Now Reading
Depaseste teama de judecata!

Depaseste teama de judecata!

Incerci mereu sa-i multumesti pe cei din jur? Iti este teama de judecata lor? Invata sa ai mai multa incredere in tine! Iata cateva sfaturi utile.

 

Dorinta de acceptare

In ierarhia nevoilor umane, elaborata de Abraham Maslow, pe al treilea nivel, intalnim nevoia de iubire si de apartenenta, tradusa prin dorinta de a avea prieteni, familie, de incluziune in grup, si de implicare in relatii apropiate.

Cu alte cuvinte, suntem fiinte sociale, si avem nevoie sa interactionam cu ceilalti, sa fim in contact cu ei, sa fim acceptati si sa simtim ca facem parte din ceva mai amplu. Din pacate, pentru a obtine aceste lucruri, avem un pret de platit, care poate fi destul de ridicat.

Societatea nostra actuala inca functioneaza pe principiul iubirii conditionate, si de aceea, pentru a primi acceptarea celoralti deseori este nevoie sa ne conformam, sa urmam normele impuse din exterior si sa „corespundem”.

In acelasi timp, totusi, nu trebuie sa neglijam propriile noastre nevoi. Noi insine stim cel mai bine ce anume ne trebuie pentru a fi fericiti si care este directia in care trebuie sa actionam pentru a ne oferi acest lucru.

 

Este imposibil sa multumesti pe toata lumea

Oamenii sunt foarte diversi si, in consecinta, au opinii diferite in foarte multe privinte. Asta se intampla pentru ca fiecare dintre noi avem propriile lentile prin care privim lumea, iar dioptriile sunt variate, datorita unui cumul de factori, cum ar fi mediul in care am trait, experientele personale si personalitatea noastra.

Astfel, nu este de mirare ca doua persoane percep aceeasi realitate in moduri total diferite, pentru ca factorul subiectiv intervine intotdeauna si isi pune amprenta.

O povestioara pe care o spun mereu clientilor mei, si pe care o gasesc foarte graitoare in acest sens, este cea cu Familia si magarul. Parabola aceasta, pe care va invit sa o cautati si sa o cititi, ne arata ca orice am face, intotdeauna vor exista doua tabere: unii care ne vor aproba, vor fi de acord cu noi, si unii care ne vor judeca, considerand ca ceea ce am facut este gresit.

Practic, este o utopie sa ne imaginam ca am putea vreodata sa ii multumim pe toti cei din jurul nostru. Poate ca ne-am putea canaliza efortul si energia spre alte directii, mai constructive, nu-i asa?

 

Nu renunta la puterea pe care o ai

Desi la un anumit nivel suntem constienti ca nu putem multumi pe toata lumea, exista si persoane apropiate, ale caror opinii sunt foarte importante pentru noi.

Si fara sa ne dam seama, ne trezim ca ne dam peste cap, muncim din greu si renuntam la ceea ce ne place, doar pentru a fi vazuti si apreciati, macar putin, de cei dragi.

Iar daca se intampla sa nu primim validarea si atentia pe care le dorim, ajungem sa fim si mai frustrati si lipsiti de bucurie.

Ei bine, sa stii ca exista o alternativa. Daca pana acum ai plasat sursa fericirii tale in exterior, oferindu-le celor din jur putere deplina asupra starii tale emotionale, acum iti poti revendica puterea. Poate ca a venit timpul sa iti oferi singura aprecierea si iubirea de care ai nevoie.

Desigur, este mai usor de zis decat de facut, pentru ca, din experienta mea, este nevoie de un proces intens de dezvoltare personala, insa si beneficiul este pe masura. Ce poate fi mai frumos decat sa te redescoperi, sa te accepti si sa te iubesti neconditionat?

 

Tu esti singura persoana constanta din viata ta

Citeam undeva ca ar trebui sa primim oamenii din viata noastra ca pe niste cadouri, care vin in mod neasteptat, si de care trebuie sa ne bucuram atat timp cat este posibil, cat ii avem in preajma, fara sa opunem rezistenta curentilor vietii.

Asta ne aminteste din nou de procesul permanent de schimbare prin care trecem, de faptul ca oamenii vin si pleaca din vietile noastre, iar singurul tau partener constant de drumetie esti chiar tu insati.

Schimbarile sunt inevitabile, iar faptul ca doar tu vei fi mereu acolo pentru tine nu ar trebui sa te intristeze, sau sa te sperie, ba dimpotriva, ar putea sa iti arate cine trebuie sa devina prietenul tau cel mai bun. Asadar, pe cine te straduiesti sa multumesti? Parerea cui ar trebui sa cantareasca mai mult? A ta sau a altora?

 

Greselile isi au rostul lor

De cele mai multe ori, atunci cand ne este teama sa nu fim judecati, ne gandim ca am putea face ceva gresit, pentru care am putea fi condamnati si aratati cu degetul.

Si, astfel, invariabil, asociem greseala cu ceva negativ. Te invit insa sa iti reconsideri pozitia si sa vezi si partea buna a greselilor, pentru ca ele sunt un instrument excelent de autocunoastere.

Ele ne ajuta sa ne dam seama ce nu ne dorim, ce nu ne place si care este drumul pe care nu vrem sa mergem.

Greselile reprezinta o parte foarte valoroasa a experientelor noastre, si nu exista niciun motiv pentru care sa fugim de ele, ba chiar am putea incepe sa le celebram corespunzator. Cum ti se pare asta?

Cu totii gresim, cu totii riscam sa fim judecati de cei din jur, mereu vor exista opinii dezaprobatoarea la adresa noastra, iar toate astea sunt inevitabile. Dar acest lucruri nu ar trebui sa ne descurajeze deloc.

Ele reprezinta doar o dovada a diversitatii umane si ar trebui sa fim recunoscatori ca este asa. Care ar mai fi farmecul daca am fi si am gandi cu totii la fel?

Important este sa fim atenti la modul in care gestionam faptul ca avem opinii diferite in relatiile sociale, fiind atenti sa nu ii ranim pe cei din jur, protejandu-ne si pe noi insine in acelasi timp.

 

De Sanziana Sava, psiholog clinician, consilier psihologic si life coach

[email protected]

Tel.: 0754.417.580

 

Citeste si:

Teama de greseala

10 tactici pentru a avea mai multa incredere in tine

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top