Now Reading
Ce ne aduce cu adevărat fericirea

Ce ne aduce cu adevărat fericirea

Avatar photo

Oamenii cred că fericirea se poate câștiga. Joci la Loto sau primești o moștenire. Sau te căsătorești cu sufletul tău pereche și trăiești fericit până la adânci bătrâneți. Uite cum stau lucrurile, de fapt.

 

Ei bine, nu e așa! Studiile au arătat că la un an după ce ai câștigat o sumă mare, ești la același nivel de fericire ca și înainte de fericitul eveniment. Iar în ce privește căsătoria, ești fericit doar în preajma nunții, apoi revii la nivelul de dinainte.

În general, evenimentele de viață modifică doar temporar nivelul de fericire, atât în sens pozitiv, cât și negativ. Și atunci, de ce depinde fericirea eternă?

Se pare că nivelul de fericire a fiecăruia se setează până pe la 21 de ani în funcție de modul în care se construiește creierul. În creier există o rețea de neuroni care este răspunzătoare de felul în care ne vedem pe noi înșine și ne evaluăm viața.

Citește și:

Cum ne creștem gradul de fericire

Rețetă pentru fericire dovedită științific!

Această rețea se ocupă cu introspecția, cu a aprecia ce ne place, cu atitudinile pe care le luăm față de ceva, cu a judeca oamenii din jur, precum și cu a ne aminti experiențele din viața noastră.

Ea este un fel de rezervor al amintirilor și, în general, al cunoștințelor pe care le-am acumulat  și este considerată sediul conștiinței.

De asemenea, tot de această rețea ne folosim când facem proiecții privind viitorul și ne imaginăm diverse lucruri. Ea suferă modificări la oamenii depresivi, ceea ce ne arată importanța ei în felul în care ne împăcăm cu viața noastră.

Funcționarea acestei rețele este controlată de niște chimicale numite dopamină și serotonină.

Iar parametrii la care se setează aceste chimicale în prima parte a vieții noastre, dictează cât de fericiți ne vedem sau cât de reușită ni se pare viața.

Această setare este parte genetică și parte influențată de mediul în care trăim. Mediul social. Mai exact, de relația pe care o avem cu părinții și cu familia, în general, de succesele și eșecurile de la școală și din fața blocului, precum și de locul pe care îl ocupăm în grupul de prieteni.

Toate acestea ne „impactează“ genele răspunzătoare de construcția și funcționarea creierului. Dar și a sistemului imunitar. Iar cele două devin un filtru prin care ne vedem pe noi înșine și viața, în general.

De aceea unora li se pare viața mai toxică, în timp ce altora – plină de surprize ascunse, care așteaptă să fie descoperite.

Ca și replică din celebrul film cu Tom Hanks: Life is like a box of chocolate. You never know what you get. Dacă vedeți lucrurile în felul ăsta, înseamnă că ați avut o copilărie reușită.

Părinții știu că sunt răspunzători de fericirea copiilor, dar, probabil, nu toți știu ce trebuie să facă pentru asta.

 

De Dragoș Cîrneci, doctor în psihologie, specialist în neuroștiințe. Lucrează în cercetare aplicată, dezvoltând produse pentru sănătate, mediul de afaceri. Este interesat de evoluția omului, precum și de provocările cu care specia umană se confruntă în lumea tehnodigitală de astăzi, http://dragos-cirneci.blogspot.ro

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top