Cum planifici corect o schimbare de carieră

Ești nemulțumită de viața ta profesională? Te tentează ceva nou, dar îți este teamă să îți asumi riscurile? Iată cum planifici corect o schimbare de carieră.

Citește și:

Cum scapam de anxietatea din viata profesionala

Sfaturi pentru a-ti gasi mai usor un job la 40 de ani

 

Evaluarea nevoilor și dorințelor reale

E timpul să te întrebi dacă la locul de muncă din prezent,,ai întors toate pietrele” sau deja te imaginezi într-un alt decor?

Ar fi de preferat ca atunci când vrei să schimbi ceva să-ți creionezi, măcar în minte, o strategie.

Poți să începi mai întâi prin a-ți face o evaluare cât mai realistă a situației tale prezente, începând cu dezavantajele (motivele pentru care ai vrea să pleci). Întreabă-te de când te confrunți cu situații neplăcute?

Oare acestea te copleșesc de puțin timp și se bazează, mai degrabă, pe gândirea ta negativă și pe ,,nedreptățile” la care ai fost supusă de ceilalți?

Evaluează-ți sincer abilitățile și modul în care ele se potivesc cu ceea ce faci în prezent. Vezi dacă mai poți îmbunătăți ceva.

Analizează dacă ,,gândirea negativă” te caracterizează, examinează și focusează-te  mai degrabă pe ceea ce a fost bun până acum în cariera ta.

Poate că deja ai încercat aceste abordări, și lucrurile nu s-au schimbat nici pe departe, sau poate că frica, stresul sau lipsa de entuziasm te-au stors de energie și ți-au afectat performanța.

Simți că jobul actual îți alterează sănătatea, psihicul, ori pe ambele? E timpul să îți iei un „time out” și să reflectezi la toate acestea. Oare doar jobul e nevoie să îl schimbi, sau chiar și cariera…?

 

Momentul potrivit schimbărilor

Știi că este un moment potrivit pentru rescrierea scenariului tău profesional, atunci când observi sau traversezi anumite etape.

Dacă, spre exemplu, în legătură cu munca ta din prezent ai permanent un sentiment de tristețe, ești lipsită de vitalitate și nimic nu te mai bucură.

Dacă firma la care lucrezi a intrat în faliment, sau profesia ta dispare odată cu evoluția tehnologiei.

Există și șansa de a ți se ivi ocazia să transformi pasiunea ta într-o profesie. Toate acestea pot fi luate în calcul în pragul schimbărilor.

Teodora, 42 de ani, mi-a fost clientă și a ajuns la mine copleșită de simptome fizice, care nu puteau fi atribuite niciunei cauze fizice.

Ea prezenta întocmai stările prin care trece o persoană cu atacuri de panică. Iar după câteva ședințe a descoperit că sufocarea resimțită era în raport cu jobul.

De câte ori imi descria ce înseamnă pentru ea sa fie avocat (meserie pe care o practica de 20 ani), îmi spunea: „simt că mă sufoc și mor câte puțin în fiecare zi”.

Pentru Teodora, această carieră nu fusese o alegere ci mai degrabă o impunere a tatălui… și a lui Ionuț din „La Medeleni” care spunea: ,,toată lumea care nu are o înclinație, un talent anume sau o chemare, se duce la Drept!”

Rutina, plictisul, nemulțumirea și neîmplinirea au devenit factorii principali trasării unui teren fertil în care a încolțit încet anxietatea și mai apoi depresia.

Împreună am descoperit că atunci când gătește, sufocarea dispare și în locul ei se instalează relaxarea și împăcarea. Cu fiecare nouă rețetă încercată simte că îi revine vitalitatea și se bucură de provocările ce apar.

Nu i-a trebuit mult să ralizeze că în bucătărie renaște și că aceasta e ceea ce își dorește să facă: să gătească. Așa s-a sfârșit și a început totul pentru Teodora.

A urmat școli prestigioase din străinătate și azi are propria afacere. I-a fost extrem de greu și încă este la început de drum însă mulțumirea sufletească și satifacția sunt atât de mari încât niciodată nu s-a gândit să se reîntoarcă în Barou.

 

Cum să începi o schimbare a carierei

În primul rând explorează-te și cunoaște-te mai bine. Încearcă un program de dezvoltarea personală sau psihoterapie care să te ajute să-ți cunoști trăsăturile de personalitate, aptitudinile, resursele și chiar stilul tău de învățare.

Evaluează-ți valorile și interesele din prezent, dar și așteptările tale. Vei descoperi dacă ele sunt realiste, dacă esti pregatită să o iei de la zero, să muncești la fel de mult ca în trecut, când ai terminat școala și te-ai angajat prima dată.

Să ai în vedere că o schimbare de carieră este oricând dificilă însă după 40-45 ani vine împreună cu  celelalte responsabilități din viața ta: rate, credite  diverse taxe pentu cursurile copiilor și taxele pentru școlile/cursurile pe care urmează să le faci.

Presiunea timpului poate fi și ea copleșitoare sau de ce nu, un motiv în plus să îți planifici cât mai atent fiecare pas pe care urmează să îl faci pe noul drum.

Asigură-te că familia este lângă tine și te susține moral și financiar pentru că nimeni nu poate să îți ofere garanția unei reușite în perioada de tranziție, fie că ești angajat pe o poziție de debutant, fie că investești financiar în propria afacere.

Însă dacă planifici atent și îți propui treptat obiective mici, reușita îți este garantată. Dă-ți voie să greșești chiar dacă ai 40 de ani.

Folosește cunoștințele și experiența acumulată până acum în sens constructiv, ca pe o resursă nu ca pe o piedică limitativă. Acestea definesc rigoarea, conșiinciozitatea și perseverența fără de care nu te-ai fi gândit la o schimbare de carieră.

Nu pierde din vedere stresul care sigur vine la pachet cu toate acestea. Asigură-te că te hrănești corespunzător, că îți programezi suficiente momente în care să te relaxezi cu cei dragi, că te răsplateși singură pentru fiecare mică reușită.

 

De Liana Ioana Nica, psihoterapeut integrativ și psiholog clinician

Cabinet individual zona Universitate

Tel.: 0723.190.769

liana.nica@yahoo.com

Facebook: Psihoterapeut – Nica Liana Ioana

Foto: 123rf.com

Loading...
Comentează și tu
Recomandări
(P) Caracteristicile comune ale femeilor de afaceri de succes
(P) Caracteristicile comune ale femeilor de afaceri de succes

Deși fiecare minte este o lume, se pare că întotdeauna […]

Citeste
Cum putem depăși frica la volan
Cum putem depăși frica la volan

Găsești mereu scuze să nu conduci sau să nici nu termini școala de șoferi? Frica la volan este un sentiment puternic, dar care poate fi depășit. Iată ce ai de făcut.

Citeste
Cum să ne acceptăm propria suferință
Cum să ne acceptăm propria suferință

E greu de conceput cum am putea să ne acceptăm propria suferință, când primul impuls este de a scăpa de ea, de a o depăși. Nu poate fi evitată, oricât ne-am dori, dar poate fi abordată cu mai multă înțelegere din partea noastră.

Citeste
Cum planifici corect o schimbare de carieră
Cum planifici corect o schimbare de carieră

Ești nemulțumită de viața ta profesională? Te tentează ceva nou, dar îți este teamă să îți asumi riscurile? Iată cum planifici corect o schimbare de carieră.

Citeste
Emoţiile negative sunt firești, dar suferinţa este o alegere
Emoţiile negative sunt firești, dar suferinţa este o alegere

Deşi emoţiile precum tristeţea, durerea sau furia sunt diferite de suferinţă, deseori nu facem diferența între ele, fiindu-ne greu să acceptăm că suferinţa este o alegere. Iată cum ajungem la suferință și ce putem face.

Citeste
Te joci cu părul? Ce mesaj psihologic transmiți
Te joci cu părul? Ce mesaj psihologic transmiți

Atunci când cineva stă de vorbă cu tine, nu te poți abține să nu-ți atingi părul, să nu te joci cu el, să nu ți-l aranjezi? Uite ce mesaj psihologic transmiți! E cazul să te oprești…

Citeste