele, marcheaza scurgerea timpului. Stabilitatea pe care le-o da familiaritate rutinelor poate avea ca efect o anumita forma de rigiditate, de respingere a schimbarilor.

Desemenea, a ramane blocat in trecut, poate fi legat de ruminarea excesiva. Dupa ce se incheie o anumita situatie, se intampla sa ramanem blocati si sa rasucim pe toate partile ce s-a intamplat, sa interpretam si sa reinterpretam evenimentele.

Nostalgia cu privire la trecut, cand suntem blocati in tipare care nu mai au legatura cu prezentul, ne impiedica sa vedem, sa primim, sa ne bucuram de ceea ce a devenit viata noastra astazi. Bogatia vietii este data de experientele pe care le traim, de sensul pe care il dam acestora.

 

Cum putem sa ne intoarcem in prezent

Invata sa te bucuri de fiecare zi. Micile placeri ale vietii inseamna si sa iti dai voie sa admiri cerul, sa te simti gustul cafelei, sa zambesti celui de langa tine, sa fii prezent cu toate simturile tale.

Accepta ceea ce a fost, lasa trecutul in urma cu liniste si impacare. Este important sa vezi ce ti-a adus bun, ce parte din tine este intr-un anumit fel datorita trecutului.

Fie ca vorbim despre lectii de pian, carti citite, sau vacante, toate sunt azi parte din tine si pot reprezenta fiecare, drumuri pe care poti merge mai departe. Modul de a onora ceea ce a fost frumos este de a continua drumul.

Pentru a fi mai ancorata in prezent, permite-ti sa experimentezi. Fii curioasa si incearca mereu de la mancaruri noi, la cunostinte noi, locuri noi de vacanta, o coafura noua sau, de ce nu, o cariera noua.

 

Eliberarea de trecut

In cazul unui trecut traumatic este important sa integrezi experienta, sa o intelegi, sa ii dai un sens acceptabil in viata ta prezenta. Cei mai multi oameni traiesc cu iluzia ca imaginile din trecut sunt fidele si permanente.

Amintirile sunt insa constructe care se schimba de-a lungul timpului, sunt tablouri reconstruite din senzatii, emotii, franturi de imagini si de ganduri. Trecutul este precum tarmul marii, a carui forma este zi de zi framantata de valuri si de vanturi.

Studiile arata ca atitudinea fiecaruia cu privire la un eveniment este mai importanta decat evenimentul in sine. Nu poti schimba ce s-a intamplat in trecut, dar iti poti schimba viziunea cu privire la contextul respectiv.

Merita insa spus ca trecutul este tot ceea ce avem. Cercetarile ne demonstreaza ca aceia dintre noi care pretuiesc traditiile in care au crescut si le continua, care gasesc mai degraba experientele pozitive din trecut, care pastreaza inca legatura cu familia de origine ca adulti autonomi, sunt mai orientati spre viitor.

Totodata, ei isi stabilesc si isi ating mai usor obiective personale sau de cariera, au un drum al lor, stiu de unde au pornit si incotro se indreapta.

 

De Corina Dobre, psiholog si psihoterapeut cognitiv-comportamental

Mind Education Health

www.mindeducation.ro

www.corinadobrepsiholog.wordpress.com

Foto: 123rf.com

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top