Cum ne cultivăm generozitatea

Generozitatea pare un concept abstract în zilele noastre și mulți o confundă cu slăbiciunea sau chiar naivitatea. Și totuși, iată de ce trebuie cultivată

Citește și:

Ce este si cum invingem manipularea prin vina

Motive pentru care oamenii săraci sunt mai darnici

Oamenii fiind atât de ocupați, nu mai acordă importanță unor gesturi mărunte dar semnificative.

Dacă privim cu atenție, putem observa în câte moduri ne putem aduce contribuția, dar secretul este să vrem să ajutăm și să o facem fără a aștepta nimic în schimb.

 

Cum putem deveni mai buni

Primul pas este să dăm importanță lucrurilor mici înconjurătoare. A fi generos nu înseamnă să îți dai haina de pe tine, nici sa oferi sume mari de bani, ci pur și simplu să ajuți, atunci când simți că o poți face, chiar dacă nu ai fost solicitat.

De exemplu, poți ajuta o vecină în vârstă la cumpărături, te poți oferi să ajuți un coleg de muncă cu un lucru pe care nu îl stăpânește încă sau poți dona lucrurile pe care nu le mai porți unei persoane fără posibilități.

Actele de generozitate nu implică neapărat cheltuieli în plus și nu ar trebui privite astfel. Putem numi generozitate și gesturile imateriale, cum ar fi atunci când oferim încurajări unui prieten la nevoie.

Printre cele mai frumoase cadouri pe care le putem oferi cuiva, este timpul nostru. Nu îl putem recupera și nici cumpăra cu bani. Practic, dăruim o parte din viața noastră cuiva, și uneori este de ajuns doar să fim prezenți.

 

Limita dintre generozitate și naivitate

Deși acțiunea de a fi generos și de a ajuta este cât se poate de nobilă, trebuie să cunoaștem o limită pe care dacă o încălcam riscăm să cădem în sfera naivității.

Ajutorul excesiv oferit cuiva dă impresia că vom fi mereu disponibili pentru ei și că viața noastră personală nu este o prioritate.

A fi luat de bun nu e o noțiune rară, dar în primul rând trebuie să ne ocupăm de noi înșine. O doză de egoism este necesară.

Pe lângă asta, dacă noi nu suntem bine, atunci nu putem să îi ajutăm nici pe alții. Prin urmare, nu trebuie să renunțăm mereu la timpul nostru liber pentru a-i ajuta pe ceilalți, deoarece vom simți acest lucru ca pe o obligație și ne poate trezi sentimentul de frustrare legat de conceptul de generozitate.

Este important să nu facem un gest din obligație, ci fiindcă așa simțim, să ajutăm și să fim buni cu alții. Iar gesturile noastre trebuie să rămână mereu în acord cu noi, cu posibilitățile și disponibilitatea noastră.

 

Generozitatea și așteptările noastre

Cel mai sincer gest pe care îl putem face este atunci când știm că persoană respectivă nu ni-l poate întoarce, dar tot îl  săvarșim.

De fapt, atunci când aștepți un alt favor în schimb, întreabă-te dacă ai făcut acel gest frumos din generozitate sau a fost doar un schimb de servicii pentru a te ajuta tot pe tine însuți, într-un viitor?

Atunci când dăruim, dacă decidem să facem asta, ar trebui să o facem fără a aștepta servicii mai târziu sau pentru „a ni se ierta din păcate”. Să facem pentru oameni, căci tot oameni suntem și noi și știm cât de bine ne poate prinde ajutorul cuiva.

Cu siguranță vom evolua ca oameni și vom fi mai atenți la nevoile celorlalți. Dacă ne dorim o lume mai bună, cel mai bun exemplu pe care îl putem oferi este prin noi înșine.

„Nu recunosc alt semn al superiorităţii decât bunătatea.” – Ludwig Van Beethoven

 

De Oana Georgiana Ababei

Foto: shutterstock.com

loading...
Loading...
Comentează și tu
Recomandări
Ai vrea să nu mai simți emoții negative? Află că îți sunt benefice
Ai vrea să nu mai simți emoții negative? Află că îți sunt benefice

Nu te-ai gândi că poți avea și beneficii de pe urma unor emoții negative, nu-i așa? Iată de ce nu totul trebuie să fie despre optimism și zâmbete.

Citeste
Ce este și ce nu este sănătatea emoțională
Ce este și ce nu este sănătatea emoțională

Sănătatea emoțională ne ajută să trăim vieți mai împlinite și să avem o relație mai bună atât cu noi înșine, cât și cu cei din jurul nostru. Dar cum arată oamenii sănătoși emoționali? Ce avem de făcut pentru a ajunge acolo?

Citeste
Îți este rău fizic și nu știi ce ai? Poate fi o teamă inconștientă
Îți este rău fizic și nu știi ce ai? Poate fi o teamă inconștientă

Dacă în copilărie ai simțit teamă de abandon sau față de figurile autoritare, ea poate face parte și din psihicul tău adult. Uneori, aceasta duce la somatizări la nivel fizic. Iată cum.

Citeste
Cum ne cultivăm generozitatea
Cum ne cultivăm generozitatea

Generozitatea pare un concept abstract în zilele noastre și mulți o confundă cu slăbiciunea sau chiar naivitatea. Și totuși, iată de ce trebuie cultivată

Citeste
Cum devine narcisismul o formă de autosabotare
Cum devine narcisismul o formă de autosabotare

De câte ori nu ai auzit: „Eu știu cel mai bine, eu sunt cel mai grozav, nimeni nu este așa de bun ca mine“ sau „nici nu știe ce a pierdut, nu o să găsească alta ca mine“. Narcisismul iese la iveală ca să ne protejeze, dar, de fapt, este o formă de autosabotare. Iată de ce.

Citeste
Tulburarea obsesiv-compulsivă: manifestări şi remedii
Tulburarea obsesiv-compulsivă: manifestări şi remedii

Mulți dintre noi au experimentat anxietatea dată de gânduri obsesive. Iată cum identificăm tulburarea obsesiv-compulsivă pentru a lua măsurile potrivite pentru noi

Citeste