Cum putem deveni mai responsabile financiar

Stresul financiar are un impact major asupra tuturor aspectelor vietii noastre. Iata cum putem invata sa ne administram mai bine bugetul, dar si sa ne identificam nevoile reale in privinta cheltuielilor.

 

Importanta situatiei financiare

Starea financiara a fiecaruia dintre noi are un anumit impact asupra intregii noastre vieti. Ne poate influenta relatia cu noi insene dar si cu cei din jurul nostru.

Daca noi nu suntem satisfacute de evolutia noastra din acest punct de vedere, putem deveni irascibile, nemultumite, cu o stare generala de indispozitie.

Aceasta isi va pune amprenta asupra vietii noastre personale, sociale dar si profesionale. Focusarea doar pe acest aspect, banesc, datorita ratarii atingerii obiectivelor din acest punct de vedere, ne poate determina sa nu mai observam si alte aspecte ce conduc la aceasta problema.

Nevoia de securitate financiara poate fi diferita in functie de experienta de viata, obiceiuri, posibilitati anterioare si actuale, nivelul de cultura si societatea in care traim.

Eu cred ca ne putem intreba cum putem deveni mai responsabile financiar, atunci cand aceasta latura a existentei noastre ne provoaca suferinta atat noua cat si celor din jurul nostru. Fie nu gestionam corect banii fie nu sunt suficiente venituri. Ce putem face?

 

Impactul asupra vietii personale

Ne putem adresa intrebarea daca starea noastra financiara ne aduce vreun prejudiciu emotional sau de alta natura si care ar fi acela. Ce anume ne lipseste cu adevarat? Bunurile materiale sau anumite stari emotionale?

Este recomandata intocmirea unei liste cu nevoile de baza si stabilirea prioritatilor. Putem descoperi ca ceea ce avem cu adevarat nevoie, nu sunt atat de multe lucruri pe cat am crede.

Aceasta lista este utila celor ce cheltuiesc mult fara a avea un beneficiu real. Este adevarat ca fiecare banut cheltuit pentru noi insene ne confirma ca meritam sa primim.

Totusi, daca ne-am gandi ca meritam intradevar tot ceea ce investim in noi indiferent de suma? Nu este necesar sa ne confirmam propria valoare prin sacrificiul nostru financiar.

 

Factorul emotional

Intreaba-te cat din ceea ce cheltuiesti se bazeaza pe emotiile tale? Ai cu adevarat nevoie de tot ceea ce cumperi sau in spatele acelor achizitii se afla anumite nevoi nesatisfacute, stari emotionale ce sunt compensate cu bunuri materiale?

Chiar am nevoie de aceasta masina daca bugetul familie mele va avea de suferit, sau vreau doar sa-mi imbunatatesc imaginea de sine in fata celorlalti?

Cat din ceea ce achizitionez imi satisface nevoile mele reale sau ceea ce am eu nevoie sa par in fata celorlalti?

 

Analiza sursei veniturilor

Daca banii nu ne ajung pentru nevoile primare, ne putem indrepta atentia asupra a ceea ce facem pentru obtinerea acelui buget. Am facut tot ceea ce am putut pentru a avea rezultate mai bune?

Poate ca abordarea este nepotrivita in momentul intrebarii, dar poate ca asteptarile sunt prea mari in domeniul in care activam si am putea incerca sa cautam si alte oportunitati.

De-a lungul vietii avem alternativa de a ne schimba profesia sau modul in care o facem, daca ne dorim acest lucru, daca piata muncii o impune, daca nu suntem multumite din punct de vedere financiar sau daca nu mai gasim bucurie in ceea practicam.

 

Ce repere financiare avem?

Conteaza sa te intrebi in ce masura ceea ce traiesc cei din jurul tau determina formarea nevoilor tale? Uneori putem crede ca avem nevoie de ceva, dar nu este dorinta noastra ci tendinta de a ne alinia cu cei din jur.

Daca prietenii sau cunoscutii nostri achizitioneaza un bun sau cheltuiesc intr-un anumit mod banii, putem fi tentati sa ne dorim acelasi lucru doar pentru a fi ca si ei, de a nu fi mai prejos.

Este nevoia de a apartine unui grup, de a fi acceptata si apreciata de acestia. Insa, putem fi acceptate si apreciate si fara a-i imita. Important este beneficiul nostru real, chiar daca riscam ca uneori sa nu primim aprobarea celorlalti.

Altfel, putem sa ne dezechilibram starea financiara, doar pentru ca ceilalti sa ne priveasca intr-un anumit fel. Poate nu sunt persoanele potrivite care sa vada ceea ce suntem cu adevarat sau poate au alte valori.

 

Capcana stresului financiar

Ce omitem cand ne concetram doar pe partea financiara? Poate fi relatia cu cei apropiati, prietenii, cunoscutii sau chiar propria persoana.

Atunci cand grijile financiare ne coplesesc, o simpla discutie cu o persoana de incredere ce ne poate fi sprijin in acele momente, este de un real ajutor.

Ne poate aduce aminte ca exista speranta, ca nu suntem singure, ca sunt si alte lucruri in viata care ne pot sustine.

Ramane sa descoperim fiecare ce ne poate aduce intalnirea ceilalti sau ce solutii putem gasi.

Concluzia acestei teme din punctul meu de vedere este ca aspectul financiar este intr-adevar o parte importanta a vietii noastre, dar sa nu uitam ca nu este tot ceea ce ne defineste sau ne hraneste la propriu sau la figurat.

 

De Valentina Bajan, psiholog clinician si psihoterapeut integrativ in supervizare, Galati

Tel.: 0753.534.768

www.bajanvalentina.ro

Facebook: Cabinet Psihologic Bajan Valentina

Foto: 123rf.com

Comentează și tu
Recomandări
5 pași importanți către iertare
5 pași importanți către iertare

Supărarea, suferințele, dezamăgirile, oricât de copleșitoare sunt, scad în intensitate atunci când învățăm să le depășim. Pentru binele nostru personal, iată 5 pași importanți către iertare.

Citeste
5 situații în care tăcerea e de aur
5 situații în care tăcerea e de aur

Uneori, obișnuiți să ne exprimăm părerile și să asaltăm oamenii cu opinii, uităm că tăcerea e de aur. Iată câteva situații în care părerea ta nu contează.

Citeste
Ce probleme mai au bărbații astăzi?
Ce probleme mai au bărbații astăzi?

Feminismul a câștigat niște lupte și a pierdut altele. Cert e că relațiile dintre sexe s-au modificat. În ce fel? Cum s-a schimbat lumea noastră socială? Și cu ce se mai confruntă bărbații?

Citeste
Cum să-ți recâștigi speranța
Cum să-ți recâștigi speranța

Cinicul sau ironicul poate confunda optimismul cu naivitatea. Dar ingredientul-cheie de-aici este speranța. Care, de altfel, prinde bine tuturor. Partea bună este că se regenerează. De ce să nu încerci? Până la urmă, și în cutia Pandorei au păstrat-o cu un motiv…

Citeste
De ce este important să ne setăm obiective
De ce este important să ne setăm obiective

Chiar dacă știm ce ne dorim și ce ne-ar plăcea, uneori nu reușim să ne organizăm prea bine. Iată de ce e important să ne setăm obiective și care este rolul lor, chiar și atunci când… nu le atingem.

Citeste
Introvert sau extrovert? Cine gestionează mai bine stresul?
Introvert sau extrovert? Cine gestionează mai bine stresul?

Dacă ești introvert, și fără explozii emoționale, crezi că îți controlezi stresul mai ușor? Sau, extrovert fiind, găsești sprijin la cei din jur când ești stresat? Răspunsuri de la psihologi.

Citeste