De ce este importantă educația continuă

Dezvoltarea personală și educația continuă sunt strâns legate între ele. Psihologul Ștefania Voia ne oferă câteva explicații.

Citește și:

Dezvoltare personala prin joc, improvizatie si teatru

Învață să înveți corect! Tehnici de învățare eficientă

Tindem să atribuim un rol principal educației doar atunci când suntem mici și avem o mai mare nevoie de ghidare și de învățare. Într-adevăr, atunci avem cea mai mare nevoie, însă viața ne oferă prin varietatea ei, ocazia de a ne afla într-o permanentă dezvoltare și evoluție.

În consecință, ne prinde foarte bine să dobândim cunoștințe noi pentru a ne putea adapta nevoilor noastre, aflându-se și ele în continuă schimbare.

Educația este un proces ce se poate întinde pe tot parcursul vieții, nu doar în prima parte, așa cum poate am fi tentați să credem, sau până la încheierea ciclurilor de studiu din sfera academică.

Atunci când venim pe lume, suntem extrem de vulnerabili și neștiutori, tocmai de aceea avem nevoie de cineva mai mare, mai capabil ca noi care să ne ofere protecția necesară și care să ne satisfacă nevoile de bază, pentru a ne asigura supraviețuirea.

Suntem în consecință total dependenți de aceste persoane, ele fiind părinții noștri sau cei care au grijă de noi.

Odată ce ieșim din această etapă, ajungem în timp la nevoile ce aparțin sferei de cunoaștere și explorare.

Dorim să descoperim mediul înconjurător și ce ne oferă acesta, luând contact cu noutatea și învățând să o integrăm în viața noastră, descoperind totodată cum e util să ne poziționăm față de elementele noi, în așa fel încât să ne fie bine.

Acest lucru îl facem dintr-o nevoie firească de explorare, cu care ne naștem. Însă ceea ce ne face să privim zona de explorare cu interes sau nu este felul în care se poziționează cei care ne cresc față de nevoia noastră.

Ne susțin, permițându-ne să descoperim lumea înconjurătoare și învățându-ne cum să o gestionăm sau ne înfrânează această nevoie din propriile lor temeri? Cred că răspunsul la această întrebare ne arată felul în care ne poziționăm față de întreg procesul educativ.

Viața ne oferă constant oportunități de explorare, parcursul acesteia variind atât în funcție schimbările din mediul extern cât și de evoluția noastră interioară.

Faptul că avem nevoie de educație arată că am încheiat o etapă și că ne sunt necesare achiziționarea de noi cunoștințe adecvate cu noul context, iar aceasta înseamnă o evoluție personală.

Fie avem un nou job în care este necesar să învățăm lucruri noi, fie ieșim dintr-o relație sau intrăm în alta, fie urmează să avem un copil sau încă unul sau faptul că ne mutăm în alt oraș,  toate aceste schimbări ne solicită să ne readaptăm vechilor sau noilor roluri.

Felul în care o facem însă, cât de sănătos ne acomodăm cu ele și cum le gestionăm, ține de cum ne educăm în acest sens și cât de deschiși și confortabili suntem în procesul de învățare.

Procesul educațional își găsește utilitate la orice vârstă deoarece în permanență avem ceva nou de achiziționat, indiferent că este vorba despre cunoștințe sau deprinderi noi.

Având parte de educație în domeniile nostre de interes, ne lărgim orizonturile gândirii, căpătăm noi perspective asupra lucrurilor, devenind mai maleabili și mai creativi.

Iar acest proces ne înărește sentimentul de siguranță interioară și ne face să fim mai încrezători în propriile forțe.

Atunci când trecem printr-un proces educativ, intrăm în contact cu resursele noastre sau ne dezvoltăm capacități noi iar acest lucru ne dă sentimentul de competență și de autoeficiență, scopul din ultimă instanță fiind acela de adaptare la lumea înconjurătoare, la societatea din care facem parte, urmărind o mai bună funcționare și creșterea calității vieții.

 

De Ștefania Voia, psihoterapeut

psiholog@stefaniavoia.ro

Tel.: 0726.191.255

www.stefaniavoia.ro

Foto: shutterstock.com

loading...
Loading...
Comentează și tu
Recomandări
Nu ți-ai găsit iubirea? Nu cauți unde trebuie
Nu ți-ai găsit iubirea? Nu cauți unde trebuie

Ești dezamăgită că nu ți-ai găsit iubirea? Pari să alegi doar parteneri nepotriviți? Simți că ai ghinion sau îți spui că nu meriți mai mult? Cu certitudine, nu ai căutat unde trebuie.

Citeste
Cum să-ți faci singură viața mai frumoasă
Cum să-ți faci singură viața mai frumoasă

Numai de tine depinde să-ți faci viața mai frumoasă. Nu lăsa lucrurile la voia întâmplării, nu aștepta să îți ofere cineva fericire și ocupă-te mai mult de tine. Ce ai de făcut.

Citeste
Ce tip de inteligență ne putem spori în avantajul nostru și al celor din jur
Ce tip de inteligență ne putem spori în avantajul nostru și al celor din jur

Atunci când vorbim despre dezvoltarea inteligenței, ne orientăm către memorie, atenție, etc. Respectiv, către inteligența măsurabilă prin teste. Dar pierdem din vedere că ne putem dezvolta și un alt tip de inteligență. Iată care.

Citeste
De ce este importantă educația continuă
De ce este importantă educația continuă

Dezvoltarea personală și educația continuă sunt strâns legate între ele. Psihologul Ștefania Voia ne oferă câteva explicații.

Citeste
Atragi ceea ce gândești, deci fă-o cum trebuie
Atragi ceea ce gândești, deci fă-o cum trebuie

Se tot spune că atragi ceea ce gândești, dar parcă nu ne convinge. Asta pentru că ni se pare dificil să… gândim altfel sau să acceptăm că o facem greșit. Dar putem corecta. Iată cum.

Citeste
Ce este egoismul bun?
Ce este egoismul bun?

Egoismul este uneori o etichetă pe care le-o lipim pe frunte celor din jur sau o acuză care ni se aduce nouă. Dar să fii egoist este chiar indicat! Psihoterapeutul Rodica Mateian ne spune ce este egoismul bun și, mai ales, în ce doză.

Citeste