De ce este psihoterapia la fel de importantă ca medicina

Atunci când corpul are o suferință știm să ne ducem la medic, dar deseori ignorăm durerile sufletului sau angoasele minții noastre. Iată de ce este importantă și necesară psihoterapia.

Citește și:

Dovezi ale unui altruism nesanatos

Ce este egoismul bun?

S-au scris, se scriu și încă se vor mai scrie articole în România despre importanța psihoterapiei, deoarece, deși esențială sănătății umane în ansamblu, are încă un ecou timid printre oamenii de pe aceste meleaguri.

Chiar și când luăm în calcul să mergem la un specialist, sunt multe pretexte pe care le găsesc mințile noastre creative pentru a nu merge sau pentru a sabota procesul.

Se întâmplă asta și la medic, cu atât mai mult la psihoterapeut, unde intuitiv înțelegem ca avem de a face cu dureri mai atroce decât cele fizice.

Cei care fac un prim pas către terapie, uneori vor soluții rapide care să le fie administrate în timp ce ei stau pasiv pe canapea sau pe scaun, sau rămân până când se simt mai bine și apoi pleacă (pripit).

Sunt și cei care vin la terapie ca să își repună jocul învechit în scenă și așteaptă să fie ajutați pentru a-l aplica, mai ușor, în continuare. Adesea, aceștia, când dau piept cu durerea, au și renunțat, aparent din motive obiective.

Există însă și cei care își asumă propria contribuție și devin determinați să repare ceea ce nu funcționează în viețile lor. Deseori, ei își schimbă viețile cu o repeziciune fascinantă, fără să mai revină ulterior pe căile vechi.

Din nefericire, încă nu avem repere bine implementate în spațiul public. Auto-abuzul este încă vândut ca altruism, iar dacă ai greșit, meriți o viață de nedreptăți.

Ni se inoculează în fiecare zi mesajul să ne lăsăm pe noi înșine în urmă, fără să realizăm cât de importanți suntem în propriile vieți, iar apoi ajungem fie la doctor, fie la psihoterapeut, disperați că așa nu se mai poate…

Revenind la importanța psihoterapiei, a început deja de niște ani să demonstreze prin intermediul neuroștiințelor că suntem mult mai mult decât ceea ce percepem cu cele cinci simțuri.

Există trei paliere majore – cel rațional, cel emoțional și cel corporal – care ne alcătuiesc ființa care suntem, care sunt intim legate unul de celălalt.

Deja nu mai este un mister că în cumulul de factori care conduc la o boală fizică, aproape întotdeauna există o componentă psihosomatică, ceea ce înseamnă că psihicul a avut și el o contribuție, adesea majoră.

Hai să ne mai gândim la un aspect: de câți ani de studiu este nevoie să ai ca să practici medicina? Aproape o viață! Fiindcă pe lângă cei șase ani de facultate, plus câți or mai fi de rezidențiat, te duci la cursuri, conferințe, specializări, stagii, burse, schimburi de experiențe, cercetări, doctorat etc. cam pe tot parcursul carierei de medic.

Ghici ce? Cam așa și cu psihoterapia. Începi cu  facultatea de psihologie și termini pe la 60 de ani (dacă alegi să te oprești acolo), cu masterate, formări profesionale, supervizări, psihoterapie individuală, de grup, cursuri de formare continuă, specializări, doctorate, cercetări etc.

Se pare că există totuși niște autorități care au înțeles că ții pentru o vreme viața unui om în mâinile tale, chiar dacă nu ești medic. Ești un altfel de medic. Unul mai subtil. Cuvintele tale atârnă, au greutate, sunt investite cu autoritate și, deși poate părea un simplu dialog, este cu mult mai mult de atât.

Iar dacă ar fi să gândim și în termeni de succes, când te afli într-un proces psihoterapeutic îți vezi viața înflorind. Și asta cu contribuția ta.

Psihoterapeutul nu acționează asupra ta, ci te ghidează ca să îți descoperi propria putere. Și crede-mă, nu există răsplată mai mare decât să știi că viața ta și a celor dragi ție sunt minunate fiindcă tu ai avut o contribuție conștientă la asta!

Este important să devenim din ce în ce mai conștienți de importanța propriului psihic, de cât de esențială e propria bunăstare pentru noi și pentru ai noștri, trăirea în propria viață și în propriul corp a potențialului nostru maxim.

 

De Ruxandra Ioana Stoica, psiholog, psihoterapeut integrativ

ruxandra_stoica@ymail.com

Tel.: 0745.034.284

Foto: shutterstock.com

loading...
Loading...
Comentează și tu
Recomandări
Nu ți-ai găsit iubirea? Nu cauți unde trebuie
Nu ți-ai găsit iubirea? Nu cauți unde trebuie

Ești dezamăgită că nu ți-ai găsit iubirea? Pari să alegi doar parteneri nepotriviți? Simți că ai ghinion sau îți spui că nu meriți mai mult? Cu certitudine, nu ai căutat unde trebuie.

Citeste
Cum să-ți faci singură viața mai frumoasă
Cum să-ți faci singură viața mai frumoasă

Numai de tine depinde să-ți faci viața mai frumoasă. Nu lăsa lucrurile la voia întâmplării, nu aștepta să îți ofere cineva fericire și ocupă-te mai mult de tine. Ce ai de făcut.

Citeste
Ce tip de inteligență ne putem spori în avantajul nostru și al celor din jur
Ce tip de inteligență ne putem spori în avantajul nostru și al celor din jur

Atunci când vorbim despre dezvoltarea inteligenței, ne orientăm către memorie, atenție, etc. Respectiv, către inteligența măsurabilă prin teste. Dar pierdem din vedere că ne putem dezvolta și un alt tip de inteligență. Iată care.

Citeste
De ce este psihoterapia la fel de importantă ca medicina
De ce este psihoterapia la fel de importantă ca medicina

Atunci când corpul are o suferință știm să ne ducem la medic, dar deseori ignorăm durerile sufletului sau angoasele minții noastre. Iată de ce este importantă și necesară psihoterapia.

Citeste
Ce este egoismul bun?
Ce este egoismul bun?

Egoismul este uneori o etichetă pe care le-o lipim pe frunte celor din jur sau o acuză care ni se aduce nouă. Dar să fii egoist este chiar indicat! Psihoterapeutul Rodica Mateian ne spune ce este egoismul bun și, mai ales, în ce doză.

Citeste
Banii sunt ca sexul. Uneori, se termină prea repede
Banii sunt ca sexul. Uneori, se termină prea repede

Banii sunt utili, însă nu reușim să îi gestionăm corect, nu ne ajung de la un salariu la altul și pierdem din vedere cât de importantă este pentru noi educația financiară. Iată câteva sfaturi pentru a ne împrieteni mai bine cu bugetul de care dispunem.

Citeste