Now Reading
Cum sa-ti imbunatatesti dispozitia singura

Cum sa-ti imbunatatesti dispozitia singura

Lipsa de chef inseamna sa eviti anumite situatii ce ti-ar putea oferi anumite beneficii, pe care astfel le pierzi. Iata ce poti face pentru a-ti schimba dispozitia.

 

Look good, feel better

Uneori, atunci cand ai o dispozitie proasta, cand nemultumirea si nefericirea te tin captive, te poti ajuta singura acordandu-ti mai multa atentie. Ma refer la zilele acelea in care ai vrea sa iesi in trening din casa (sau deloc), in care nu vrei sa vezi pe nimeni si sa te ascunzi pana si de tine.

Evident, uneori astfel de momente au si ele rostul lor, dar numai daca le folosesti productiv. Daca insa cauti sa ai un moment de intimitate cu gandurile tale negre, in loc sa te ajuti, te adancesti de buna voie in starea pe care o ai.

Asadar, fa un efort de vointa, suna-ti o prietena si propune-i sa iesiti in oras. Mai mult, imbraca-te cu ceva ce iti face placere, in care iti place cum arati, da-ti interesul, chiar mai mult decat de obicei, si iesi din casa ca intr-una din zilele tale cele mai bune.

Paradoxal, cand ne vedem reflectata o imagine care ne place, starea incepe sa ni se imbunatateasca.

Mai mult, ne reamintim sentimentul avut mereu cand ne imbracam intr-un anumit fel sau, sentimentul care de regula ne indeamna sa fim si mai inspirate decat de obicei.

 

Mimeaza buna dispozitie

Absurd, nu? Daca nu avem chef, nu avem si gata. Dar totusi, din experienta, nu am fost niciodata apreciate cand am avut o dispozitie proasta, oamenii nu s-au simtit bine in preajma noastra si nici nu am obtinut ce ne-am fi dorit.

Mai mult, expresia pe care o avem, de multe ori atrage drept raspuns o expresie similara. Atunci cand abordam pe cineva zambind, persoana va fi mai amabila si va raspunde asemanator.

In egala masura, incruntarea si iritabilitatea, atrag comportamente asemanatoare. Gandeste-te ce anume te-ar ajuta in acest moment sa te simti mai bine?

Incearca sa gasesti o varianta simpla, accesibila, eventual care a functionat si in trecut. Pune in practica si convinge-te ca simti cum starea ti se schimba.

De multe ori pierdem din vedere faptul ca ne putem controla emotiile, lasandu-le pe ele sa ne controleze in schimb. Daca motivele tale sunt din sfera „n-am nimic, nu stiu ce am”, cu exercitiu, iti poti schimba discursul in „as putea avea o stare mai buna daca…”.

Conditionarea, desigur, sa fie realizabila. Multe dintre noi am avea o dispozitie mai buna daca am fi in Paris. Mesajul pe care il transmiti mintii tale, atunci cand decizi sa incerci sa iti induci o alta stare, este ca acest lucru e posibil.

Si odata ce te convingi ca este posibil, nu ramane decat sa descoperi acest lucru. Proasta dispozitie inseamna frustrare, inseamna tristete si neplacere, iar acestea nu pot decat sa atraga o conjunctura nefavorabila.

Poate daca ai fi in casa cu aceasta dispozitie, un film sau o carte te-ar ajuta. Dar daca esti la munca, este mai simplu sa te antrenezi intr-o activitate pentru a-ti distrage atentia sau sa te amuzi cu colegii intr-o pauza la cafea.

 

Gaseste-ti o preocupare

Indiferent de natura preocuparii tale, rolul acesteia este cel de a-ti abate gandurile de la grijile e care le ai. Nu trebuie sa fii Picasso ca sa pictezi.

Gaseste ceva ce iti face placere si incepe activitatea respectiva, chiar daca pentru inceput nu ai prea mare tragere de inima. Cheful va veni pe parcurs, odata ce incepi sa fii atenta la ce faci si mai putin la ce gandeai.

Orice activitate in care te implici te va ajuta sa eliberezi din tensiunea acumulata si sa te relaxezi. Daca nu ai niciun hobby, si facand curatenie prin casa iti vei schimba dispozitia.

Iar daca tot esti la acest capitol, incearca sa muti locul catorva piese de mobilier sau decor. Daca iti schimbi mediul, cat de putin, dispozitia ta ii va urma.

 

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top