De ce ne este necesară introspecția

Introspecția ne ajută să ne cunoaștem mai bine, dar și să acționăm mai asumat pe viitor. Iată și alte beneficii pe care ni le aduce.

Citește și:

Cum ne dă încredere în sine sentimentul de apartenență

Cum să gestionăm depresia și sentimentul de vinovăție

Introspecția reprezintă procesul prin care intrăm în contact cu noi înșine, prin care ne dăm acces la interiorul nostru, la gândurile, emoțiile, credințele, comportamentele și experiențele noastre.

Altfel spus, ea este „fereastra” sufletului nostru, prin care putem privi în amănunt la tot ce facem, ce gândim și ce simțim, la scenariul vieții noastre.

Deși poate părea ușor de făcut, introspecția nu este un exercițiu facil deoarece implică dorința și disponibilitatea fiecăruia dintre noi pentru o radiografiere cât mai obiectivă și cât mai sinceră a celor mai intime trăiri și nevoi, a bucuriilor și împlinirilor, dar și a tristeților, durerilor și suferințelor noastre, a tot ceea ce ne definește și suntem.

Iar atunci când toate acestea există, când acceptăm să săpăm adânc în fiecare strat al ființei noastre, introspecția va deveni primul pas spre schimbare, piatra de temelie în reconstrucția personală.

 

Cum ne ajută introspecția

Atunci când ne conectăm la noi înșine și ne punem sub lupă, putem observa în detaliu modelele și tiparele pozitive sau negative, în funcție de care ne ghidăm viața. Astfel, prin intermediul introspecției devenim conștienți despre ce anume din ceea facem, spunem și gândim ne aduce beneficii sau, dimpotrivă, suferință.

Odată înțelese aceste lucruri, putem alege ce păstrăm, ce restructurăm și ce eliminăm, astfel încât să ne reconstruim, să ne redefinim și să clădim prezentul și viitorul pe care ni le dorim.

În același timp, introspecția va scoate la lumină și părțile noastre vulnerabile. Pentru că indiferent de cât de puternici suntem, undeva, în adâncul sufletului nostru, tuturor ne este teamă de ceva.

Ajungând față în față cu cele mai intime sau cele mai mari temeri ale noastre, avem oportunitatea să le înfruntăm și să gasim cele mai bune soluții pentru a le gestiona și a le depăși.

Mai mult, autoanaliza ne va arăta că în viață există momente, situații sau lucruri pe care nu le putem influența sau controla, ca de exemplu traficul, vremea, modul în care ceilalți simt, văd sau reacționează la diverse situații.

Înțelegem că singurul control pe care îl putem avea este asupra noastră, adică asupra modului în care noi simțim, interpretăm, reacționăm sau facem lucruri.

Înțelegerea aceasta ne va scuti de consum de timp și energie și ne va canaliza eforturile pentru a da noi semnificații și a ne adapta la neprevăzutul din viața noastră.

De asemenea, introspecția ne permite să analizăm și să definim în termeni proprii ce ne face fericiți, ce ne umple sufletul de bucurie.

Identificând aceste ingrediente unice și personale, vom reuși să creăm „rețeta fericirii” noastre și să începem să o trăim.

O trăire autentică a vieții ne va da curajul să identificăm și să ieșim din zonele de confort, să ne descoperim noi resurse, să ne depășim limitele, să ne trasăm obiective și să le împlinim, să avem încredere în forțele proprii și să reușim acolo unde înainte părea că este imposibil, să ne autodepășim și să ajungem acolo unde ne dorim să fim – cea mai bună, mai fericită și mai împlinită variantă a noastră.

 

De Andra Zaharia, psihoterapeut integrativ, psiholog clinician, consiliere vocațională și dezvoltare personală

Tel.: 0726.757.396

andrazaharia.weebly.com

Foto: shutterstock.com

 

loading...
Loading...
Comentează și tu
Recomandări
De ce este importantă capacitatea de adaptare și cum o putem cultiva
De ce este importantă capacitatea de adaptare și cum o putem cultiva

Se spune că cel mai bun factor de prevenție a stresului este evitarea schimbărilor. Dimpotrivă, psihologii sunt de părere că sporindu-ne capacitatea de adaptare, vom face față cu mai mult succes schimbărilor, de altfel inevitabile.

Citeste
Ce ne determină să acordăm încredere unor necunoscuți
Ce ne determină să acordăm încredere unor necunoscuți

Mulți dintre noi sunt reticenți în fața necunoscuților pe principiul „paza bună…”. Și totuși, în unele persoane, chiar și necunoscute, alegem să avem încredere. Sau, cel puțin, asta ne inspiră. Iată de ce.

Citeste
Cum să fii un șef iubit și bun
Cum să fii un șef iubit și bun

Titul este provocator, dar nu ne aparține. Așa se numește o carte foarte bună, apărută la editura Publica, despre ceea ce face ca un manager să fie bun, eficient și admirat. Iată câteva idei din această carte, bune pentru șefi și angajații lor.

Citeste
De ce ne este necesară introspecția
De ce ne este necesară introspecția

Introspecția ne ajută să ne cunoaștem mai bine, dar și să acționăm mai asumat pe viitor. Iată și alte beneficii pe care ni le aduce.

Citeste
Cum să-ți setezi corect obiectivele
Cum să-ți setezi corect obiectivele

Ai o întreagă listă de lucruri pe care vrei să le faci, dar ești sigură că ți-ai setat corect obiectivele? Ce să eviți.

Citeste
Crezi că ai un tipar autodistructiv? Cum se formează și cum îl poți corecta
Crezi că ai un tipar autodistructiv? Cum se formează și cum îl poți corecta

De cele mai multe ori facem lucruri din obișnuință, avem anumite reacții, comportamente sau intuiții dăunătoare, care ne ghidează în unele momente fără să conștientizăm. Dar dacă le-am putea controla noi pe ele, ci nu ele pe noi? Iată cum se formează un tipar autodistructiv și ce avem de făcut.

Citeste