De ce este importantă educația continuă

Dezvoltarea personală și educația continuă sunt strâns legate între ele. Psihologul Ștefania Voia ne oferă câteva explicații.

Citește și:

Dezvoltare personala prin joc, improvizatie si teatru

Învață să înveți corect! Tehnici de învățare eficientă

Tindem să atribuim un rol principal educației doar atunci când suntem mici și avem o mai mare nevoie de ghidare și de învățare. Într-adevăr, atunci avem cea mai mare nevoie, însă viața ne oferă prin varietatea ei, ocazia de a ne afla într-o permanentă dezvoltare și evoluție.

În consecință, ne prinde foarte bine să dobândim cunoștințe noi pentru a ne putea adapta nevoilor noastre, aflându-se și ele în continuă schimbare.

Educația este un proces ce se poate întinde pe tot parcursul vieții, nu doar în prima parte, așa cum poate am fi tentați să credem, sau până la încheierea ciclurilor de studiu din sfera academică.

Atunci când venim pe lume, suntem extrem de vulnerabili și neștiutori, tocmai de aceea avem nevoie de cineva mai mare, mai capabil ca noi care să ne ofere protecția necesară și care să ne satisfacă nevoile de bază, pentru a ne asigura supraviețuirea.

Suntem în consecință total dependenți de aceste persoane, ele fiind părinții noștri sau cei care au grijă de noi.

Odată ce ieșim din această etapă, ajungem în timp la nevoile ce aparțin sferei de cunoaștere și explorare.

Dorim să descoperim mediul înconjurător și ce ne oferă acesta, luând contact cu noutatea și învățând să o integrăm în viața noastră, descoperind totodată cum e util să ne poziționăm față de elementele noi, în așa fel încât să ne fie bine.

Acest lucru îl facem dintr-o nevoie firească de explorare, cu care ne naștem. Însă ceea ce ne face să privim zona de explorare cu interes sau nu este felul în care se poziționează cei care ne cresc față de nevoia noastră.

Ne susțin, permițându-ne să descoperim lumea înconjurătoare și învățându-ne cum să o gestionăm sau ne înfrânează această nevoie din propriile lor temeri? Cred că răspunsul la această întrebare ne arată felul în care ne poziționăm față de întreg procesul educativ.

Viața ne oferă constant oportunități de explorare, parcursul acesteia variind atât în funcție schimbările din mediul extern cât și de evoluția noastră interioară.

Faptul că avem nevoie de educație arată că am încheiat o etapă și că ne sunt necesare achiziționarea de noi cunoștințe adecvate cu noul context, iar aceasta înseamnă o evoluție personală.

Fie avem un nou job în care este necesar să învățăm lucruri noi, fie ieșim dintr-o relație sau intrăm în alta, fie urmează să avem un copil sau încă unul sau faptul că ne mutăm în alt oraș,  toate aceste schimbări ne solicită să ne readaptăm vechilor sau noilor roluri.

Felul în care o facem însă, cât de sănătos ne acomodăm cu ele și cum le gestionăm, ține de cum ne educăm în acest sens și cât de deschiși și confortabili suntem în procesul de învățare.

Procesul educațional își găsește utilitate la orice vârstă deoarece în permanență avem ceva nou de achiziționat, indiferent că este vorba despre cunoștințe sau deprinderi noi.

Având parte de educație în domeniile nostre de interes, ne lărgim orizonturile gândirii, căpătăm noi perspective asupra lucrurilor, devenind mai maleabili și mai creativi.

Iar acest proces ne înărește sentimentul de siguranță interioară și ne face să fim mai încrezători în propriile forțe.

Atunci când trecem printr-un proces educativ, intrăm în contact cu resursele noastre sau ne dezvoltăm capacități noi iar acest lucru ne dă sentimentul de competență și de autoeficiență, scopul din ultimă instanță fiind acela de adaptare la lumea înconjurătoare, la societatea din care facem parte, urmărind o mai bună funcționare și creșterea calității vieții.

 

De Ștefania Voia, psihoterapeut

psiholog@stefaniavoia.ro

Tel.: 0726.191.255

www.stefaniavoia.ro

Foto: shutterstock.com

loading...
Loading...
Comentează și tu
Recomandări
Ai vrea să nu mai simți emoții negative? Află că îți sunt benefice
Ai vrea să nu mai simți emoții negative? Află că îți sunt benefice

Nu te-ai gândi că poți avea și beneficii de pe urma unor emoții negative, nu-i așa? Iată de ce nu totul trebuie să fie despre optimism și zâmbete.

Citeste
Ce este și ce nu este sănătatea emoțională
Ce este și ce nu este sănătatea emoțională

Sănătatea emoțională ne ajută să trăim vieți mai împlinite și să avem o relație mai bună atât cu noi înșine, cât și cu cei din jurul nostru. Dar cum arată oamenii sănătoși emoționali? Ce avem de făcut pentru a ajunge acolo?

Citeste
Îți este rău fizic și nu știi ce ai? Poate fi o teamă inconștientă
Îți este rău fizic și nu știi ce ai? Poate fi o teamă inconștientă

Dacă în copilărie ai simțit teamă de abandon sau față de figurile autoritare, ea poate face parte și din psihicul tău adult. Uneori, aceasta duce la somatizări la nivel fizic. Iată cum.

Citeste
De ce este importantă educația continuă
De ce este importantă educația continuă

Dezvoltarea personală și educația continuă sunt strâns legate între ele. Psihologul Ștefania Voia ne oferă câteva explicații.

Citeste
Cum devine narcisismul o formă de autosabotare
Cum devine narcisismul o formă de autosabotare

De câte ori nu ai auzit: „Eu știu cel mai bine, eu sunt cel mai grozav, nimeni nu este așa de bun ca mine“ sau „nici nu știe ce a pierdut, nu o să găsească alta ca mine“. Narcisismul iese la iveală ca să ne protejeze, dar, de fapt, este o formă de autosabotare. Iată de ce.

Citeste
Tulburarea obsesiv-compulsivă: manifestări şi remedii
Tulburarea obsesiv-compulsivă: manifestări şi remedii

Mulți dintre noi au experimentat anxietatea dată de gânduri obsesive. Iată cum identificăm tulburarea obsesiv-compulsivă pentru a lua măsurile potrivite pentru noi

Citeste