Doliul psihologic

Doliu, Doliu psihologic

Doliul psihologic – un episod depresiv major
Cand ceri sfatul specialistului?
Ce metode folosim pentru depasirea doliului?

Doliul psihologic apare in cadrul unei situatii semnificative de viata, decesul. In functie de istoria de viata si de acntecedentele personale, perioada si intensitatea doliului psihologic sunt diferite de la o persoana la alta.

Participarea directa la ritualurile inmormantarii si manifestarea libera a suferintei provocate de respectivul deces, pot favoriza inchiderea respectivului doliu.

Doliul psihologic – un episod depresiv major

Persoanele care trec printr-un doliu psihologic au de parcurs o serie de etape.

Prima etapa este reprezentata de negare. Acum poate aparea blocajul emotional, cand persoana respectiva nu poate intelege si nu realizeaza cele intamplate.

Negarea se manifesta prin:

 • deziluzie;
 • negarea semnificatiei pierderii;
 • uitarea selectiva.

O alta etapa se refera la starile confuzionale, cand se incearca gasirea unor explicatii rationale sau spirituale fata de cele intamplate.

Pentru ca procesul de doliu psihologic sa aiba un traiect normal, persoana aflata in aceasta situatie trebuie sa accepte realitatea pierderii si sa o inteleaga la nivel emotional si intelectual. Acestea ajuta la relocarea emotionala a decedatului, sustragerea energiei emotionale investita in decedat si reinvestirea ei in alte relatii. Se pot dezvolta anumite “legaturi continue” cu decedatul, gasindu-se un nou loc decedatului care sa faciliteze conectarea cu el (aparitia in vis celui decedat).

In functie de situatiile de viata, istoria si antecedentele personale, trecerea printr-o astfel de situatie poate predispune la tulburari depresive. Vorbim aici de cazurile in care se produce decesul unei fiinte dragi, semnificative pentru persoana in cauza. In aceasta situatie, participarea activa la ritualurile inmormantarii, la ritualurile de dupa imormantare si suportul emotional din partea familiei si celor apropiati, ajuta la intelegerea si depasirea starii de doliu.

Cand ceri sfatul specialistului?

Daca sunt manifeste mai multe din descrierile de mai jos, este indicat sa apelezi la sprijinul unui specialist:

 • Persoana nu poate vorbi despre decedat fara a manifesta un doliu intens (plans in crize etc).
 • Persoana care a trecut printr-un doliu nu poate sa se desprinda de lucrurile persoanei decedate.
 • De multe ori cel care este in doliu manifesta simptome fizice ca ale decedatului.
 • Apare tendinta de a se izola si luarea de decizii drastice – negative – de a-si schimba radical viata.
 • Tulburari depresive majore, culpabilitate persistenta si o stima de sine scazuta; impulsuri auto-distructive, imitarea compulsiva a persoanei decedate, tristete intensa care apare in aceeasi perioada a anului, fobie legata de moarte sau de imbolnavire.

Ce metode folosim pentru depasirea doliului?

 • folosirea simbolurilor: fotografii, scrisori – care sa evoce persoana pierduta si sa readuca; in prim plan amintirea momentelor placute;
 • scrisul: scrisori pentru decedat in care se exprima ceea ce se simte – ca o incheiere a relatiei si o metoda de a exterioriza corect durerea coplesitoare;
 • desenul: exprimarea grafica a sentimentelor, folosirea metaforelor.

In concluzie, problematica doliului se manifesta diferit de la o persoana la alta iar gravitatea acesteia depinde de o multime de factori. Totusi, de multe ori tindem sa intelegem gresit comportamentele exagerate ale unei persoane indoliate si sa le punem pe seama legaturii dintre ea si persoana decedata sau pe seama firescului, normalului.

Incurajarea si intelegerea acordate in asemenea situatii sunt doar un suport incipient si benefic atunci cand este dublat de impulsuri optimiste si actiuni de sustinere a schimbarii unui comportament. Daca acestea nu dau rezultate, nu asteptati mult timp pana sa apelati la sfaturile unui specialist.

ANCA BOALCA, Psiholog clinician

ANCA BOALCA
Psiholog clinician
Med-As, Centru medical, clinica, laborator
Call Center: 021.9232
www.med-as.ro

De aceeasi autoare:

loading...
Loading...
Comentează și tu
Recomandări
De ce înjurăturile au rol terapeutic
De ce înjurăturile au rol terapeutic

Nu cred că există om pe lumea asta care să nu fi înjurat vreodată – poate călugării tibetani crescuți de mici la mânăstire, dar, și ei, cine știe ce au zis uneori în gând… Că suntem în trafic, ne-am lovit de pat la degetul mic ori o problemă de serviciu ne scoate din minți, scoatem la iveală arsenalul creativ sau concret de injurii. Când ne ajută asta și când nu?

Citeste
Cum devine narcisismul o formă de autosabotare
Cum devine narcisismul o formă de autosabotare

De câte ori nu ai auzit: „Eu știu cel mai bine, eu sunt cel mai grozav, nimeni nu este așa de bun ca mine“ sau „nici nu știe ce a pierdut, nu o să găsească alta ca mine“. Narcisismul iese la iveală ca să ne protejeze, dar, de fapt, este o formă de autosabotare. Iată de ce.

Citeste
Tulburarea obsesiv-compulsivă: manifestări şi remedii
Tulburarea obsesiv-compulsivă: manifestări şi remedii

Mulți dintre noi au experimentat anxietatea dată de gânduri obsesive. Iată cum identificăm tulburarea obsesiv-compulsivă pentru a lua măsurile potrivite pentru noi

Citeste
Doliul psihologic
Doliul psihologic

Doliul psihologic apare in cadrul unei situatii semnificative de viata, decesul. In functie de istoria de viata si de acntecedentele personale, perioada si intensitatea doliului psihologic sunt diferite de la o persoana la alta. Participarea directa la ritualurile inmormantarii si manifestarea libera a suferintei provocate de respectivul deces, pot favoriza inchiderea respectivului doliu.

Citeste
Poți identifica un psihopat după preferințele muzicale
Poți identifica un psihopat după preferințele muzicale

Nu este ușor să identifici un psihopat, de aceea cercetătorii dau mai multă atenție metodelor prin care aceștia ar putea fi reperați. Preferințele muzicale par să fie un criteriu.

Citeste
Cum te ajută inteligența emoțională să ai un salariu mai mare
Cum te ajută inteligența emoțională să ai un salariu mai mare

Știai că inteligența emoțională te ajută să te afirmi și să avansezi profesional? Dacă vrei un salariu mai mare, investește în ea. Iată rolul acesteia și beneficiile aduse.

Citeste