Now Reading
Cum ne comportam cu un prieten toxic

Cum ne comportam cu un prieten toxic

Revista Psychologies

Anumite persoane din anturajul nostru, chiar daca prezinta anumite calitati pentru care ne plac, pot avea un rol toxic. Cum gestionam relatiile cu astfel de persoane?

 

Identifica toxicitatea. Poate este vorba despre o prietena care te critica in mod constant declarand ca o face in interesul tau. Poate minimalizeaza orice problema pe care i-o prezinti.

Rolul unui prieten este acela de a te sustine si de a-ti fi alaturi, de a-ti accepta diferentele si a-ti respecta nevoile. Cineva care iti creeaza o stare neplacuta sau accentueaza anumite suferinte nu are ce cauta in cercul tau de prieteni.

 

Discutiile directe. Atunci cand ai o prietena a carei atitudine fata de tine te deranjeaza, procedura corecta este sa o abordezi direct pe aceasta tema. Evita sa discuti sau sa ceri parerea altor prieteni.

Astfel de discutii trebuie sa le ai doar cu persoana in cauza si evita convorbirile telefonice sau mesajele virtuale in favoarea unei discutii fata in fata.

 

Explica-ti sentimentele. Este important sa aduci la cunostinta persoanei respective ca te deranjeaza atitudinea ei. Poate nu isi da seama ca modul in care te abordeaza nu este unul benefic, iar pentru a clarifica acest aspect trebuie sa ii vorbesti deschis.

Uneori, persoanele pot fi bine intentionate dar te abordeaza prin prisma nevoilor si tiparului lor personal care poate sa nu aiba nicio legatura cu nevoile tale.

 

Distanteaza-te. Cand identifici o astfel de persoana si constati efectele negative asupra ta, dupa o discutie deschisa poti lua distanta.

Este la alegerea lor sa isi schimbe atitudinea fata de tine, iar daca nu o vor face, iti va fi mai bine fara ele. Nu trebuie sa accepti un comportament daunator din partea nimanui.

Daca esti apreciata si valorizata de persoana respectiva, va reveni si isi va corecta pornirile pe care i le-ai semnalat ca deranjandu-te.

 

Neacceptarea. Daca persoana in cauza devine defensiva si te acuza pentru nemultumirile expuse ca fiind problema ta, din nou, este mai bine sa te departezi.

Nevoile si dorintele tale conteaza, iar daca nu sunt luate in seama, inseamna ca nu iti este prietena persoana respectiva.

Intr-o prietenie, impunerea propriilor comportamente si nevoi asupra celuilalt este o forma de manipulare si totodata nerespectare a celuilalt.

 

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top